Kronisk lymfocytisk leukæmi – Diagnose

De fleste tilfælde af kronisk lymfocytisk leukæmi (CLL) påvises under blodprøver udført af en anden grund.

Men du bør besøge din læge, hvis du har bekymrende symptomer på CLL , såsom vedvarende træthed, usædvanlig blødning eller blå mærker, uforklarligt vægttab eller nattesved .

Din læge kan:

  • spørg om dine symptomer og din medicinske historie og familiehistorie
  • foretage en fysisk undersøgelse for at kontrollere for problemer som hævede kirtler og hævet milt
  • sende en blodprøve til test

Hvis din læge mener, at du kunne have CLL, vil du blive henvist til en hospitalslæge kaldet en hæmatolog, en specialist i blodsygdomme, til yderligere test.

Nogle af de tests, du måske har, er beskrevet nedenfor.

Blodprøver

Den vigtigste test, der bruges til at diagnosticere CLL, er en type blodprøve kaldet fuldt blodtælling .

Det er her, antallet og udseendet af de forskellige blodlegemer i en blodprøve kontrolleres i et laboratorium.

Et unormalt højt antal usædvanlige hvide blodlegemer (lymfocytter) kan være et tegn på CLL. En detaljeret undersøgelse af disse celler kan normalt bekræfte diagnosen.

Røntgenbilleder og scanninger

Du kan også have:

Disse test kan kontrollere problemer forårsaget af CLL, såsom hævede kirtler eller en hævet milt, og hjælpe med at udelukke andre mulige årsager til dine symptomer.

Knoglemarvsbiopsi

Nogle gange kan hæmatologen anbefale at fjerne en prøve af din knoglemarv (knoglemarvsbiopsi), så de kan undersøge den under et mikroskop for at kontrollere den for kræftceller.

Prøven fjernes ved hjælp af en nål indsat i hoftebenet. Lokalbedøvelse bruges normalt til at dumme det område, hvor nålen er indsat, selvom du kan opleve ubehag under biopsien.

Proceduren varer cirka 15 minutter, og du skal ikke være på hospitalet natten over. Du kan have nogle blå mærker og ubehag i et par dage bagefter.

Lymfeknudebiopsi

I nogle tilfælde kan fjernelse og undersøgelse af en hævet lymfekirtel hjælpe med at bekræfte en diagnose af CLL. Dette er kendt som en lymfeknudebiopsi.

Kirtlen fjernes under en mindre operation udført under enten lokal eller generel bedøvelse , hvor du sover. Du behøver normalt ikke blive på hospitalet natten over.

Efter operationen vil du have et lille sår, der lukkes med sting.

Genetiske tests

Test kan også udføres på dine blod- og knoglemarvsprøver for at kontrollere, om der er usædvanlige gener i kræftcellerne.

Identifikation af usædvanlige gener i disse celler kan hjælpe dine læger med at beslutte, hvor hurtigt du skal starte behandlingen, og hvilken behandling der er bedst for dig.

Nogle behandlinger for CLL fungerer ikke så godt hos mennesker med visse unormale gener i de berørte celler.