Transient iskæmisk angreb (TIA) – Forebyggelse

Den bedste måde at hjælpe med at forhindre en TIA er at spise en sund kost, træne regelmæssigt og ikke ryge eller drikke for meget alkohol.

Disse livsstilsændringer kan reducere din risiko for problemer, såsom at dine arterier tilstoppes af fede stoffer (åreforkalkning) , forhøjet blodtryk og højt kolesteroltal , som alle kan føre til TIA’er.

Hvis du allerede har haft en TIA, kan disse ændringer hjælpe med at reducere din risiko for at få et fuldt slagtilfælde eller en anden TIA i fremtiden.

Kost

En usund diæt kan øge din chance for at få en TIA eller slagtilfælde, fordi det kan hæve dit blodtryk og kolesterolniveau.

En fedtfattig kost med højt fiberindhold anbefales normalt, herunder mindst 5 portioner frisk frugt og grøntsager hver dag plus fuldkorn.

Det er vigtigt at sikre, at du spiser en afbalanceret diæt. Spis ikke for meget af en enkelt mad, især forarbejdede fødevarer og mad med højt saltindhold.

Du bør begrænse mængden af salt, du spiser, til ikke mere end 6 g om dagen, fordi for meget salt øger dit blodtryk. 6 g salt er ca. 1 tsk.

Find ud af mere om sund kost og vægttab .

Dyrke motion

At kombinere en sund kost med regelmæssig motion er den bedste måde at opretholde en sund vægt på.

Regelmæssig motion kan også hjælpe med at sænke dit kolesterolniveau og holde dit blodtryk i et sikkert område.

For de fleste mennesker mindst 150 minutter (2 timer og 30 minutter) af moderat intensitetsaktivitet, såsom cykling eller hurtig gåtur, eller 75 minutter med kraftig intensitetsaktivitet såsom løb, svømning eller cykling op ad en bakke, hver uge anbefales. Det anbefales også at lave styrkeøvelser 2 dage hver uge.

Find ud af mere om motion .

Stop rygning

Rygning øger din risiko for at få en TIA eller slagtilfælde betydeligt. Dette skyldes, at det indsnævrer dine arterier og gør dit blod mere sandsynligt at størkne.

Hvis du holder op med at ryge, kan du reducere risikoen for at få en TIA eller slagtilfælde.

Ikke at ryge vil også forbedre dit generelle helbred og reducere risikoen for at udvikle andre alvorlige tilstande, såsom lungekræft og hjertesygdomme .

Smokefree- hjælpelinjen kan tilbyde rådgivning og support til at hjælpe dig med at holde op med at ryge. Ring til 0300123 1044

Find ud af mere om at stoppe med at ryge .

Skær ned på alkohol

For stort alkoholforbrug kan føre til vægtøgning, forhøjet blodtryk og uregelmæssig hjerterytme (atrieflimren), som alle kan øge din risiko for at få TIA eller slagtilfælde.

For at holde sundhedsrisici fra alkohol til et lavt niveau, hvis du drikker de fleste uger:

  • mænd og kvinder rådes til ikke at drikke mere end 14 enheder om ugen regelmæssigt
  • spred din drik over 3 eller flere dage, hvis du regelmæssigt drikker så meget som 14 enheder om ugen
  • hvis du vil skære ned, skal du have flere drikkefrie dage hver uge

Find ud af mere om håndtering af alkohol .

Håndtering af underliggende forhold

Hvis du er blevet diagnosticeret med en tilstand, der vides at øge din risiko for TIA og slagtilfælde, såsom højt kolesteroltal, forhøjet blodtryk, atrieflimren eller diabetes , er det vigtigt at kontrollere tilstanden.

Livsstilsændringer kan i vid udstrækning hjælpe med at kontrollere disse forhold, men det kan også være nødvendigt at tage almindelig medicin.

Få mere at vide om: