Brystkræft hos kvinder – Behandling

Hvis du har brystkræft, skal du få tildelt et tværfagligt team (MDT), som er en gruppe specialister, der arbejder sammen for at yde den bedste behandling og pleje.

De vigtigste behandlinger for brystkræft er:

Du kan have en af disse behandlinger eller en kombination. Den type eller kombination af behandlinger, du har, afhænger af, hvordan kræften blev diagnosticeret, og det stadium den er i.

Brystkræft diagnosticeret ved rutinemæssig screening kan være på et tidligt tidspunkt, men brystkræft diagnosticeret, når du har symptomer, kan være på et senere tidspunkt og kræve en anden behandling.

Din MTD bør diskutere med dig, hvilke behandlinger der er bedst egnede.

At vælge den rigtige behandling for dig

Når du beslutter, hvilken behandling der er bedst for dig, vil dine læger overveje:

Du skal til enhver tid være i stand til at diskutere din behandling med dit plejeteam og stille spørgsmål.

Vil du vide mere?

Onlineværktøjet Predict hjælper dig med at se, hvordan forskellige behandlinger for tidlig invasiv brystkræft kan påvirke dig.

Behandlingsoversigt

Kirurgi er normalt den første type behandling for brystkræft. Den type operation, du har, vil afhænge af, hvilken type brystkræft du har.

Kirurgi efterfølges normalt af kemoterapi eller strålebehandling eller i nogle tilfælde hormonbehandling eller målrettet behandling.

Igen afhænger den behandling, du får, af typen af brystkræft.

Din læge vil diskutere den mest passende behandlingsplan med dig. Kemoterapi eller hormonbehandling vil undertiden være den første behandling.

Sekundær brystkræft

De fleste brystkræft opdages på et tidligt tidspunkt. Men en lille del af kvinderne opdager, at de har brystkræft, efter at den er spredt til andre dele af kroppen (metastase).

Hvis dette er tilfældet, kan den type behandling, du har, være anderledes. Sekundær kræft, også kaldet “avanceret” eller “metastatisk” kræft, kan ikke helbredes.

Behandlingen sigter mod at opnå remission, hvor kræften krymper eller forsvinder, og du føler dig normal og i stand til at nyde livet fuldt ud.

Vil du vide mere?

Kirurgi

Der er to hovedtyper af brystkræftkirurgi:

 • brystbevarende operation, hvor kræftklumpen (tumor) fjernes
 • mastektomi, hvor hele brystet fjernes

I mange tilfælde kan en mastektomi efterfølges af rekonstruktiv kirurgi for at forsøge at genskabe et bryst.

Undersøgelser har vist, at brystbevarende operation efterfulgt af strålebehandling er lige så vellykket som total mastektomi ved behandling af tidlig brystkræft.

Brystbevarende operation

Brystbevarende kirurgi spænder fra en lumpektomi eller bred lokal excision, hvor tumoren og lidt omkringliggende brystvæv fjernes, til en delvis mastektomi eller kvadrantektomi, hvor op til en fjerdedel af brystet fjernes.

Hvis du har en brystbevarende operation, afhænger mængden af brystvæv, der fjernes, af:

 • den type kræft, du har
 • størrelsen af tumoren, og hvor den er i dit bryst
 • den mængde omgivende væv, der skal fjernes
 • størrelsen på dine bryster

Din kirurg vil altid fjerne et område med sundt brystvæv omkring tumoren, som vil blive testet for spor af kræft.

Hvis der ikke er kræft til stede i det sunde væv, er der mindre chance for, at kræften vender tilbage.

Hvis der findes kræftceller i det omgivende væv, kan det være nødvendigt at fjerne mere væv fra dit bryst.

Efter at have fået brystbevarende operation, vil du normalt blive tilbudt strålebehandling for at ødelægge de resterende kræftceller.

Mastektomi

En mastektomi er fjernelse af alt brystvæv, inklusive brystvorten.

Hvis der ikke er tydelige tegn på, at kræften har spredt sig til dine lymfeknuder, kan du have en mastektomi, hvor dit bryst fjernes sammen med en sentinel lymfeknudebiopsi.

Hvis kræften har spredt sig til dine lymfeknuder, har du sandsynligvis brug for mere omfattende fjernelse (clearance) af lymfeknuder fra området under din arm (axilla).

Rekonstruktion

Brystrekonstruktion er kirurgi for at skabe en ny brystform, der ligner så meget som dit andet bryst.

Genopbygning kan udføres på samme tid som en mastektomi (øjeblikkelig rekonstruktion), eller det kan gøres senere (forsinket rekonstruktion).

Det kan gøres enten ved at indsætte et brystimplantat eller ved at bruge væv fra en anden del af din krop til at skabe et nyt bryst.

Lymfeknudeoperation

For at finde ud af om kræften har spredt sig, kan der udføres en procedure kaldet en sentinel lymfeknudebiopsi.

Sentinel lymfeknuder er de første lymfeknuder, som kræftcellerne når, hvis de spredes. De er en del af lymfeknuderne under dine arme (aksillære lymfeknuder).

Sentinel lymfeknudernes position varierer, så de identificeres ved hjælp af en kombination af en radioisotop og et blåt farvestof.

Sentinel lymfeknuder undersøges i laboratoriet for at se, om der er kræftceller til stede. Dette giver en god indikator for, om kræften har spredt sig.

Hvis der er kræftceller i sentinelknuderne, skal du muligvis have yderligere operation for at fjerne flere lymfeknuder under armen.

Vil du vide mere?

Strålebehandling

Strålebehandling bruger kontrollerede stråledoser til at dræbe kræftceller. Det gives normalt efter operation og kemoterapi for at dræbe resterende kræftceller.

Hvis du har brug for strålebehandling, begynder din behandling cirka en måned efter din operation eller kemoterapi for at give din krop en chance for at komme sig.

Du har sandsynligvis strålebehandling 3 til 5 dage om ugen i 3 til 5 uger. Hver session varer et par minutter.

Typerne af strålebehandling

Den type strålebehandling, du har, afhænger af typen af brystkræft og den type operation, du har. Nogle kvinder har muligvis slet ikke behov for strålebehandling.

Typer af strålebehandling inkluderer:

 • brysterstrålebehandling – efter brystbevarende operation påføres stråling på hele det resterende brystvæv
 • strålebehandling af brystvæggen – efter en mastektomi påføres strålebehandling på brystvæggen
 • brystforstærkning – nogle kvinder kan blive tilbudt et boost af højdosis strålebehandling i det område, hvor kræften blev fjernet; Dette kan dog påvirke udseendet af dit bryst, især hvis du har store bryster og undertiden kan have andre bivirkninger, herunder hærdning af brystvæv (fibrose)
 • strålebehandling til lymfeknuderne – hvor strålebehandling er rettet mod armhulen (axilla) og det omkringliggende område for at dræbe enhver kræft, der kan være i lymfeknuderne

Bivirkningerne ved strålebehandling

Bivirkninger ved strålebehandling inkluderer:

Vil du vide mere?

Kemoterapi

Kemoterapi indebærer anvendelse af anticancer (cytotoksisk) medicin til at dræbe kræftceller.

Det bruges normalt efter operation for at ødelægge kræftceller, der ikke er fjernet. Dette kaldes adjuverende kemoterapi.

I nogle tilfælde kan du have kemoterapi inden operationen, som ofte bruges til at krympe en stor tumor. Dette kaldes neo-adjuverende kemoterapi.

Flere forskellige lægemidler anvendes i kemoterapi, og 2 til 3 gives ofte på én gang.

Valget af medicin og kombinationen afhænger af, hvilken type brystkræft du har, og hvor langt den har spredt sig.

Kemoterapi gives normalt som ambulant behandling, hvilket betyder, at du ikke behøver at blive på hospitalet natten over.

Medicinerne gives normalt gennem et dryp lige ind i en vene.

I nogle tilfælde kan du få tabletter, som du kan tage derhjemme. Du kan have kemoterapi-sessioner en gang hver 2. til 4. uge og derefter have en pause. Hver behandlingssession er kendt som en cyklus. Du kan have op til 8 cyklusser med kemoterapi.

De vigtigste bivirkninger ved kemoterapi skyldes dens indflydelse på normale, sunde celler såsom immunceller.

Bivirkninger af kemoterapi inkluderer:

Mange bivirkninger kan forebygges eller kontrolleres med medicin, som din læge kan ordinere.

Kemoterapi medicin kan også stoppe produktionen af østrogen i din krop, hvilket er kendt for at tilskynde til væksten af nogle brystkræftformer.

Hvis du ikke har oplevet overgangsalderen, kan dine menstruationer stoppe, mens du får kemoterapibehandling.

Når du er færdig med kemoterapi, skal dine æggestokke begynde at producere østrogen igen.

Men dette sker ikke altid, og du kan komme ind i en tidlig overgangsalder . Dette er mere sandsynligt hos kvinder over 40, da de er tættere på overgangsalderen.

Din læge vil diskutere med dig den indflydelse, som behandlingen vil have på din fertilitet.

Kemoterapi til sekundær brystkræft

Hvis din brystkræft har spredt sig ud over brystet og lymfeknuderne til andre dele af din krop, vil kemoterapi ikke helbrede kræften, men det kan krympe tumoren, lindre dine symptomer og hjælpe med at forlænge dit liv.

Vil du vide mere?

Hormonbehandling

Nogle brystkræft stimuleres til at vokse af hormonerne østrogen eller progesteron, som findes naturligt i din krop. Disse er kendt som hormonreceptor-positive kræftformer.

Hormonbehandling sænker niveauet af østrogen eller progesteronhormoner i din krop eller stopper deres virkning.

Den type hormonbehandling, du har, afhænger af kræftstadiet og -kvaliteten, hvilket hormon det er følsomt over for, din alder, om du har oplevet overgangsalderen, og hvilken anden type behandling du har.

Du har sandsynligvis hormonbehandling efter operation og kemoterapi, men det gives undertiden inden operation for at krympe en tumor og gøre det lettere at fjerne.

Hormonbehandling kan bruges som den eneste behandling mod brystkræft, hvis dit generelle helbred forhindrer dig i at få operation, kemoterapi eller strålebehandling.

I de fleste tilfælde skal du tage hormonbehandling i 5 år eller mere efter at have fået operation.

Hvis den type brystkræft, du har, ikke er følsom over for hormoner, har hormonbehandling ingen virkning.

Tamoxifen

Tamoxifen forhindrer østrogen i at binde til østrogenreceptor-positive kræftceller. Det tages hver dag som en tablet eller væske.

Aromatasehæmmere

Hvis du har oplevet overgangsalderen, kan du blive tilbudt en aromatasehæmmer.

Denne type medicin blokerer aromatase, et stof der hjælper kroppen med at producere østrogen efter overgangsalderen. Før overgangsalderen fremstilles østrogen af æggestokkene.

Der kan tilbydes 3 aromatasehæmmere. Disse er anastrozol, exemestan og letrozol. Disse tages som en tablet en gang om dagen.

Ovarieablation eller -undertrykkelse

Hos kvinder, der endnu ikke har oplevet overgangsalderen, produceres østrogen af æggestokkene.

Oblatablation eller -undertrykkelse stopper æggestokkene med at arbejde og producere østrogen.

Ablation kan udføres ved hjælp af kirurgi eller strålebehandling. Det stopper æggestokkene permanent fra at arbejde og betyder, at du oplever overgangsalderen tidligt.

Ovarieundertrykkelse involverer brug af et lægemiddel kaldet goserelin, som er en luteiniserende hormonfrigivende hormonagonist (LHRHa).

Dine menstruationer stopper, mens du tager det, selvom de skal starte igen, når din behandling er afsluttet.

Hvis du nærmer dig overgangsalderen (omkring 50 år), starter dine menstruationer muligvis ikke igen, når du holder op med at tage goserelin.

Goserelin kommer som en injektion, du har en gang om måneden.

Vil du vide mere?

Målrettede terapier

Målrettede terapier er medicin, der ændrer måden, hvorpå celler fungerer, og hjælper med at forhindre kræft i at vokse og sprede sig. Ikke alle typer brystkræft kan behandles med målrettede terapier

Den målrettede terapi, der oftest bruges til behandling af brystkræft, er trastuzumab (også kendt under navnet Herceptin).

Nogle målrettede terapier gives gennem et dryp i en vene. Andre kommer som tabletter.

Bivirkninger af målrettede terapier inkluderer:

 • ryster og utilpashed
 • diarré
 • føler og er syg
 • hovedpine
 • hoste
 • udslæt

Vil du vide mere?

Risiko for infektion

Nogle af de lægemidler, der anvendes til behandling af brystkræft, kan gøre dig mere sårbar over for infektioner. Du skal straks kontakte dit plejeteam, hvis du udvikler mulige symptomer på infektion, såsom:

 • en høj temperatur
 • føler sig rystet
 • du føler dig pludselig meget utilpas, selvom din temperatur kan være normal


Bisfosfonater

Hvis du har været i overgangsalderen, kan du blive tilbudt bisfosfonater (zoledronsyre eller natriumklodronat).

Nyere forskning har vist, at de kan bidrage til at reducere risikoen for, at brystkræft spredes til dine knogler og andre steder i din krop.

Bisfosfonater vil sandsynligvis blive givet til dig på samme tid som kemoterapi, enten direkte i en vene eller som tabletter.

Sjældent kan de forårsage nyreproblemer og osteonekrose i kæben (når knogle i kæben dør).

Din læge vil forklare fordelene og mulige bivirkninger, før du starter denne behandling.


Psykologisk støtte

At håndtere kræft kan være en enorm udfordring for dig og din familie og venner. Det kan forårsage følelsesmæssige og praktiske vanskeligheder.

Mange kvinder med brystkræft bliver nødt til at klare fjernelsen af en del af eller hele brystet, hvilket kan være meget forstyrrende.

Det hjælper ofte med at tale om dine følelser eller andre vanskeligheder med en uddannet rådgiver eller terapeut. Du kan bede om denne form for hjælp på ethvert stadium af din sygdom.

Din hospitalslæge, sygeplejerske eller læge kan henvise dig til en rådgiver .

Hvis du føler dig deprimeret , skal du tale med en læge. Et kursus med antidepressiva kan hjælpe, eller en læge kan henvise dig til en rådgiver eller psykoterapeut.

Det kan også hjælpe med at tale med nogen, der har været igennem det samme som dig. Mange brystkræft-velgørenhedsorganisationer har hjælpelinjer, og onlinefora, og personalet kan også sætte dig i kontakt med andre kvinder, der har haft kræftbehandling.

Vil du vide mere?

Kliniske forsøg

Der er gjort store fremskridt inden for behandling af brystkræft, og flere kvinder lever nu længere og har færre bivirkninger af behandlingen.

Disse fremskridt blev opdaget i kliniske forsøg , hvor nye behandlinger og behandlingskombinationer sammenlignes med standard.

Alle kræftforsøg i Storbritannien overvåges omhyggeligt for at sikre, at de er umagen værd og udføres sikkert.

Hvis du bliver inviteret til at deltage i en prøve, får du oplysninger om det, og hvis du vil deltage, bliver du bedt om at underskrive en samtykkeerklæring .

Du kan nægte eller trække dig tilbage fra et klinisk forsøg uden at det påvirker din pleje.

Vil du vide mere?

Supplerende terapier

Supplerende terapier er terapier, der kan hjælpe med at forbedre fysisk og følelsesmæssig velvære.

De gives sammen med konventionelle behandlinger og inkluderer:

Supplerende terapier kan hjælpe nogle kvinder med at klare deres diagnose og behandling og give en pause fra deres regelmæssige behandlingsplan.

Dit hospital eller din brystenhed kan muligvis give adgang til supplerende terapier eller foreslå, hvor du kan få dem.

Det er vigtigt at tale med din brystkræft specialist sygeplejerske om enhver supplerende behandling, du ønsker at forsøge at sikre, at den ikke forstyrrer din konventionelle behandling.

Vil du vide mere?

Vil finansiere en ikke-licenseret medicin?

Det er muligt for din læge at ordinere et lægemiddel uden for de anvendelser, det er licenseret til, hvis de er villige til at tage personligt ansvar for denne ‘off-licens’ brug af behandlingen.

Din lokale kliniske opstartsgruppe (CCG) skal muligvis være involveret, da den bliver nødt til at beslutte, om den vil støtte din læges beslutning og betale for medicinen fra -budgetter.