Blærekræft – komplikationer

En diagnose af blærekræft og nogle behandlinger for tilstanden kan have en betydelig indvirkning på dit liv.

Følelsesmæssig påvirkning

Den følelsesmæssige virkning af at leve med blærekræft kan være enorm. Mange mennesker rapporterer, at de oplever en slags “rutsjebane” -effekt. For eksempel kan du føle dig nede ved at modtage en diagnose, op, når kræften fjernes, og ned igen, når du prøver at ordne sig med bivirkningerne af din behandling.

Denne type følelsesmæssig forstyrrelse kan undertiden udløse følelser af depression .

Tegn på at du kan være deprimeret inkluderer:

  • har kontinuerlige følelser af tristhed eller håbløshed
  • ikke længere glæde dig over de ting, du plejede at nyde

Kontakt din læge for at få råd, hvis du tror, du er deprimeret. Der er en række behandlinger for depression, herunder antidepressiv medicin og terapier såsom kognitiv adfærdsterapi (CBT) .

Læs mere om håndtering af kræft .

Urinvejledning

Hvis blæren fjernes, oprettes der en alternativ måde at føre urin ud af din krop under operationen. Dette kaldes urinvejledning.

Der er forskellige typer urinvejledning, som er beskrevet nedenfor. I nogle tilfælde kan du muligvis træffe et valg baseret på dine personlige præferencer. Visse behandlingsmuligheder vil dog ikke være egnet for alle.

Dit medicinske team kan give oplysninger om de mest passende muligheder for dig.

Urostomi

En urostomi udføres under en radikal cystektomi. En lille del af tyndtarmen fjernes og forbindes med urinlederne (de to rør, der normalt fører urin ud af nyrerne).

Kirurgen skaber derefter et lille hul i overfladen af din mave, og den åbne ende af den fjernede tarm placeres i dette hul, hvilket skaber en åbning kendt som en stomi.

En speciel vandtæt pose placeres over stomien for at indsamle urin. En stomisygeplejerske vil lære dig, hvordan du plejer din stomi, og hvordan og hvornår du skal skifte pose.

Urostomy Association er en britisk velgørenhedsorganisation, der giver information og hjælp til mennesker, der for nylig har haft eller er ved at have en urostomi.

Kontinental urinvejledning

Kontinens urinvejledning ligner en urostomi, men uden en ekstern pose. I stedet bruges en del af din tarm til at skabe en pose inde i din krop, der lagrer urin.

Urinlederne er forbundet med posen, og posen er forbundet med en åbning i bugvæggen. En ventil i åbningen (stomi) forhindrer urin, der lækker ud.

Posen tømmes ved hjælp af et tyndt, fleksibelt rør (kateter). De fleste mennesker har brug for at tømme posen cirka 4 eller 5 gange om dagen.

Blærekonstruktion

I nogle tilfælde kan det være muligt at oprette en ny blære, kendt som en neobladder. Dette indebærer at fjerne en del af din tarm og rekonstruere den i en ballonlignende pose, inden du forbinder den med urinrøret (røret, der fører urin ud af kroppen) i den ene ende og dine urinledere i den anden ende. Blærekonstruktion er dog ikke egnet for alle.

Du bliver lært, hvordan du tømmer din neobladder ved at slappe af musklerne i dit bækken, mens du strammer musklerne i din mave på samme tid.

Din neobladder indeholder ikke de samme typer nerveender som en ægte blære, så du får ikke den karakteristiske fornemmelse, der fortæller dig at lade urin. Nogle mennesker oplever en følelse af fylde inde i deres underliv, mens andre har rapporteret, at de har lyst til at have brug for at passere vind.

På grund af tabet af normal nervefunktion oplever de fleste mennesker med en neobladder nogle episoder med urininkontinens , som normalt opstår om natten, mens de sover.

Det kan være nyttigt at tømme neobladeren på bestemte tidspunkter i løbet af dagen, inklusive inden du går i seng, for at forhindre inkontinens.

Guy’s og St Thomas ‘ Foundation Trust har flere oplysninger og råd om behandling af blærekræft .

Seksuelle problemer

Erektil dysfunktion

Kontakt din læge eller kræft sygeplejerske, hvis du mister evnen til at få eller opretholde en erektion efter en radikal cystektomi. Det kan være muligt for dig at blive behandlet med en type medicin kendt som phosphodiesterase type 5-hæmmere (PDE5). PDE5 fungerer ved at øge blodtilførslen til din penis.

PDE5’er kombineres undertiden med en enhed kaldet en vakuumpumpe, som består af en cylinder forbundet til en pumpe. Penis placeres inde i cylinderen, og luften pumpes ud. Dette skaber et vakuum, der får blod til at strømme ind i penis. En gummiring placeres derefter omkring bunden af penis, hvilket gør det muligt at opretholde en erektion i ca. 30 minutter.

Læs mere om behandling af erektil dysfunktion .

Indskrænkning af skeden

Både strålebehandling og cystektomi kan få kvindens vagina til at blive forkortet og indsnævret, hvilket kan gøre penetrerende sex smertefuldt eller vanskeligt.

Der er 2 hovedbehandlingsmuligheder til rådighed, hvis du har en indsnævret vagina. Den første er at anvende hormonel creme på området, hvilket skal hjælpe med at øge fugt inde i din vagina.

Det andet er at bruge vaginale dilatatorer. Disse er plastiske kegleformede enheder i forskellige størrelser, der er designet til forsigtigt at strække din vagina og gøre den mere smidig.

Det anbefales normalt, at du bruger dilatatorer i en periode på 5 til 10 minutter hver dag, begyndende med den dilatator, der passer bedst ind og gradvist øger størrelsen, da din vagina strækker sig over de følgende uger.

Mange kvinder finder dette et pinligt spørgsmål at diskutere, men brugen af dilatatorer er en velkendt behandling til indsnævring af vagina. Din specialist kræft sygeplejerske bør være i stand til at give mere information og rådgivning.

Du kan finde ud af, at jo oftere du har penetrerende sex, jo mindre smertefuld bliver det. Det kan dog gå flere måneder, før du føler dig følelsesmæssigt klar til at være intim med en seksuel partner.

Webstedet Macmillan Cancer Support har nogle fremragende oplysninger og en video om kræft og seksualitet .