Transient iskæmisk angreb (TIA) – Diagnose

Det er vigtigt at blive vurderet af en sundhedsperson så hurtigt som muligt, hvis du tror, du har haft et forbigående iskæmisk anfald (TIA).

Efter en indledende vurdering vil du blive henvist til en specialist til yderligere tests for at hjælpe med at bestemme årsagen til TIA. Du skal henvises til en specialist inden for 24 timer efter starten af dine symptomer.

Indledende vurdering

TIA’er er ofte overstået meget hurtigt, så du har muligvis ikke nogen symptomer, når du ser en læge.

Hvis de har mistanke om, at du har haft en TIA, får du aspirin til at tage straks for at forhindre slagtilfælde. Du vil også blive henvist til en specialist for yderligere tests.

Specialist vurdering

Du vil normalt blive set af en læge, der har specialiseret sig i tilstande, der påvirker hjernen og rygsøjlen (neurolog) eller en konsulent, der har specialiseret sig i slagtilfælde. Dette kan være i en specialisttilfælde- eller TIA-klinik eller i en enhed med akut slagtilfælde.

Du bliver spurgt om de symptomer, du oplevede under TIA, og hvor længe de varede. Dette hjælper med at udelukke andre tilstande, der kan have forårsaget dine symptomer.

Selvom du ikke længere har symptomer, har du muligvis stadig brug for en neurologisk undersøgelse. Dette involverer enkle opgaver designet til at kontrollere din styrke, fornemmelse og koordineringsevner.

Test

Der kan udføres flere tests for at bekræfte en TIA og se efter problemer, der kan have forårsaget det. Nogle af disse tests inkluderer:

Blodtryksprøver

Dit blodtryk kontrolleres, fordi højt blodtryk (hypertension) kan føre til TIA’er.

Blodprøver

Du har muligvis brug for blodprøver for at kontrollere, om du har forhøjet kolesterol eller diabetes .

Elektrokardiogram (EKG)

Et elektrokardiogram (EKG) måler dit hjertes elektriske aktivitet ved hjælp af et antal elektroder (små, klæbrige pletter), der er fastgjort til din hud.

Et EKG kan registrere unormale hjerterytmer, hvilket kan være et tegn på tilstande, såsom hvor dit hjerte slår uregelmæssigt (atrieflimren) , hvilket kan øge din risiko for TIA.

Carotis ultralyd

En carotis ultralydsscanning kan vise, om der er indsnævring eller blokeringer i halsarterierne, der fører til din hjerne.

En lille sonde (transducer) sender højfrekvente lydbølger ind i din krop. Når disse lydbølger hopper tilbage, kan de bruges til at skabe et billede af indersiden af din krop.

Hjerneskanninger

Hjernescanning er ikke altid nødvendigt, hvis du har haft en TIA. De gøres normalt kun, hvis det ikke er klart, hvilken del af din hjerne der blev påvirket.

En MR-scanning bruges oftest. Denne type scanning bruger et stærkt magnetfelt og radiobølger til at skabe et billede af din hjerne.