Hysteroskopi

En hysteroskopi er en procedure, der bruges til at undersøge indersiden af livmoderen (livmoderen).

Det udføres ved hjælp af et hysteroskop, som er et smalt teleskop med lys og kamera i slutningen. Billeder sendes til en monitor, så din læge eller specialist sygeplejerske kan se inde i din livmoder.

Hysteroskopet føres ind i livmoderen gennem din vagina og livmoderhalsen (indgang til livmoderen), hvilket betyder, at der ikke skal foretages snit i din hud.

Når en hysteroskopi kan udføres

En hysteroskopi kan bruges til at:

En procedure kaldet dilatation and curettage (D&C) plejede at være almindelig for at undersøge livmoderen og fjerne unormale vækster, men nu udføres hysteroskopier i stedet.

Hvad sker der under en hysteroskopi

En hysteroskopi udføres normalt på ambulant eller dagligt grundlag. Det betyder, at du ikke behøver at blive på hospitalet natten over.

Det er muligvis ikke nødvendigt at bruge bedøvelsesmiddel til proceduren, selvom lokalbedøvelse (hvor medicin bruges til at dumme livmoderhalsen) undertiden bruges.

Generel bedøvelsesmiddel kan bruges, hvis du får behandling under proceduren, eller hvis du foretrækker at sove, mens den udføres.

En hysteroskopi kan tage op til 30 minutter i alt, selvom det kun kan vare omkring 5 til 10 minutter, hvis det bare gøres for at diagnosticere en tilstand eller undersøge symptomer.

Læs mere om, hvad der sker under en hysteroskopi .

Er en hysteroskopi smertefuld?

Dette ser ud til at variere betydeligt mellem kvinder. Nogle kvinder føler ingen eller kun mild smerte under en hysteroskopi, men for andre kan smerten være alvorlig.

Hvis du finder det for ubehageligt, skal du fortælle det til lægen eller sygeplejersken. De kan når som helst stoppe proceduren.

Hvis du er bekymret, skal du tale med lægen eller sygeplejersken, før du har proceduren om, hvad du kan forvente, og spørg dem om smertelindringsmuligheder.


Gendannelse fra en hysteroskopi

De fleste kvinder føler sig i stand til at vende tilbage til deres normale aktiviteter den følgende dag, selvom nogle kvinder vender tilbage til arbejde samme dag.

Det kan være en god idé at have et par fridage til at hvile, hvis der blev brugt generel bedøvelse.

Mens du kommer dig:

Din læge eller sygeplejerske vil diskutere resultaterne af proceduren med dig, inden du forlader hospitalet.

Læs mere om, hvad der sker efter en hysteroskopi .

Risici ved en hysteroskopi

En hysteroskopi er generelt meget sikker, men som enhver procedure er der en lille risiko for komplikationer. Risikoen er højere for kvinder, der får behandling under en hysteroskopi.

Nogle af de største risici forbundet med en hysteroskopi er:


  • utilsigtet skader på livmoderen – dette er usædvanligt, men kan kræve behandling med antibiotika på hospitalet eller i sjældne tilfælde en anden operation for at reparere det
  • utilsigtet skade på livmoderhalsen – dette er sjældent og kan normalt let repareres
  • overdreven blødning under eller efter operationen – dette kan forekomme, hvis du har haft behandling under generel bedøvelse og kan behandles med medicin eller en anden procedure; meget sjældent kan det være nødvendigt at fjerne livmoderen (hysterektomi)
  • infektion i livmoderen – dette kan forårsage ildelugtende udflåd , feber og kraftig blødning; det kan normalt behandles med et kort antibiotikakur fra din læge
  • følelse af besvimelse – dette rammer 1 ud af 200 kvinder, der får en hysteroskopi udført uden bedøvelse eller bare lokalbedøvelse

En hysteroskopi udføres kun, hvis fordelene menes at opveje risiciene.

Alternativer til hysteroskopi

Din livmoder kunne også undersøges ved hjælp af en:


  • bækken ultralyd – hvor en lille sonde indsættes i skeden og bruger lydbølger til at producere et billede af indersiden af din livmoder
  • endometriebiopsi – når et smalt rør føres gennem livmoderhalsen ind i livmoderen, med sug, der bruges til at fjerne en prøve af livmoderslimhinden

Disse alternativer kan udføres sammen med en hysteroskopi, men giver ikke så meget information og kan ikke bruges til at behandle problemer på samme måde som en hysteroskopi.