Hormonerstatningsterapi (HRT) – Alternativer

Hvis du ikke er i stand til at tage hormonbehandling (HRT) eller beslutter ikke at gøre det, kan du overveje alternative måder at kontrollere dine menopausale symptomer på.

Livsstilsforanstaltninger

Følgende livsstilsforanstaltninger kan hjælpe med at reducere nogle menopausale symptomer :

  • Træ regelmæssigt – regelmæssig fysisk aktivitet kan reducere hedeture og forbedre søvn. Det er også en god måde at øge dit humør på, hvis du føler dig nervøs, irritabel eller deprimeret. Vægtbærende øvelser kan hjælpe med at holde dine knogler stærke
  • har en sund diæt – en afbalanceret diæt kan hjælpe med at sikre, at du ikke tager på i vægt og kan holde dine knogler sunde
  • hold dig kølig om natten – brug løst tøj og sov i et køligt, godt ventileret rum, hvis du oplever hedeture og nattesved
  • skære ned på koffein, alkohol og krydret mad, da de alle har været kendt for at udløse hedeture
  • forsøg at reducere dit stressniveau for at forbedre humørsvingninger, sørg for at få masser af hvile såvel som at få regelmæssig motion. Aktiviteter som yoga og tai chi kan hjælpe dig med at slappe af
  • opgive rygning, hvis du ryger – at give op hjælper med at reducere hedeture og din risiko for at udvikle alvorlige sundhedsmæssige forhold, såsom hjertesygdomme , slagtilfælde og kræft
  • prøv vaginal smøremiddel eller fugtighedscreme, hvis du oplever vaginal tørhed – flere forskellige typer er tilgængelige at købe fra butikker og apoteker

Tibolone

Tibolone (mærke Livial) er en receptpligtig medicin, der minder om at tage kombineret HRT (østrogen og gestagen). Det tages som en tablet en gang om dagen.

Det kan hjælpe med at lindre symptomer som hedeture, lavt humør og nedsat sexlyst , selvom nogle undersøgelser har antydet, at det måske ikke er så effektivt som kombineret HRT.

Det er kun egnet til kvinder, der havde deres sidste periode for mere end et år siden (kendt som postmenopausen).

Bivirkninger af tibolon kan omfatte mavesmerter , bækkenpine , ømhed i brystet, kløe og udflåd .

Risikoen for tibolon svarer til risikoen for HRT og inkluderer en øget risiko for brystkræft og slagtilfælde . Tal med din læge om risiciene og fordelene ved tibolon, hvis du overvejer at tage det.

Antidepressiva

Der er to typer antidepressivaselektive serotoninoptagelsesinhibitorer (SSRI’er) og serotonin-noradrenalinoptagelsesinhibitorer (SNRI’er) – som kan hjælpe med hedeture forårsaget af overgangsalderen.

Disse lægemidler er ikke licenseret til denne brug. Dette betyder, at de ikke har gennemgået kliniske forsøg for at teste, om de hjælper dette symptom, men mange eksperter mener, at de sandsynligvis vil hjælpe, og din læge vil diskutere de mulige fordele og risici med dig.

Bivirkninger af SSRI’er og SNRI’er kan omfatte uro, rystende eller ængstelig, kvalme , svimmelhed og nedsat sexlyst.

Eventuelle bivirkninger forbedres normalt over tid, men du bør se en læge, hvis de ikke gør det.

Clonidin

Clonidin er en receptpligtig medicin, der kan hjælpe med at reducere hedeture og nattesved hos nogle kvinder i overgangsalderen. Det tages som tabletter 2 eller 3 gange om dagen.

Det påvirker ikke hormonniveauerne, så i modsætning til HRT medfører det ikke en øget risiko for problemer som brystkræft. Men forskning tyder på, at det kun har en meget lille effekt på menopausale symptomer.

Clonidin kan også forårsage nogle ubehagelige bivirkninger, herunder mundtørhed , døsighed, depression og forstoppelse .

Det kan tage 2 til 4 uger at bemærke virkningerne af clonidin. Tal med en læge, hvis dine symptomer ikke forbedres, eller hvis du oplever generende bivirkninger.

Bioidentiske eller “naturlige” hormoner

Bioidentiske hormoner er hormonpræparater fremstillet af plantekilder, der fremmes som ens eller identiske med humane hormoner.

Praktiserende hævder, at disse hormoner er et “naturligt” og sikrere alternativ til standard HRT-medicin.

Imidlertid anbefales ikke bioidentiske præparater, fordi:

  • de er ikke reguleret, og det er ikke klart, hvor sikre de er – der er ingen gode beviser for, at de er sikrere end standard HRT
  • det vides ikke, hvor effektive de er til at reducere menopausale symptomer
  • balancen mellem hormoner, der anvendes i bioidentiske præparater, er normalt baseret på hormonniveauerne i dit spyt, men der er ingen beviser for, at disse niveauer er relateret til dine symptomer

Mange standard HRT-hormoner er lavet af naturlige kilder, men i modsætning til bioidentiske hormoner er de nøje reguleret og er blevet grundigt undersøgt for at sikre, at de er så effektive og sikre som muligt.


Supplerende terapier

Flere produkter sælges i sundhedsforretninger til behandling af menopausale symptomer, herunder urtemedicin som primulaolie, sort cohosh, angelica, ginseng og perikon.

Der er beviser for, at nogle af disse midler, herunder sort cohosh og perikon, kan hjælpe med at reducere hedeture, men mange supplerende terapier understøttes ikke af videnskabelig bevis.

Selv når der er nogle understøttende beviser, er der usikkerhed om de rigtige doser at bruge, og om de sundhedsmæssige fordele holder. Nogle af disse midler (især perikon) kan også forårsage alvorlige bivirkninger, hvis de tages sammen med anden medicin.

Disse produkter markedsføres ofte som “naturlige”, men det betyder ikke nødvendigvis, at de er sikre. Kvalitet, renhed og ingredienser kan ikke altid garanteres, og de kan forårsage ubehagelige bivirkninger.

Det er en god ide at bede en læge eller apotek om råd, hvis du overvejer at bruge en supplerende terapi.