Livmodercancer – Diagnose

Se en læge, hvis du har unormal vaginal blødning. Selvom det sandsynligvis ikke skyldes livmoderkræft, er det bedst at være sikker.

Din læge vil spørge om dine symptomer, og hvornår og hvor ofte de sker.

Du vil blive tilbudt en fysisk (intern) undersøgelse for at vurdere dine bækkenorganer, inklusive livmoderen og æggestokkene.

Test på hospitalet

Du kan blive henvist til en specialist i forhold til de kvindelige reproduktive organer (en gynækolog) til yderligere tests. Nogle af disse tests er beskrevet nedenfor.

Transvaginal ultralydsscanning (TVS)

En TVS er en type ultralydsscanning, der bruger en lille sonde som scanner.

Dette placeres direkte i skeden for at få et detaljeret billede af livmoderens inderside. Sonden kan føles lidt ubehagelig, men bør ikke være smertefuld.

TVS kontrollerer, om der er ændringer i tykkelsen på livmoderslimhinden, der kunne være forårsaget af tilstedeværelsen af en polyp eller kræftceller.

Hysteroskopi og biopsi

Hvis TVS registrerer ændringer i tykkelsen af livmoderslimhinden, vil du normalt blive tilbudt en hysteroskopi . Det er her, en tynd type teleskop (hysteroskop) indsættes gennem din vagina og ind i livmoderen, så en sundhedspersonale kan se på livmoderslimhinden.

Du vil sandsynligvis have en biopsi på samme tid. Dette indebærer at tage en prøve fra slimhinden i livmoderen (endometrium). Prøven kontrolleres derefter for kræftceller i et laboratorium.

Dette er normalt en ambulant procedure, hvor du ikke behøver at blive på hospitalet.

Nogle gange kan du få en biopsi uden hysteroskopi, kaldet “aspirationsbiopsi”. Det er her, et lille fleksibelt rør, indsat i din vagina og op i livmoderen, bruges til at suge en lille prøve af celler.

I nogle tilfælde kan der tilbydes en hysteroskopi og dilatation og curettage (D&C). D&C er en mindre kirurgisk procedure udført under generel bedøvelse (mens du sover), hvor noget væv fra livmoderslimhinden (biopsi) fjernes. Vævet sendes derefter til et laboratorium for yderligere test.

Vil du vide mere?

Yderligere tests, hvis du har livmoderkræft

Hvis du er diagnosticeret med livmoderkræft, kan du have yderligere tests for at hjælpe med at bestemme, hvilket stadium det er.

Iscenesættelse giver lægerne mulighed for at finde ud af, hvor stor kræften er, om den har spredt sig og de bedste behandlingsmuligheder for dig.

Disse tests kan omfatte:


  • et røntgenbillede af brystet – hvor stråling bruges til at kontrollere, om kræften har spredt sig til lungerne
  • en MR-scanning – hvor magnetfelter bruges til at skabe et detaljeret billede af indersiden af din krop for at kontrollere, om kræften har spredt sig
  • en CT-scanning – hvor en række røntgenstråler bruges til at skabe et detaljeret billede af indersiden af din krop for at kontrollere, om kræften har spredt sig
  • yderligere blodprøver – disse gøres normalt for at kontrollere dit generelle helbred, og hvor godt nogle af dine organer fungerer

Se behandling af livmodercancer for mere information om iscenesættelse.

Vil du vide mere?