Alkoholmisbrug – Behandling

Behandlingsmulighederne for alkoholmisbrug afhænger af omfanget af din drik, og om du prøver at drikke mindre (moderation) eller give op med at drikke helt (afholdenhed).

Kort indgriben

Hvis du er bekymret for at drikke, eller har haft en alkoholrelateret ulykke eller skade, kan du blive tilbudt en kort rådgivningssession kendt som en kort intervention.

En kort intervention varer ca. 5 til 10 minutter og dækker risici forbundet med dit mønster for at drikke, råd om at reducere den mængde du drikker, alkoholstøttenetværk til rådighed for dig og eventuelle følelsesmæssige problemer omkring din drik.

Det kan anbefales at føre en “drikkedagbog”, så du kan registrere, hvor mange enheder alkohol du drikker om ugen. Du kan også få tips om social drikke , såsom skifte læskedrikke med alkoholholdige drikkevarer, når du er ude med venner.

Moderation vs afholdenhed

Moderation eller afholdenhed er behandlingsmuligheder, hvis du er:

 • drikker regelmæssigt mere end 14 enheder om ugen
 • oplever helbredsproblemer direkte relateret til alkohol
 • ude af stand til at fungere uden alkohol (alkoholafhængighed)

At skære alkohol helt ud vil have en større sundhedsmæssig fordel. Moderation er dog ofte et mere realistisk mål eller i det mindste et første skridt på vej til afholdenhed.

I sidste ende er valget dit, men der er omstændigheder, hvor afholdenhed anbefales stærkt, herunder hvis du:

Afholdenhed kan også anbefales, hvis du tidligere ikke har haft succes med moderering.

Hvis du vælger moderering, bliver du sandsynligvis bedt om at deltage i yderligere rådgivningssessioner, så dine fremskridt kan vurderes, og yderligere behandling og rådgivning kan gives, hvis det er nødvendigt.

Du kan også have regelmæssige blodprøver, så leverens sundhed kan overvåges nøje.

Detox og abstinenssymptomer

Hvis du er afhængig af alkohol for at fungere, anbefales det, at du søger lægehjælp for at håndtere din tilbagetrækning.

Nogle mennesker kan ordineres medicin til at hjælpe med at opnå afholdenhed. Du kan også vælge at deltage i selvhjælpsgrupper, modtage udvidet rådgivning eller bruge en taleterapi såsom kognitiv adfærdsterapi (CBT).

Hvor detox udføres

Hvordan og hvor du forsøger at afgifte, bestemmes af dit niveau af alkoholafhængighed. I milde tilfælde bør du være i stand til at afgifte derhjemme uden brug af medicin, da dine abstinenssymptomer også skal være milde.

Hvis dit forbrug af alkohol er højt (mere end 20 enheder om dagen), eller du tidligere har oplevet abstinenssymptomer, kan du muligvis også afgifte derhjemme med medicin for at lette abstinenssymptomer. En beroligende middel kaldet chlordiazepoxid bruges normalt til dette formål.

Hvis din afhængighed er alvorlig, skal du muligvis gå til et hospital eller klinik for at afgifte. Dette skyldes, at abstinenssymptomerne også vil være alvorlige og sandsynligvis har brug for specialistbehandling.

Abstinenssymptomer

Dine abstinenssymptomer vil være som værst de første 48 timer. De bør gradvist begynde at forbedre sig, når din krop begynder at tilpasse sig at være uden alkohol. Dette tager normalt 3 til 7 dage fra tidspunktet for din sidste drink.

Du finder også din søvn forstyrret. Du kan vågne op flere gange om natten eller har problemer med at sove. Dette kan forventes, og dine søvnmønstre skal vende tilbage til normale inden for en måned.

Sørg for at drikke rigeligt med væske (ca. 3 liter om dagen) under afgiftning. Undgå dog at drikke store mængder koffeinholdige drikkevarer, herunder te og kaffe, fordi de kan gøre dine søvnproblemer værre og forårsage følelser af angst . Vand, squash eller frugtsaft er bedre valg.

Prøv at spise regelmæssige måltider, selvom du ikke føler dig sulten. Din appetit vender gradvist tilbage.

Du må ikke køre, hvis du tager medicin for at lette dine abstinenssymptomer. Du bør også få råd om betjening af tunge maskiner på arbejdspladsen. Du skal fortælle DVLA, hvis du har et alkoholproblem – hvis du ikke gør det, kan det resultere i en bøde på op til £ 1.000.

Det er sandsynligt, at medicinen får dig til at føle dig døsig. Tag kun din medicin som anvist.

Detox kan være en stressende tid. Måder, du kan forsøge at lindre stress på, inkluderer læsning, lytning til musik, gå en tur og tage et bad. Læs mere om stresshåndtering .

Hvis du afgifter derhjemme, vil du regelmæssigt se en sygeplejerske eller en anden sundhedsperson. Dette kan være hjemme, din praktiserende læge eller en specialist -service. Du får også de relevante kontaktoplysninger for andre supporttjenester, hvis du har brug for yderligere support.

Tilbagetrækning fra alkohol er et vigtigt første skridt til at overvinde dine alkoholrelaterede problemer. Imidlertid er tilbagetrækning ikke i sig selv en effektiv behandling. Du har brug for yderligere behandling og support for at hjælpe dig på lang sigt.

Medicin mod alkoholafhængighed

En række medikamenter anbefales af National Institute for Health and Care Excellence (NICE) til behandling af alkoholmisbrug. Disse inkluderer:

 • acamprosat
 • disulfiram
 • naltrexon
 • nalmefene

Acamprosat

Acamprosat (mærke Campral) bruges til at hjælpe med at forhindre et tilbagefald hos mennesker, der med succes har opnået afholdenhed fra alkohol. Det bruges normalt i kombination med rådgivning for at reducere alkoholbehov.

Acamprosat virker ved at påvirke niveauerne af et kemikalie i hjernen kaldet gamma-amino-smørsyre (GABA). GABA menes at være delvis ansvarlig for at fremkalde et ønske om alkohol.

Hvis du får ordineret acamprosat, starter kurset normalt så snart du begynder at trække dig ud af alkohol og kan vare i op til 6 måneder.

Disulfiram

Disulfiram (mærke Antabuse) kan bruges, hvis du forsøger at opnå afholdenhed, men er bekymret for, at du kan komme tilbage, eller hvis du har haft tidligere tilbagefald.

Disulfiram virker ved at afskrække dig fra at drikke ved at forårsage ubehagelige fysiske reaktioner, hvis du drikker alkohol. Disse kan omfatte:

 • kvalme
 • brystsmerter
 • opkast
 • svimmelhed

Ud over alkoholholdige drikkevarer er det vigtigt at undgå alle kilder til alkohol, da de også kan fremkalde en ubehagelig reaktion. Produkter, der kan indeholde alkohol, inkluderer:

 • efterbarbering
 • mundskyl
 • nogle typer eddike
 • parfume

Du bør også prøve at undgå stoffer, der afgiver alkoholiske dampe, såsom fortynder og opløsningsmidler.

Du vil fortsat opleve ubehagelige reaktioner, hvis du kommer i kontakt med alkohol i en uge, efter at du er færdig med at tage disulfiram, så det er vigtigt at opretholde din afholdenhed i løbet af denne periode.

Når du tager disulfiram, vil du blive set af dit sundhedsteam omkring en gang hver anden uge i de første 2 måneder og derefter hver måned i de følgende 4 måneder.

Naltrexon

Naltrexon kan bruges til at forhindre et tilbagefald eller begrænse mængden af alkohol, nogen drikker.

Det virker ved at blokere opioidreceptorer i kroppen og stoppe virkningen af alkohol. Det bruges normalt i kombination med anden medicin eller rådgivning.

Hvis naltrexon anbefales, bør du gøres opmærksom på, at det også stopper smertestillende midler, der indeholder opioider, inklusive morfin og kodein.

Hvis du føler dig utilpas, mens du tager naltrexon, skal du straks stoppe med at tage det og søge råd hos din læge eller plejeteamet.

Et kursus med naltrexon kan vare op til 6 måneder, selvom det nogle gange kan være længere.

Inden du får ordineret nogen af disse medikamenter, har du en komplet medicinsk vurdering, inklusive blodprøver .

Nalmefene

Nalmefene (mærke Selincro) kan bruges til at forhindre et tilbagefald eller begrænse mængden af alkohol, nogen drikker.

Det virker ved at blokere opioidreceptorer i hjernen, hvilket reducerer trang til alkohol.

Nalmefene kan anbefales som en mulig behandling for alkoholafhængighed, hvis du har haft en indledende vurdering og:

 • du drikker stadig mere end 7,5 enheder om dagen (for mænd) eller mere end 5 enheder om dagen (for kvinder)
 • du ikke har nogen fysiske abstinenssymptomer
 • du behøver ikke stoppe med at drikke med det samme eller opnå total afholdenhed

Nalmefene bør kun tages, hvis du modtager støtte for at hjælpe dig med at reducere dit alkoholindtag og fortsætte behandlingen.

Terapi for alkoholafhængighed

Selvhjælpsgrupper

Mange mennesker, der har alkoholafhængighedsproblemer, finder det nyttigt at deltage i selvhjælpsgrupper, såsom Anonyme Alkoholikere (AA) .

En af de vigtigste overbevisninger bag AA er, at alkoholafhængighed er en langvarig, progressiv sygdom, og total afholdenhed er den eneste løsning.

Behandlingsplanen, der fremmes af AA, er baseret på et 12-trins program designet til at hjælpe dig med at overvinde din afhængighed .

Trinene inkluderer at indrømme, at du er magtesløs overfor alkohol, og at dit liv er blevet umuligt at håndtere, indrømmer at du har handlet forkert og, hvor det er muligt, gøre godt med folk, du har skadet.

Læs mere om de 12 trin i Anonyme Alkoholikere og alkoholstøtte .

12-trins faciliteringsterapi

12-trins faciliteringsterapi er baseret på det program, der er udtænkt af AA. Forskellen er, at du arbejder gennem stadierne på en-til-en-basis med en rådgiver snarere end i en gruppe.

Terapien kan være din foretrukne behandlingsmulighed, hvis du føler dig urolig eller uvillig til at diskutere dine problemer i en gruppeindstilling.

Kognitiv adfærdsterapi (CBT)

Kognitiv adfærdsterapi (CBT) er en samtaleterapi, der bruger en problemløsende tilgang til alkoholafhængighed.

Fremgangsmåden indebærer at identificere uhjælpsomme, urealistiske tanker og overbevisninger, der kan bidrage til din alkoholafhængighed, såsom:

 • “Jeg kan ikke slappe af uden alkohol.”
 • “Mine venner ville finde mig kedelige, hvis jeg var ædru.”
 • “Bare at drikke en halvliter kan ikke skade.”

Når disse tanker og overbevisninger er identificeret, vil du blive opfordret til at basere din adfærd på mere realistiske og nyttige tanker, såsom:

 • “Mange mennesker har det godt uden alkohol, og jeg kan være en af dem.”
 • “Mine venner kan lide mig på grund af min personlighed, ikke fordi jeg drikker.”
 • “Jeg ved, at jeg ikke kan stoppe med at drikke, når jeg først begynder.”

CBT hjælper dig også med at identificere udløsere, der kan få dig til at drikke, såsom:

 • stress
 • social angst
 • at være i “højrisikomiljøer” såsom pubber, klubber og restauranter

Din CBT-terapeut vil lære dig, hvordan du undgår visse udløsere og håndterer effektivt dem, der er uundgåelige.

Familieterapi

Alkoholafhængighed påvirker ikke kun et individ – det kan også påvirke en hel familie. Familieterapi giver familiemedlemmer mulighed for at:

 • lære om arten af alkoholafhængighed
 • støtte det familiemedlem, der prøver at afholde sig fra alkohol

Support er også tilgængelig for familiemedlemmer i deres egen ret. At bo hos en person, der misbruger alkohol, kan være stressende, så det kan ofte være meget nyttigt at modtage støtte.

Der er en række specialiserede alkoholtjenester, der yder hjælp og støtte til pårørende og venner til mennesker med afhængighed af alkohol.

For eksempel er Al-Anon en organisation tilknyttet AA, der giver pårørende og venner hjælp og støtte. Dets fortrolige hjælpelinjenummer er 020 7403 0888 (10:00 til 22:00, 365 dage om året).

Læs mere om de forskellige typer taleterapier .

Drikke dagbog

Hvis du sigter mod at moderere dit drikke, kan du blive bedt om at føre en “drikkedagbog”.

Noter dagligt:

Dette giver dig en god idé om, hvor meget alkohol du drikker, de situationer, hvor du drikker, og hvordan du kan begynde at skære ned.