Livmodercancer – Behandling

Kirurgi er ofte den vigtigste behandling for livmoderkræft. Den bedste behandling afhænger af dine individuelle forhold.

Dit kræftplejeteam

Mennesker med kræft bør passes af et team af specialister.

Holdet består ofte af en specialist kræftkirurg, en onkolog (en stråle- og kemoterapispecialist), en radiolog, en patolog, en radiograf og en sygeplejerske.

Andre medlemmer kan omfatte en diætist, en fysioterapeut og en ergoterapeut. Du har muligvis også adgang til klinisk psykologisk support.

Når du beslutter, hvilken behandling der er bedst for dig, overvejer dit sundhedspersonale:

  • kræftens type og størrelse
  • hvilken klasse det er
  • dit generelle helbred
  • om kræften har spredt sig til andre dele af din krop
  • om fertilitet er et spørgsmål om bekymring – dette er sjældent på grund af den alder, der livmoderhalskræft normalt opstår

De vil diskutere og anbefale den bedste behandling for dig ud fra disse overvejelser. Den endelige beslutning om, hvilken type behandling du har, hvis nogen, er altid din.

Inden du går på hospitalet for at diskutere dine behandlingsmuligheder, kan det være nyttigt at skrive en liste med spørgsmål, du gerne vil stille specialisten. For eksempel vil du måske finde ud af, hvad fordelene og ulemperne ved bestemte behandlinger er.

Stadierne af livmoderkræft og de vigtigste behandlingsmuligheder er beskrevet nedenfor.

Stadier af livmoderkræft

Læger vil bruge resultaterne af dine tests til at identificere “stadiet” i din kræft (hvor langt kræften har spredt sig). Scenen bestemmer, hvilke typer behandlinger der er nødvendige.

Dine chancer for at overleve livmoderkræft afhænger af det stadium, hvor den er diagnosticeret.

Vil du vide mere?

Behandlingsoversigt

Den vigtigste behandling for livmoderkræft er at fjerne livmoderen (hysterektomi) sammen med æggestokkene og æggelederne.

Dette efterfølges undertiden af strålebehandling eller kemoterapi for at forsøge at dræbe mulige resterende kræftceller afhængigt af kræftstadiet og -graden.

Behandling for kvinder, der ikke har været igennem overgangsalderen

At have en hysterektomi betyder, at du ikke længere er i stand til at blive gravid. Yngre kvinder, der ikke allerede har nået overgangsalderen, vil måske ikke fjerne livmoderen og æggestokkene, hvis de ønsker at få børn.

I dette tilfælde kan det under meget specifikke omstændigheder være muligt at behandle kræften ved hjælp af hormonbehandling.

Behandling af avanceret kræft

Avanceret livmoderhalskræft kræver et andet behandlingsforløb, som normalt afhænger mere af kemoterapi.

Avanceret kræft kan muligvis ikke helbredes, men behandlingen sigter mod at opnå en remission, hvor kræften krymper, så du føler dig normal og i stand til at nyde livet fuldt ud.

Selvom der ikke er nogen chance for en kur, kan der udføres kirurgi for at fjerne så meget af kræften som muligt.

Strålebehandling, kemoterapi eller hormonbehandling kan reducere symptomer såsom smerte ved at krympe kræften eller bremse dens vækst.

Vil du vide mere?

Kirurgi

Kirurgi for livmoderkræft i trin 1

Hvis du har kræft i fase 1, har du sandsynligvis en hysterektomi . Dette indebærer fjernelse af livmoderen såvel som æggestokke og æggelederne i en procedure kaldet en bilateral salpingo-oophorektomi (BSO).

Kirurgen kan også tage prøver fra lymfeknuderne i bækkenet og underlivet og andet nærliggende væv. Disse vil blive sendt til laboratoriet for at se, om kræften har spredt sig.

Hysterektomi kan udføres som nøglehullskirurgi ved hjælp af et teleskop (laparoskopisk hysterektomi) eller med et stort snit over din mave (abdominal hysterektomi). Laparoskopisk hysterektomi har fordelen ved minimal ardannelse og hurtigere bedring.

Du er sandsynligvis klar til at gå hjem 1 til 3 dage efter din operation afhængigt af operationstypen. Men det kan tage mange uger at komme sig fuldt ud.

Efter din operation opfordres du til at begynde at bevæge dig så hurtigt som muligt. Dette er meget vigtigt.

Selv hvis du bliver i sengen, skal du fortsætte med at udføre regelmæssige benbevægelser for at hjælpe din cirkulation og forhindre blodpropper. Du får vist øvelser af sygeplejerskerne eller fysioterapeuterne for at hjælpe med at forhindre komplikationer.

Når du går hjem, skal du træne forsigtigt for at opbygge din styrke og fitness. Diskuter med din læge eller fysioterapeut, hvilke typer træning der passer til dig.

Kirurgi for livmoderkræft i trin 2 eller 3

Hvis du har stadium 2 eller 3 livmoderkræft, og kræften har spredt sig til livmoderhalsen eller nærliggende lymfeknuder i bækkenet, kan du have en radikal eller total hysterektomi.

Dette involverer yderligere fjernelse af livmoderhalsen og toppen af din vagina samt fjernelse af bækkenlymfeknuder. Du har muligvis også brug for strålebehandling eller kemoterapi efter operationen for at reducere risikoen for, at kræften vender tilbage.

Kirurgi for avanceret kræft (trin 4)

Hvis du har avanceret livmoderhalskræft, kan du få en operation for at fjerne så meget af kræften som muligt. Dette kaldes debulking kirurgi.

Dette kurerer ikke kræften, men det kan muligvis lette nogle af symptomerne. Din læge vil diskutere, om debulking kirurgi er egnet til dig.

Vil du vide mere?

Strålebehandling

Et strålingsforløb vil blive anbefalet, hvis dit behandlingsteam mener, at der er en betydelig risiko for, at kræften kan vende tilbage i bækkenet.

Strålebehandling kan også bruges til at bremse spredningen af kræft, når en kirurgisk kur ikke er mulig.

Der er to typer strålebehandling, der anvendes til behandling af livmoderkræft:

  • intern strålebehandling (også kaldet brachyterapi) – hvor et plastrør indsættes inde i livmoderen, og strålebehandling føres ned gennem røret i livmoderen
  • ekstern strålebehandling – hvor en maskine bruges til at levere pulser af stråling til dit bækken

Et kursus med ekstern strålebehandling gives normalt som ambulant i 5 dage om ugen med en pause i weekenden. Behandlingen tager et par minutter. Hele forløbet af strålebehandling kan vare cirka 4 uger, afhængigt af livmoderkræftens stadium og position.

Nogle kvinder har brachyterapi såvel som ekstern strålebehandling. Under brachyterapi placeres enheden, der leverer stråling, i din vagina.

Der er forskellige typer brachyterapi, der involverer enten lave, mellemstore eller høje dosisrater. Med metoder med lav dosis sænkes strålingen langsommere, så enheden skal forblive længere inde i dig. Du bliver nødt til at blive på hospitalet, mens du er i behandling. Din læge vil diskutere dette med dig.

Strålebehandling har nogle bivirkninger. Hud i det behandlede område kan blive rød og øm, og hårtab kan forekomme. Strålebehandling til bækkenområdet kan påvirke tarmen og forårsage sygdom og diarré .

Efterhånden som dit behandlingsforløb skrider frem, bliver du sandsynligvis meget træt. De fleste af disse bivirkninger forsvinder, når din behandling er færdig, selvom omkring 5% af kvinderne oplever langtidsbehandlingseffekter, såsom diarré og blødning fra bunden.

Vil du vide mere?

Kemoterapi

Hvis du har stadium 3 eller 4 livmoderhalskræft, kan du få kemoterapi .

Kemoterapi kan bruges efter operationen for at forsøge at forhindre, at kræften vender tilbage. I tilfælde af avanceret kræft kan den bruges til at bremse spredningen af kræften og lindre symptomerne.

Kemoterapi gives normalt som en injektion i venen (intravenøst). Du kan normalt gå hjem samme dag, som du har kemoterapi, men nogle gange har du muligvis brug for et kort ophold på hospitalet.

Kemoterapi gives normalt i cyklusser med en behandlingsperiode efterfulgt af en hvileperiode, så kroppen kan komme sig.

Bivirkninger af kemoterapi kan omfatte:

Der er også en øget risiko for, at en infektion udvikler sig i blodbanen (sepsis) , da din krops evne til at bekæmpe infektion reduceres ved kemoterapi.

Bivirkningerne skal stoppe, når behandlingen er afsluttet.

Vil du vide mere?

Hormonbehandling

Nogle livmoderkræft påvirkes af det kvindelige hormon østrogen. Disse kræftformer kan reagere på behandling med hormonbehandling. Din læge vil diskutere, om dette er en mulig behandling for din livmoderhalskræft.

Hormonbehandling erstatter normalt et hormon kaldet progesteron, som forekommer naturligt i din krop. Det bruger kunstigt progesteron og gives normalt som tabletter.

Behandlingen anvendes hovedsageligt til kræft i avanceret stadium af livmoderen eller kræft, der er kommet tilbage, og kan hjælpe med at formindske tumoren og kontrollere eventuelle symptomer.

Behandlingen kan have nogle bivirkninger, herunder mild kvalme, milde muskelkramper og vægtøgning. Din læge vil diskutere disse med dig.

Vil du vide mere?

Kliniske forsøg

Der er gjort store fremskridt i behandlingen af livmoderkræft, og flere kvinder lever længere med færre bivirkninger. Nogle af disse fremskridt kom gennem kliniske forsøg, hvor nye behandlinger og kombinationer af behandlinger sammenlignes med standardbehandling.

Alle kræftkliniske forsøg i Storbritannien overvåges nøje for at sikre, at forsøget er umagen værd og udføres sikkert. Deltagere i kliniske forsøg klarer sig generelt bedre end dem, der er i rutinepleje.

Hvis du bliver inviteret til at deltage i en prøve, får du et informationsark. Hvis du ønsker at deltage, bliver du bedt om at give samtykke . Du er altid fri til at nægte eller trække dig tilbage fra et klinisk forsøg uden at det påvirker din pleje.

Vil du vide mere?