Ataksi

Ataksi er et udtryk for en gruppe lidelser, der påvirker koordinering, balance og tale.

Enhver del af kroppen kan blive påvirket, men mennesker med ataksi har ofte problemer med:

  • balance og gå
  • taler
  • synke
  • opgaver, der kræver en høj grad af kontrol, såsom at skrive og spise
  • vision

De nøjagtige symptomer og deres sværhedsgrad varierer afhængigt af hvilken type ataksi en person har.

Typer af ataksi

Der er mange forskellige typer ataksi, som kan opdeles i tre brede kategorier:

Læs mere om hovedtyperne af ataksi .

Hvad forårsager ataksi?

Ataksi skyldes normalt skader på en del af hjernen kaldet lillehjernen, men det kan også være forårsaget af skader på andre dele af nervesystemet.

Denne skade kan være en del af en underliggende tilstand som MS eller kan være forårsaget af en hovedskade , mangel på ilt i hjernen eller langvarigt, overdreven alkoholforbrug .

Arvelig ataksi er forårsaget af et defekt gen, der videregives af familiemedlemmer, som måske eller måske ikke er berørt.

Læs mere om årsagerne til ataksi .

Hvordan ataksi behandles

I de fleste tilfælde er der ingen kur mod ataksi, og understøttende behandling for at kontrollere symptomerne er nødvendig.

Dette kan omfatte:

I nogle få tilfælde er det muligt at forbedre ataksi eller stoppe det med at blive værre ved at behandle den underliggende årsag.

Læs mere om behandling af ataksi .

Outlook

Udsigterne for ataksi kan variere betydeligt og afhænger i høj grad af den type ataksi, du har. Nogle typer kan forblive relativt stabile eller endda forbedre sig med tiden, men de fleste bliver gradvist værre over mange år.

Forventet levetid er generelt kortere end normalt for mennesker med arvelig ataksi, selvom nogle mennesker kan leve langt ind i 50’erne, 60’erne eller derover. I mere alvorlige tilfælde kan tilstanden være dødelig i barndommen eller i den tidlige voksenalder.

For erhvervet ataksi afhænger udsigterne af den underliggende årsag. Nogle tilfælde kan forbedres eller forblive de samme, mens andre tilfælde kan blive gradvist værre over tid og reducere forventet levetid.