Blærekræft – Behandling

Behandlingsmulighederne for blærekræft afhænger stort set af, hvor avanceret kræften er.

Behandlinger adskiller sig normalt mellem tidligt stadium, ikke-muskel-invasiv blærekræft og mere avanceret muskel-invasiv blærekræft.

Dit medicinske team

Alle hospitaler bruger tværfaglige teams til behandling af blærekræft. Dette er teams af specialister, der arbejder sammen for at træffe beslutninger om den bedste måde at gå videre med din behandling på.

Medlemmer af dit team kan omfatte:

 • en urolog – en kirurg med speciale i behandling af tilstande, der påvirker urinvejen
 • en klinisk onkolog – en specialist inden for kemoterapi og strålebehandling
 • en patolog – en specialist i sygt væv
 • en radiolog – en specialist i påvisning af sygdom ved hjælp af billeddannelsesteknikker

Du skal få kontaktoplysningerne til en specialist i klinisk sygeplejerske, der vil være i kontakt med alle medlemmer af dit medicinske team. De vil være i stand til at besvare spørgsmål og støtte dig under hele din behandling.

Det kan være svært at beslutte, hvilken behandling der er bedst for dig. Dit medicinske team vil komme med anbefalinger, men husk at den endelige beslutning er din.

Før du diskuterer dine behandlingsmuligheder, kan det være nyttigt at skrive en liste med spørgsmål, du kan stille dit team.


Ikke-muskel-invasiv blærekræft

Hvis du er blevet diagnosticeret med ikke-muskel-invasiv blærekræft (trin CIS, Ta og T1), afhænger din anbefalede behandlingsplan af risikoen for, at kræften vender tilbage eller spreder sig ud over blærens foring.

Denne risiko beregnes ved hjælp af en række faktorer, herunder:

 • antallet af tumorer i blæren
 • om tumorer er større end 3 cm (1 tomme) i diameter
 • om du har haft blærekræft før
 • karakteren af kræftcellerne

Disse behandlinger diskuteres mere detaljeret nedenfor.

Lav risiko

Ikke-muskel-invasiv blærekræft med lav risiko behandles med transurethral resektion af en blæretumor (TURBT). Denne procedure kan udføres under din første cystoskopi, når der tages vævsprøver til test (se diagnosticering af blærekræft ).

TURBT udføres under generel bedøvelse . Kirurgen bruger et instrument kaldet et cystoskop til at lokalisere de synlige tumorer og skære dem væk fra blærens foring. Sårene forsegles (kauteriseres) ved hjælp af en mild elektrisk strøm, og du kan få et kateter til at dræne blod eller snavs fra din blære i løbet af de næste par dage.

Efter operationen skal du få en enkelt dosis kemoterapi direkte ind i blæren ved hjælp af et kateter. Kemoterapiløsningen opbevares i blæren i ca. en time, før den drænes væk.

De fleste mennesker er i stand til at forlade hospitalet mindre end 48 timer efter at have haft TURBT og er i stand til at genoptage normal fysisk aktivitet inden for 2 uger.

Du bør tilbydes opfølgningsaftaler efter 3 og 9 måneder for at kontrollere din blære ved hjælp af en cystoskopi . Hvis din kræft vender tilbage efter 6 måneder og er lille, kan du blive tilbudt en behandling kaldet fulguration. Dette indebærer at bruge en elektrisk strøm til at ødelægge kræftcellerne.

Mellemliggende risiko

Mennesker med mellemrisiko, ikke-muskel-invasiv blærekræft, bør tilbydes et kursus med mindst 6 doser kemoterapi. Væsken placeres direkte i blæren ved hjælp af et kateter og opbevares der i omkring en time, før den drænes væk.

Du bør tilbydes opfølgningsaftaler efter 3, 9 og 18 måneder og derefter en gang om året. Ved disse aftaler kontrolleres din blære ved hjælp af en cystoskopi. Hvis din kræft vender tilbage inden for 5 år, vil du blive henvist tilbage til et specialist urologiteam.

Nogle rester af kemoterapimedicinen kan efterlades i urinen efter behandlingen, hvilket kan irritere din hud alvorligt. Det hjælper, hvis du tisser, mens du sidder ned, og at du er forsigtig med ikke at sprøjte dig selv eller toiletsædet. Efter urinering skal du vaske huden omkring kønsorganerne med sæbe og vand.

Hvis du er seksuelt aktiv, er det vigtigt at bruge en barriere til prævention , såsom kondom. Dette skyldes, at medicinen kan være til stede i din sæd eller vaginale væsker, hvilket kan forårsage irritation.

Du bør heller ikke prøve at blive gravid eller få et barn, mens du har kemoterapi mod blærekræft, da medicinen kan øge risikoen for at få et barn med fosterskader.

Høj risiko

Personer med højrisiko-ikke-muskel-invasiv blærekræft bør tilbydes en anden TURBT-operation inden for 6 uger efter den indledende undersøgelse (se diagnosticering af blærekræft ). En CT-scanning eller en MR-scanning kan også være påkrævet.

Din urolog og klinisk sygeplejerske specialist vil diskutere dine behandlingsmuligheder med dig, som enten vil være:

 • et behandlingsforløb med Bacillus Calmette-Guérin (BCG) – ved hjælp af en variant af BCG-vaccinen
 • en operation for at fjerne din blære (cystektomi)

BCG-vaccinen ledes ind i din blære gennem et kateter og efterlades i 2 timer, før den drænes væk. De fleste mennesker har brug for ugentlige behandlinger over en periode på 6 uger. Almindelige bivirkninger af BCG inkluderer:

 • et hyppigt behov for at tisse
 • smerter ved vandladning
 • blod i urinen (hæmaturi)
 • influenzalignende symptomer, såsom træthed, feber og smerter
 • urinvejsinfektioner

Hvis BCG-behandling ikke virker, eller hvis bivirkningerne er for stærke, henvises du tilbage til et specialiseret urologiteam.

Du bør tilbydes opfølgningsaftaler hver 3. måned i de første 2 år, derefter hver 6. måned i de næste 2 år og derefter en gang om året. Ved disse aftaler kontrolleres din blære ved hjælp af en cystoskopi .

Hvis du beslutter dig for at få en cystektomi, skal din kirurg oprette en alternativ måde, hvorpå urin kan forlade din krop (urinvejledning). Din specialist i klinisk sygeplejerske kan diskutere dine muligheder for proceduren, og hvordan urinafledningen oprettes.

Læs om komplikationerne ved blærekræftkirurgi for at få flere oplysninger om urinvejledning og seksuelle problemer efter operationen.

Efter en cystektomi bør du tilbydes opfølgningsaftaler, herunder en CT-scanning 6 og 12 måneder og blodprøver en gang om året. Mænd har brug for en aftale for at kontrollere deres urinrør en gang om året i 5 år.

Muskel-invasiv blærekræft

Den anbefalede behandlingsplan for muskelinvasiv blærekræft afhænger af, hvor langt kræften har spredt sig. Med T2 og T3 blærekræft sigter behandlingen mod at helbrede tilstanden, hvis det er muligt, eller i det mindste kontrollere den i lang tid.

Din urolog, onkolog og klinisk sygeplejerske specialist vil diskutere dine behandlingsmuligheder med dig, som enten vil være:

Din onkolog bør også diskutere muligheden for at få kemoterapi før en af disse behandlinger (neoadjuvant terapi), hvis det er passende for dig.

Strålebehandling med en radiosensibilisator

Strålebehandling gives af en maskine, der stråler strålingen ved blæren (ekstern strålebehandling). Sessioner afholdes normalt dagligt i 5 dage om ugen i løbet af 4 til 7 uger. Hver session varer i ca. 10 til 15 minutter.

En radiosensibilisator bør også gives sammen med strålebehandling for muskel-invasiv blærekræft. Dette er et lægemiddel, der påvirker cellerne i en tumor for at forbedre effekten af strålebehandling. Det har en meget mindre effekt på normalt væv.

Ud over at ødelægge kræftceller kan strålebehandling også skade raske celler, hvilket betyder, at det kan forårsage en række bivirkninger. Disse inkluderer:

De fleste af disse bivirkninger skal passere et par uger efter din behandling er afsluttet, selvom der er en lille chance for at de bliver permanente.

At have strålebehandling rettet mod dit bækken betyder normalt, at du vil være infertil resten af dit liv. Imidlertid er de fleste mennesker, der behandles for blærekræft, for gamle til at få børn, så dette er normalt ikke et problem.

Efter strålebehandling af blærekræft, bør du tilbydes opfølgningsaftaler hver 3. måned i de første 2 år, derefter hver 6. måned i de næste 2 år og hvert år derefter. Ved disse aftaler kontrolleres din blære ved hjælp af en cystoskopi .

Du kan også få tilbudt CT-scanninger af dit bryst, underliv og bækken efter 6 måneder, 1 år og 2 år. En CT-scanning af din urinvej kan tilbydes hvert år i 5 år.

Kirurgi eller strålebehandling?

Dit medicinske team kan anbefale en specifik behandling på grund af dine individuelle forhold.

For eksempel er en person med en lille blære eller mange eksisterende urinsymptomer bedre egnet til operation. En person, der har en enkelt blæretumor med normal blærefunktion, er bedre egnet til behandlinger, der bevarer blæren.

Imidlertid er dit input også vigtigt, så du bør diskutere, hvilken behandling der er bedst for dig med dit medicinske team.

Der er fordele og ulemper ved både kirurgi og strålebehandling.

Fordelene ved at have en radikal cystektomi inkluderer:

 • behandlingen udføres på én gang
 • du har ikke brug for regelmæssig cystoskopi efter behandling, selvom andre mindre invasive tests kan være nødvendige

Ulemperne ved at have en radikal cystektomi inkluderer:

 • det kan tage op til 3 måneder at komme sig fuldt ud
 • en risiko for generelle kirurgiske komplikationer, såsom smerte, infektion og blødning
 • en risiko for komplikationer ved brug af generel anæstesi
 • der skal oprettes en alternativ måde at føre urin ud af din krop, som kan involvere en ekstern pose
 • en høj risiko for erektil dysfunktion hos mænd (anslået til omkring 90%) som følge af nerveskader
 • efter operationen kan nogle kvinder finde sex ubehageligt, da deres vagina kan være mindre
 • en lille chance for en dødelig komplikation, såsom et hjerteanfald , slagtilfælde eller dyb venetrombose (DVT)

Fordelene ved at have strålebehandling inkluderer:

 • der er ikke behov for at blive opereret, hvilket ofte er en vigtig overvejelse for mennesker med dårligt helbred
 • din blærefunktion påvirkes muligvis ikke, da blæren ikke fjernes
 • der er mindre chance for at forårsage erektil dysfunktion (ca. 30%)

Ulemperne ved at have strålebehandling inkluderer:

 • du har brug for regelmæssige strålebehandlinger i 4 til 7 uger
 • kortvarige bivirkninger er almindelige, såsom diarré, træthed og betændelse i blæren (blærebetændelse)
 • en lille chance for permanent skade på blæren, hvilket kan føre til problemer med vandladning
 • kvinder kan opleve en indsnævret vagina, hvilket gør sex vanskeligt og ubehageligt

Kemoterapi

I nogle tilfælde kan kemoterapi anvendes under behandling af muskel-invasiv blærekræft. I stedet for at lægge medicin direkte i blæren, sættes det i en vene i din arm. Dette kaldes intravenøs kemoterapi og kan bruges:

 • inden strålebehandling og kirurgi for at mindske størrelsen af eventuelle tumorer
 • i kombination med strålebehandling før operation (kemoterapi)
 • at bremse spredningen af uhelbredelig avanceret blærekræft (palliativ kemoterapi)

Der er ikke tilstrækkelig dokumentation til at sige, om kemoterapi er en effektiv behandling, når den gives efter operationen for at forhindre, at kræften vender tilbage. Det bruges normalt kun på denne måde som en del af et klinisk forsøg . Se kliniske forsøg for blærekræft for mere information.

Kemoterapi gives normalt en gang om ugen i 2 uger efterfulgt af en uges fri. Denne cyklus gentages i et par måneder.

Da kemoterapi-medicinen injiceres i dit blod, vil du opleve en bredere vifte af bivirkninger, end hvis du havde kemoterapi direkte i blæren. Disse bivirkninger skal stoppe, når behandlingen er afsluttet.

Kemoterapi svækker dit immunforsvar, hvilket gør dig mere sårbar over for infektion. Det er vigtigt at rapportere eventuelle symptomer på en potentiel infektion, såsom høj temperatur, vedvarende hoste eller rødme i huden, til dit medicinske team. Undgå tæt kontakt med mennesker, der vides at have en infektion.

Andre bivirkninger af kemoterapi kan omfatte:

 • kvalme
 • opkast
 • hårtab
 • manglende appetit
 • træthed

Avanceret eller metastatisk blærekræft

Den anbefalede behandlingsplan for lokalt avanceret eller metastatisk blærekræft afhænger af, hvor langt kræften har spredt sig. Din onkolog bør diskutere dine behandlingsmuligheder med dig, som kan omfatte:

 • kemoterapi
 • immunterapi
 • behandlinger for at lindre kræft symptomer

Kemoterapi

Hvis du får kemoterapi, får du en kombination af lægemidler til at hjælpe med at lindre bivirkningerne af behandlingen. Behandlingen kan stoppes, hvis kemoterapi ikke hjælper, eller der kan tilbydes et andet kursus.

Immunterapi

Denne medicin er beregnet til voksne med avanceret eller metastatisk blærekræft. Det virker ved at hjælpe immunsystemet med at genkende og angribe kræftceller.

Lindring af kræft symptomer

Du kan blive tilbudt behandling for at lindre kræft symptomer. Dette kan omfatte:

 • strålebehandling til behandling af smertefuld vandladning, blod i urinen, ofte behov for vandladning eller smerter i bækkenområdet
 • behandling for at dræne dine nyrer, hvis de blokeres og forårsager smerter i lænden


Palliativ eller støttende pleje

Hvis din kræft er i et avanceret stadium og ikke kan helbredes, skal dit medicinske team diskutere, hvordan kræften vil udvikle sig, og hvilke behandlinger der er tilgængelige for at lette symptomerne.

Du kan henvises til et palliativt team, der kan yde support og praktisk hjælp, herunder smertelindring.

Læs mere om livets afslutning .