Malaria – antimalariamidler

Antimalariamedicin bruges til at forebygge og behandle malaria.

Du bør altid overveje at tage medicin mod malaria, når du rejser til områder, hvor der er risiko for malaria. Besøg din læge eller din lokale rejseklinik for at få råd om malaria, så snart du ved, hvornår og hvor du skal rejse.

Det er meget vigtigt at tage den korrekte dosis og afslutte forløbet for malariabehandling. Hvis du er i tvivl, så spørg din læge eller apotek, hvor længe du skal tage din medicin.

Forebyggelse af malaria

Det anbefales normalt at tage tabletter mod malaria, hvis du besøger et område, hvor der er risiko for malaria, da de kan reducere din risiko for malaria med ca. 90%.

Den type antimalariatabletter, som du får ordineret, er baseret på følgende oplysninger:

 • hvor du skal hen
 • enhver relevant familie medicinsk historie
 • din sygehistorie, herunder allergi over for medicin
 • enhver medicin, du i øjeblikket tager
 • eventuelle problemer, du tidligere har haft med medicin mod malaria
 • din alder
 • om du er gravid

Det kan være nødvendigt at tage en kort prøvekursus med malariatabletter, inden du rejser. Dette er for at kontrollere, at du ikke har en bivirkning eller bivirkninger. Hvis du gør det, kan alternative malariamidler ordineres, inden du rejser.


Typer af medicin mod malaria

De vigtigste typer antimalariamidler, der bruges til at forhindre malaria, er beskrevet nedenfor.

Atovaquone plus proguanil

Doxycyclin (også kendt som Vibramycin-D)

 • Dosering – dosis er 100 mg dagligt som en tablet eller kapsel. Du bør starte tabletterne 2 dage før du rejser og tage dem hver dag, du er i et risikoområde, og i 4 uger efter du er vendt tilbage.
 • Anbefalinger – anbefales normalt ikke til gravide eller ammende kvinder, men din læge vil rådgive. Ikke anbefalet til børn under 12 år (på grund af risikoen for permanent misfarvning af tænder), personer, der er følsomme over for tetracyclin- antibiotika , eller personer med leverproblemer.
 • Mulige bivirkninger – maveforstyrrelser, halsbrand , trøske og solskoldning som følge af lysfølsomhed. Det skal altid tages sammen med mad, helst når du står eller sidder.
 • Andre faktorer – det er relativt billigt. Hvis du tager doxycyclin mod acne , vil det også give beskyttelse mod malaria, så længe du tager en passende dosis. Spørg din læge.

Mefloquine (også kendt som Lariam)

 • Dosering – den voksne dosis er 1 tablet ugentligt. Børnedosering er også en gang om ugen, men mængden afhænger af deres vægt. Det skal startes 3 uger før du rejser og tage den tid, du er i et risikoområde, og i 4 uger efter du er kommet tilbage.
 • Anbefalinger – det anbefales ikke, hvis du har epilepsi , anfald, depression eller andre psykiske problemer, eller hvis en nær slægtning har nogen af disse tilstande. Det anbefales normalt ikke til mennesker med alvorlige hjerte- eller leverproblemer.
 • Mulige bivirkningersvimmelhed , hovedpine, søvnforstyrrelser ( søvnløshed og livagtige drømme) og psykiatriske reaktioner ( angst , depression, panikanfald og hallucinationer). Det er meget vigtigt at fortælle din læge om eventuelle tidligere psykiske problemer, herunder mild depression. Tag ikke denne medicin, hvis du har en anfaldsforstyrrelse.
 • Andre faktorer – hvis du ikke har taget mefloquin før, anbefales det, at du foretager et 3-ugers forsøg, inden du rejser for at se, om du får nogen bivirkninger.

Klorokin og proguanil

En kombination af medicin mod malaria kaldet chloroquin og proguanil er også tilgængelig, selvom disse sjældent anbefales i dag, fordi de stort set er ineffektive mod den mest almindelige og farlige type malariaparasit, Plasmodium falciparum.

Imidlertid kan klorquin og proguanil lejlighedsvis anbefales til visse destinationer, hvor Plasmodium falciparum-parasitten er mindre almindelig end andre typer, såsom Indien og Sri Lanka.

Behandling af malaria

Hvis malaria diagnosticeres og behandles hurtigt, kan det forventes fuldstændig bedring. Behandlingen skal påbegyndes, så snart en blodprøve bekræfter malaria.

Mange af de samme lægemidler mod malaria, der bruges til at forhindre malaria, kan også bruges til at behandle sygdommen. Men hvis du har taget et antimalariamiddel for at forhindre malaria, skal du ikke tage den samme til at behandle det. Dette betyder, at det er vigtigt at fortælle din læge navnet på de malariamidler, du tog.

Hvilken type medicin mod malaria, og hvor lang tid du skal tage det, afhænger af:

 • den type malaria, du har
 • hvor du fik malaria
 • sværhedsgraden af dine symptomer
 • om du tog forebyggende antimalariatabletter
 • din alder
 • om du er gravid

Din læge kan anbefale at bruge en kombination af forskellige antimalariamidler til at overvinde malaria-stammer, der er blevet resistente over for enkelt medicin.

Antimalariamedicin gives normalt som tabletter eller kapsler. Hvis nogen er meget syge, vil det blive givet gennem et dryp i en vene i armen (intravenøst) på hospitalet.

Behandling af malaria kan efterlade dig meget træt og svag i flere uger.

Nødberedskab

I nogle tilfælde kan du få ordineret akut standby-behandling af malaria, inden du rejser. Dette er normalt, hvis der er en risiko for, at du bliver smittet med malaria, mens du rejser i et afsides område med ringe eller ingen adgang til lægehjælp.

Eksempler på nødberedskabsmedicin inkluderer:

 • atovaquone med proguanil
 • artemether med lumefantrin
 • kinin plus doxycyclin
 • kinin plus clindamycin

Din læge beslutter muligvis at søge råd hos en rejsesundhedsspecialist, før han ordinerer akut behandling ved beredskab.

Læs mere om beredskabsbehandling ved malaria .

Antimalarials under graviditet

Hvis du er gravid, anbefales det at undgå at rejse til områder, hvor der er risiko for malaria.

Gravide kvinder har en øget risiko for at udvikle svær malaria, og både baby og mor kan opleve alvorlige komplikationer.

Det er meget vigtigt at tage den rigtige medicin mod malaria, hvis du er gravid og ikke er i stand til at udskyde eller annullere din rejse til et område, hvor der er risiko for malaria.

Nogle af de malariamidler, der bruges til at forebygge og behandle malaria, er uegnede til gravide kvinder, fordi de kan forårsage bivirkninger for både mor og baby.

Listen nedenfor skitserer, hvilke lægemidler der er sikre eller usikre at bruge under graviditet:

 • Mefloquin – normalt ikke ordineret i graviditetens første trimester, eller hvis graviditet er en mulighed i de første 3 måneder efter, at forebyggende medicin mod malaria er stoppet. Dette er en forholdsregel, selvom der ikke er noget, der tyder på, at mefloquin er skadeligt for et ufødt barn.
 • Doxycyclin – anbefales aldrig til gravide eller ammende kvinder, da det kan skade barnet.
 • Atovaquone plus proguanil – anbefales generelt ikke under graviditet eller amning, fordi forskning i virkningerne er begrænset. Men hvis risikoen for malaria er høj, kan de anbefales, hvis der ikke er noget passende alternativ.

Chloroquin kombineret med proguanil er velegnet under graviditet, men det bruges sjældent, da det ikke er særlig effektivt mod den mest almindelige og farlige type malariaparasit.