Brystkræft hos kvinder – At leve med

Brystkræft kan påvirke dit daglige liv på forskellige måder, afhængigt af hvilket stadium det er i og den behandling, du får.

Hvordan kvinder håndterer deres diagnose og behandling varierer fra person til person, men der er flere former for støtte, hvis du har brug for det. Ikke alle arbejder for alle, men en eller flere af dem skal hjælpe.

Du kunne:

  • tale med dine venner og familie – de kan være et stærkt supportsystem
  • kommunikere med andre mennesker i samme situation
  • finde ud af så meget som muligt om din tilstand
  • undgå at gøre for meget eller overanstrenge dig selv
  • tag tid til dig selv

Vil du vide mere?

Gendannelse og opfølgning

Genopretning

De fleste kvinder med brystkræft har en operation som en del af deres behandling. Det kan tage tid at komme tilbage til det normale efter operationen. Det er vigtigt at give dig selv tid til at komme sig.

Undgå under løft ting, f.eks. Børn eller tunge indkøbsposer, og undgå tunge husarbejde. Du kan også rådes til ikke at køre.

Find ud af mere om at komme sig efter en operation .

Nogle andre behandlinger, især strålebehandling og kemoterapi , kan gøre dig meget træt.

Det kan være nødvendigt at tage en pause fra nogle af dine normale aktiviteter i et stykke tid. Vær ikke bange for at bede om praktisk hjælp fra familie og venner.

Opfølgning

Hvis du har haft brystkræft, vil dit sundhedsteam aftale en plejeplan med dig, når din behandling er afsluttet.

Denne plan indeholder detaljerne i din opfølgning. Du modtager en kopi af planen, som også sendes til din læge.

Du bør tilbydes regelmæssige mammogrammer, når din behandling er afsluttet.

Langsigtede komplikationer

Selvom det er sjældent, kan din behandling af brystkræft medføre nye problemer, såsom:

  • smerter og stivhed i dine arme og skuldre efter operationen, og huden i disse områder kan være stram
  • en ophobning af overskydende lymfevæske, der forårsager hævelse (lymfødem) – dette kan forekomme, hvis kirurgi eller strålebehandling skader lymfedrænningssystemet i armhulen

Tal med dit sundhedsteam, hvis du oplever disse eller andre langsigtede effekter af behandlingen.

Vil du vide mere?

Din krop og bryster efter behandling

Håndtering af ændringer i din krop

En diagnose af brystkræft kan ændre, hvordan du tænker på din krop. Alle kvinder reagerer forskelligt på de fysiske ændringer, der sker som følge af brystkræftbehandling.

Nogle kvinder reagerer positivt, men andre finder det sværere at klare. Det er vigtigt at give dig selv tid til at komme overens med eventuelle ændringer i din krop.

Vil du vide mere?

Tidlig overgangsalder

Selvom de fleste tilfælde af brystkræft forekommer hos kvinder over 50 år, der har oplevet overgangsalderen , er nogle yngre kvinder nødt til at klare en tidlig overgangsalder forårsaget af kræftbehandling.

Symptomer kan omfatte:

Tal med dit sundhedsteam om eventuelle symptomer, du har.

Vil du vide mere?

Protese

En ekstern brystprotese er et kunstigt bryst, som kan bæres inde i din bh for at erstatte volumenet af brystet, der er fjernet.

Kort efter en mastektomi får du et let skumbryst til at bære, indtil det område, der er ramt af kirurgi eller strålebehandling, er helet.

Når det er helet, vil du blive tilbudt en silikone protese. Proteser findes i mange forskellige former og størrelser, og du skal kunne finde en der passer til dig.

Vil du vide mere?

Rekonstruktion

Hvis du ikke havde øjeblikkelig brystrekonstruktion på det tidspunkt, du havde en mastektomi, kan du få rekonstruktion senere. Dette kaldes en forsinket genopbygning.

Der er to hovedmetoder til brystrekonstruktion:

  • rekonstruktion ved hjælp af dit eget væv
  • rekonstruktion ved hjælp af et implantat

Den type, der passer bedst til dig, afhænger af mange faktorer, herunder den behandling, du har haft, enhver igangværende behandling og størrelsen på dine bryster. Tal med dit sundhedsteam om, hvilken genopbygning der passer dig.

Vil du vide mere?

Forhold og sex

Forhold til venner og familie

Det er ikke altid let at tale om kræft, hverken for dig eller din familie og venner. Du kan mærke, at nogle mennesker føler sig akavet omkring dig eller undgår dig.

At være åben om, hvordan du har det, og hvad din familie og venner kan gøre for at hjælpe, kan gøre dem rolige. Vær dog ikke bange for at fortælle dem, at du har brug for lidt tid til dig selv, hvis det er det, du har brug for.

Vil du vide mere?

Dit sexliv

Brystkræft og dens behandling kan påvirke dit sexliv. Det er almindeligt, at kvinder mister interessen for sex efter behandling af brystkræft.

Din behandling kan efterlade dig meget træt. Du kan føle dig chokeret, forvirret eller deprimeret over at blive diagnosticeret med kræft.

Du kan blive ked af ændringer i din krop eller sørge for tabet af dine bryster eller i nogle tilfælde frugtbarhed.

Det er forståeligt, at du måske ikke har lyst til at have sex, mens du håndterer alt dette. Prøv at dele dine følelser med din partner.

Hvis du har problemer med sex, der ikke bliver bedre med tiden, kan du tale med en rådgiver eller sexterapeut.

Vil du vide mere?

Penge og økonomisk støtte

Hvis du er nødt til at reducere eller stoppe arbejdet på grund af brystkræft, kan du have svært ved at klare det økonomisk.

Hvis du har kræft, eller hvis du plejer en person med kræft, har du muligvis ret til økonomisk støtte:

Find ud af, hvilken hjælp der er tilgængelig for dig hurtigst muligt. Socialarbejderen på dit hospital vil være i stand til at give dig de oplysninger, du har brug for.

Gratis recepter

Mennesker, der behandles for kræft, har ret til at ansøge om et fritagelsescertifikat og give dem gratis recept på alle lægemidler, herunder medicin til andre forhold.

Certifikatet er gyldigt i 5 år, og du kan ansøge om det gennem din praktiserende læge eller kræft specialist.

Vil du vide mere?

Tal med andre mennesker

Din læge eller sygeplejerske kan muligvis besvare spørgsmål, du har om din kræft eller behandling.

Det kan være nyttigt at tale med en uddannet rådgiver eller psykolog eller en person i en speciel hjælpelinje. Din lægeoperation vil have oplysninger om disse.

Nogle mennesker finder det nyttigt at tale med andre mennesker, der har brystkræft, enten i en lokal støttegruppe eller i et internetchatrum.

Vil du vide mere?