Knoglekræft – Årsager

Kræft opstår, når cellerne i et bestemt område af din krop deler sig og formerer sig for hurtigt. Dette producerer en klump væv kendt som en tumor.

Den nøjagtige årsag til, at dette sker, er ofte ikke kendt, men visse ting kan øge din chance for at udvikle tilstanden, herunder:

Disse risikofaktorer er beskrevet mere detaljeret nedenfor.

Strålebehandling

Tidligere eksponering for høje doser af stråling under strålebehandling kan forårsage kræftændringer i dine knogleceller på et senere tidspunkt, selvom denne risiko menes at være lille.

Knoglebetingelser

Nogle ikke-kræft (godartede) tilstande, der påvirker knoglerne, kan øge dine chancer for at udvikle knoglekræft, selvom risikoen stadig er lille.

Især en tilstand kaldet Pagets sygdom i knoglen kan øge risikoen for knoglecancer hos mennesker over 50-60 år.

Sjældnere tilstande, der får tumorer til at vokse i dine knogler, såsom Olliers sygdom, kan også øge din risiko for knoglekræft.

Genetiske tilstande

En sjælden genetisk tilstand kaldet Li-Fraumeni syndrom kan øge din risiko for at udvikle knoglekræft såvel som flere andre kræftformer.

Mennesker med denne tilstand har en defekt version af et gen, der normalt hjælper med at stoppe væksten af tumorer i kroppen.


Andre forhold

Folk, der som barn havde en sjælden type øjenkræft kaldet retinoblastom, kan være mere tilbøjelige til at udvikle knoglekræft, fordi det samme arvelige defekte gen kan være ansvarlig for begge tilstande.

Forskning har også vist, at babyer født med navlestreng er 3 gange mere tilbøjelige til at udvikle en type knoglekræft kaldet Ewing sarkom , selvom risikoen stadig er meget lille.