Transient iskæmisk angreb (TIA) – Behandling

Selvom symptomerne på et forbigående iskæmisk anfald (TIA) løses om få minutter eller timer uden nogen specifik behandling, skal du have behandling for at forhindre, at en anden TIA eller et fuldt slagtilfælde sker i fremtiden.

En TIA er et advarselstegn på, at du har øget risiko for at få fuld slagtilfælde i den nærmeste fremtid. Den højeste risiko er i dagene og ugerne efter TIA.

Et slagtilfælde er en alvorlig helbredstilstand, der kan forårsage permanent invaliditet og i nogle tilfælde kan være dødelig, men passende behandling efter en TIA kan hjælpe med at reducere risikoen for slagtilfælde.

Din behandling afhænger af dine individuelle forhold, såsom din alder og sygehistorie. Dit sundhedsteam kan diskutere behandlingsmuligheder med dig og fortælle dig om mulige fordele og risici.

Behandlinger inkluderer:

 • livsstilsændringer
 • lægemidler
 • kirurgi

Livsstilsændringer

Der er flere livsstilsændringer, du kan foretage, som kan hjælpe med at reducere dine chancer for at få et slagtilfælde efter en TIA.

Disse inkluderer:

 • spise en sund, afbalanceret diæt – en fedtfattig, fedtfattig, fiberrig kost anbefales normalt, inklusive masser af frisk frugt og grøntsager
 • træner regelmæssigt – for de fleste betyder det mindst 150 minutters aktivitet med moderat intensitet, såsom cykling eller hurtig gåtur, eller 75 minutter med kraftig intensitetsaktivitet såsom løb, svømning eller cykling op ad en bakke hver uge. Plus styrkeøvelser 2 dage hver uge
 • stoppe med at ryge – hvis du ryger, kan det medføre en betydelig reduktion af risikoen for slagtilfælde i fremtiden
 • nedskæring af alkohol – mænd og kvinder rådes til at begrænse alkoholindtag til 14 enheder om ugen

Lægemidler

De fleste mennesker, der har haft en TIA, skal tage 1 eller flere lægemidler hver dag på lang sigt for at hjælpe med at reducere deres chancer for at få et slagtilfælde eller en anden TIA.

Aspirin og andre lægemidler mod blodplader

Du får sandsynligvis aspirin lige efter en mistanke om TIA.

Aspirin fungerer som en antiblodplademedicin.

Blodplader er blodlegemer, der hjælper blodet til at størkne.

Antiblodplademedicin virker ved at reducere blodpladernes evne til at klæbe sammen og danne blodpropper.

Du kan også få andre antiblodplader, såsom clopidogrel eller dipyridamol .

De vigtigste bivirkninger af trombocytlægemidler inkluderer fordøjelsesbesvær og øget risiko for blødning. For eksempel kan du bløde længere, hvis du klipper dig selv, og du kan let få blå mærker.

Antikoagulantia

Antikoagulerende lægemidler kan hjælpe med at forhindre blodpropper ved at ændre den kemiske sammensætning af dit blod på en måde, der forhindrer dannelse af blodpropper.

De tilbydes normalt til folk, der havde en TIA, der var forårsaget af en blodprop i deres hjerte. Dette skyldes ofte en tilstand kaldet atrieflimren , som får dit hjerte til at slå uregelmæssigt.

Warfarin , apixaban , dabigatran , edoxaban og rivaroxaban er eksempler på antikoagulantia, der kan tilbydes nogle mennesker, der har haft en TIA.

En bivirkning af alle antikoagulantia er risikoen for blødning, fordi disse lægemidler reducerer blodets evne til at størkne. Du har muligvis brug for regelmæssige blodprøver, mens du tager warfarin, så lægerne kan kontrollere, at din dosis ikke er for høj eller for lav.

Find ud af mere om antikoagulantia .

Blodtryksmedicin

Hvis du har forhøjet blodtryk , vil du blive tilbudt en type medicin kaldet antihypertensiv til at kontrollere det. Dette skyldes, at forhøjet blodtryk øger din risiko for at få en TIA eller slagtilfælde.

Der er mange forskellige typer medicin, der kan hjælpe med at kontrollere blodtrykket, herunder:

 • thiaziddiuretika
 • angiotensin-converting enzym (ACE) hæmmere
 • calciumkanalblokkere
 • betablokkere

Din læge vil rådgive dig om, hvilken antihypertensive der er bedst egnet til dig. Nogle mennesker kan blive tilbudt en kombination af 2 eller flere forskellige lægemidler.

Find ud af mere om behandling af forhøjet blodtryk .

Statiner

Hvis du har højt kolesteroltal , rådes du til at tage et lægemiddel kendt som statin . Statiner reducerer niveauet af kolesterol i dit blod ved at blokere et enzym i leveren, der producerer kolesterol.

Statiner kan også hjælpe med at reducere din risiko for slagtilfælde uanset dit kolesterolniveau. Du kan blive tilbudt et statin, selvom dit kolesterolniveau ikke er særlig højt.

Eksempler på statiner, der ofte gives til mennesker, der har haft en TIA, inkluderer atorvastatin , simvastatin og rosuvastatin .

Find ud af mere om statiner .

Kirurgi

I nogle tilfælde kan en operation kaldet en carotis endarterektomi anbefales efter at have haft en TIA.

Karotis endarterektomi

En halspulsendarterektomi involverer fjernelse af en del af foringen af halspulsårerne – de vigtigste blodkar, der forsyner hoved og nakke – plus enhver blokering inde i halspulsårerne.

Når fede aflejringer opbygges inde i halspulsårerne, bliver arterierne hårde og smalle, hvilket gør det vanskeligere for blod at strømme til din hjerne.

Dette er kendt som åreforkalkning og kan føre til TIA’er og slagtilfælde, hvis blodtilførslen til hjernen forstyrres.

Ved at blokere halspulsårerne, når de er blevet moderat eller stærkt indsnævret, kan en halspulsendarterektomi markant reducere risikoen for at få et slagtilfælde eller en anden TIA.

Find ud af mere om en carotis endarterektomi .

Kørsel efter en TIA

Selvom en TIA ikke bør have en langsigtet indflydelse på dine daglige aktiviteter, skal du stoppe med at køre med det samme.

Hvis din læge er glad for, at du har fået et godt helbred, og der ikke er nogen varige virkninger efter 1 måned, kan du begynde at køre igen.

Du behøver ikke at informere Driver and Vehicle Licensing Agency (DVLA), men du skal kontakte dit bilforsikringsselskab.