Kronisk lymfocytisk leukæmi – Behandling

Behandling af kronisk lymfocytisk leukæmi (CLL) afhænger i høj grad af, hvor langt udviklet den er, når den er diagnosticeret.

Du skal muligvis bare overvåges først, hvis den fanges tidligt. Kemoterapi er den vigtigste behandling, hvis den er mere avanceret.

Behandling kan ofte hjælpe med at holde CLL under kontrol i mange år.

Det kan forsvinde efter behandling oprindeligt (kendt som remission), men vil normalt komme tilbage (tilbagefald) et par måneder eller år senere og skal muligvis behandles igen.

Stadier af CLL

Læger bruger “stadier” til at beskrive, hvor langt CLL har udviklet sig, og hjælpe dem med at bestemme, hvornår det skal behandles.

Der er 3 hovedfaser af CLL:

 • fase A – du har forstørrede lymfekirtler i færre end 3 områder (såsom din hals, armhule eller lyske) og et højt antal hvide blodlegemer
 • trin B – du har forstørrede lymfekirtler i 3 eller flere områder og et højt antal hvide blodlegemer
 • trin C – du har forstørrede lymfekirtler eller en forstørret milt, et højt antal hvide blodlegemer og et lavt antal røde blodlegemer eller blodplader

Trin B og C CLL behandles normalt med det samme. Trin A skal generelt kun behandles, hvis det bliver værre hurtigt eller begynder at forårsage symptomer.


Overvågning af CLL i et tidligt stadium

Behandling er muligvis ikke nødvendig, hvis du ikke har nogen symptomer, når du får diagnosen CLL.

Dette er fordi:

 • CLL udvikler sig ofte meget langsomt og forårsager muligvis ikke symptomer i mange år
 • der er ingen fordel ved at starte behandling tidligt
 • behandling kan forårsage betydelige bivirkninger

I disse tilfælde har du normalt kun brug for regelmæssige besøg hos din læge og blodprøver for at overvåge tilstanden.

Behandling med kemoterapi vil normalt kun blive anbefalet, hvis du udvikler symptomer eller tests viser, at tilstanden forværres.

Kemoterapi til mere avanceret CLL

Mange mennesker med CLL bliver til sidst kemoterapi. Dette indebærer at tage medicin for at holde kræften under kontrol.

Der er en række forskellige lægemidler til CLL, men de fleste mennesker tager 3 hovedmedicin i behandlingscyklusser, der varer 28 dage.

Disse lægemidler er:

 • fludarabin – et kemoterapi-lægemiddel, der normalt tages som en tablet i 3 til 5 dage ved starten af hver behandlingscyklus
 • cyclophosphamid – en kemoterapi medicin også normalt tages som en tablet i 3 til 5 dage ved starten af hver behandlingscyklus
 • rituximab – et målrettet kræftlægemiddel, der gives i en vene i løbet af få timer (intravenøs infusion) ved starten af hver behandlingscyklus

Fludarabin og cyclophosphamid kan normalt tages hjemme. Rituximab gives på hospitalet, og nogle gange kan det være nødvendigt at blive på hospitalet natten over.

En række forskellige lægemidler kan også afprøves, hvis du ikke kan få disse lægemidler, du har prøvet dem, men de fungerede ikke, eller din CLL er kommet tilbage efter behandling.

Disse inkluderer bendamustin, chlorambucil, ibrutinib, idelalisib, obinutuzumab, ofatumumab og prednisolon (en steroidmedicin ).

Bivirkninger af behandling

De lægemidler, der anvendes til behandling af CLL, kan forårsage nogle væsentlige bivirkninger, herunder:

De fleste bivirkninger vil forsvinde, når behandlingen er stoppet. Fortæl dit plejeteam, hvis du oplever bivirkninger, da der er nogle behandlinger, der kan hjælpe.

Find ud af mere om bivirkningerne ved kemoterapi

Stamcelle- eller knoglemarvstransplantationer

Stamcelle- eller knoglemarvstransplantationer bruges undertiden til at forsøge at slippe af med CLL helt eller kontrollere det i længere perioder.

Stamceller er celler produceret af det svampede materiale, der findes i midten af nogle knogler (knoglemarv) og kan blive til forskellige typer blodlegemer, herunder hvide blodlegemer.

En stamcelletransplantation involverer:

 • have højdosis kemoterapi og strålebehandling for at ødelægge kræftcellerne i din krop
 • fjernelse af stamceller fra en donors blod eller knoglemarv – dette vil ideelt set være nogen, der er nært beslægtet med dig, såsom en bror eller søster
 • transplantation af donorstamcellerne direkte i 1 af dine årer

Dette er den eneste potentielle kur mod CLL, men det gøres ikke meget ofte, da det er en intensiv behandling, og mange mennesker med CLL er ældre og ikke godt nok til, at fordelene opvejer risiciene.

Den indledende behandling med kemoterapi og strålebehandling kan lægge en betydelig belastning på din krop og forårsage generende bivirkninger.

Der er også en risiko for alvorlige problemer efter transplantationen, såsom transplantat versus vært sygdom. Det er her, de transplanterede celler angriber de andre celler i din krop.

Læs mere om, hvad der sker under en stamcelletransplantation og risikoen for en stamcelletransplantation .

Andre behandlinger for CLL

Der er også en række andre behandlinger, der undertiden bruges til at behandle nogle af de problemer, der er forårsaget af CLL, især hvis du ikke kan få kemoterapi, eller hvis det ikke virker.

Disse inkluderer:


 • strålebehandling for at krympe forstørrede lymfekirtler eller hævet milt
 • kirurgi for at fjerne en hævet milt
 • antibiotika , svampedræbende midler og antivirale lægemidler, der hjælper med at reducere din risiko for at opfange en infektion under behandlingen
 • blodtransfusioner for at give flere røde blodlegemer og blodplader (koagulationsceller), hvis du oplever svær anæmi eller problemer med blødning og blå mærker
 • immunoglobulin erstatningsterapi – en transfusion af antistoffer taget fra doneret blod, der kan hjælpe med at forhindre infektioner
 • injektioner af medicin kaldet granulocyt-kolonistimulerende faktor (G-CSF) for at hjælpe med at øge antallet af hvide blodlegemer

Du kan også få brug for yderligere behandling for eventuelle komplikationer af CLL, der udvikler sig.

Beslutning mod behandling

Da mange af behandlingerne for CLL kan have ubehagelige bivirkninger, der kan påvirke din livskvalitet, kan du beslutte dig for ikke at have en bestemt type behandling.

Dette er udelukkende din beslutning, og dit behandlingsteam respekterer enhver beslutning, du træffer.

Du vil ikke skyndte dig at beslutte din behandling, og du kan tale med din læge, partner, familie og venner, før du træffer en beslutning.

Smertelindring og sygepleje vil stadig være tilgængelig, når og når du har brug for det.


Kliniske forsøg med CLL

Flere kliniske forsøg gennemføres i øjeblikket i Storbritannien for at forsøge at finde den bedste måde at behandle CLL på.

Dette er undersøgelser, der bruger nye og eksperimentelle teknikker til at se, hvor godt de fungerer til behandling og muligvis hærdning af tilstanden.

Hvis du er interesseret i at deltage i et klinisk forsøg, kan dit plejeteam fortælle dig, om der løber nogen i dit område og forklare fordelene og risiciene.

Få mere at vide om kliniske forsøg, eller søg på webstedet UK Clinical Trials Gateway for at få oplysninger om kliniske forsøg med kronisk lymfocytisk leukæmi, der i øjeblikket er i gang i hele Storbritannien.