Alkoholmisbrug – Risici

Alkohol er et stærkt kemikalie, der kan have en lang række bivirkninger på næsten alle dele af din krop, inklusive din hjerne, knogler og hjerte.

Alkohol og de dermed forbundne risici kan have både kortsigtede og langsigtede virkninger.

Kortsigtede virkninger af alkoholforbrug

De kortsigtede virkninger af alkoholforbrug er beskrevet nedenfor. Disse oplysninger er baseret på den antagelse, at du har en normal tolerance over for alkohol.

Afhængige drikkere med en højere tolerance over for alkohol kan ofte drikke meget mere uden at opleve nogen mærkbare virkninger.

1 til 2 enheder

Efter at have drukket 1 til 2 enheder alkohol, øges din puls, og dine blodkar udvides, hvilket giver dig den varme, omgængelige og snakkesalige følelse forbundet med moderat drikke.

4 til 6 enheder

Efter at have drukket 4 til 6 enheder alkohol begynder din hjerne og nervesystem at blive påvirket. Det begynder at påvirke den del af din hjerne, der er forbundet med dømmekraft og beslutningstagning, hvilket får dig til at være mere hensynsløs og uhæmmet.

Alkoholen forringer også cellerne i dit nervesystem, hvilket får dig til at lyse og påvirke din reaktionstid og koordinering negativt.

8 til 9 enheder

Efter at have drukket 8 til 9 enheder alkohol, vil dine reaktionstider være meget langsommere, din tale vil begynde at slurre, og din vision begynder at miste fokus.

Din lever, som filtrerer alkohol ud af din krop, kan ikke fjerne al alkoholen natten over, så det er sandsynligt, at du vågner med tømmermænd .

10 til 12 enheder

Efter at have drukket 10 til 12 enheder alkohol vil din koordinering være stærkt svækket og placere dig i alvorlig risiko for at få en ulykke. Det høje niveau af alkohol har en deprimerende virkning på både dit sind og din krop, hvilket gør dig døsig.

Denne mængde alkohol begynder at nå giftige (giftige) niveauer. Din krop forsøger hurtigt at udlevere alkoholen i urinen. Dette får dig til at føle dig dårligt dehydreret om morgenen, hvilket kan forårsage alvorlig hovedpine .

Den overskydende mængde alkohol i dit system kan også forstyrre din fordøjelse og føre til symptomer på kvalme, opkastning, diarré og fordøjelsesbesvær .

Mere end 12 enheder

Hvis du drikker mere end 12 enheder alkohol, har du en betydelig risiko for at udvikle alkoholforgiftning , især hvis du drikker mange enheder over en kort periode.

Det tager normalt leveren ca. en time at fjerne en enhed alkohol fra kroppen.

Alkoholforgiftning opstår, når for store mængder alkohol begynder at forstyrre kroppens automatiske funktioner, såsom:

 • vejrtrækning
 • hjerterytme
 • gag refleks, som forhindrer dig i at kvæle

Alkoholforgiftning kan få en person til at falde i koma og kan føre til deres død.

Andre risici

Nogle af de andre risici forbundet med alkoholmisbrug inkluderer:

 • ulykker og kvæstelser – mere end 1 ud af 10 besøg på ulykkes- og beredskabsafdelinger skyldes alkoholrelaterede sygdomme
 • vold og antisocial adfærd – hvert år i England er mere end 1,2 millioner voldelige hændelser knyttet til alkoholmisbrug
 • usikker sex – dette kan føre til ikke-planlagte graviditeter og seksuelt overførte infektioner (STI’er)
 • tab af personlige ejendele – mange mennesker mister personlige ejendele, såsom deres tegnebog eller mobiltelefon, når de er fulde
 • uplanlagt fri fra arbejde eller college – dette kan sætte dit job eller din uddannelse i fare

Langsigtede virkninger af alkoholmisbrug

At drikke store mængder alkohol i mange år vil kræve mange af kroppens organer og kan forårsage organskader. Organer, der vides at være beskadiget af langvarig alkoholmisbrug, inkluderer hjerne og nervesystem, hjerte, lever og bugspytkirtlen.

Kraftig indtagelse kan også øge dit blodtryk og blodkolesterolniveauer, som begge er vigtige risikofaktorer for hjerteanfald og slagtilfælde.

Langvarig alkoholmisbrug kan svække dit immunforsvar og gøre dig mere sårbar over for alvorlige infektioner. Det kan også svække dine knogler og placere dig i større risiko for at knække eller knække dem.

Der er mange langsigtede sundhedsrisici forbundet med alkoholmisbrug. De omfatter:

Ud over at have en betydelig indvirkning på dit helbred, kan alkoholmisbrug også have langsigtede sociale konsekvenser. For eksempel kan det føre til:

 • familiesammenbrud og skilsmisse
 • vold i hjemmet
 • arbejdsløshed
 • hjemløshed
 • økonomiske problemer

Tænding

Tænding er et problem, der kan opstå efter en række episoder med tilbagetrækning fra alkohol. Alvorligheden af en persons abstinenssymptomer kan blive værre, hver gang de holder op med at drikke, og kan forårsage symptomer såsom rysten , uro og kramper (kramper).

Alkohol har en undertrykkende virkning på hjernen og centralnervesystemet. Forskning har vist, at når alkohol fjernes fra kroppen, aktiverer den hjerne- og nerveceller, hvilket resulterer i overdreven ophidselse (hyperexcitabilitet). Dette kan føre til adfærdsmæssige symptomer såsom anfald.

For hver alkoholudtrækningsepisode bliver hjernen og nervesystemet mere sensibiliserede, og de resulterende bivirkninger bliver mere markante.

Denne antændingseffekt kan også forekomme efter kemisk stimulering af hjernen eller kroppen, såsom antikonvulsiv medicin. Dette betyder, at en persons alkoholudtagsprogram skal planlægges nøje med nøje overvågning af dets virkninger.

Læs mere om antænding ved tilbagetrækning af alkohol (PDF, 163kb) .

Alkoholforgiftning: hvad man skal gøre

Tegn på alkoholforgiftning inkluderer:

 • forvirring
 • opkast
 • krampeanfald (anfald)
 • langsom vejrtrækning
 • bleg eller blålig hud
 • kold og klam hud
 • bevidstløshed

Ring 112 for en ambulance, hvis du har mistanke om alkoholforgiftning, og du er bekymret. Forsøg ikke at få personen til at kaste op, fordi de kan kvæle det. For at forhindre kvælning skal du tænde dem til deres side og læg en pude under hovedet.

Hvis en person mister bevidstheden, skal du ikke lade dem “sove det af”. Niveauer af alkohol i blodet kan fortsætte med at stige i 30 til 40 minutter efter den sidste drink, og symptomerne kan forværres.