Blærekræft

Blærekræft er, hvor en vækst af unormalt væv, kendt som en tumor, udvikler sig i blæreforingen. I nogle tilfælde spreder tumoren sig i blæremusklen.

Det mest almindelige symptom på blærekræft er blod i urinen , som normalt er smertefri.

Hvis du bemærker blod i urinen, selvom det kommer og går, skal du besøge din læge, så årsagen kan undersøges.

Læs om symptomerne på blærekræft .

Typer af blærekræft

Når diagnosticeret, kan blærekræft klassificeres efter hvor langt den har spredt sig.

Hvis kræftcellerne er indeholdt i blærens foring, beskriver læger det som ikke-muskel-invasiv blærekræft. Dette er den mest almindelige type blærekræft. De fleste mennesker dør ikke som følge af denne type blærekræft.

Når kræftcellerne spredes ud over foringen, ind i den omgivende blæremuskel, kaldes det muskel-invasiv blærekræft. Dette er mindre almindeligt, men har større chance for at sprede sig til andre dele af kroppen.

Hvis blærekræft har spredt sig til andre dele af kroppen, er det kendt som avanceret eller metastatisk blærekræft.

Læs mere om diagnosticering af blærekræft .

Hvorfor opstår blærekræft?

De fleste tilfælde af blærekræft ser ud til at være forårsaget af eksponering for skadelige stoffer, som fører til unormale ændringer i blærens celler gennem mange år.

Tobaksrøg er en almindelig årsag, og det anslås, at mere end 1 ud af 3 tilfælde af blærekræft skyldes rygning.

Kontakt med visse kemikalier, der tidligere er brugt til fremstilling, vides også at forårsage blærekræft. Disse stoffer er imidlertid siden da blevet forbudt.

Læs mere om årsagerne til blærekræft og forebyggelse af blærekræft .

Behandling af blærekræft

I tilfælde af ikke-muskel-invasiv blærekræft er det normalt muligt at fjerne kræftcellerne, mens resten af blæren forbliver intakt.

Dette gøres ved hjælp af en kirurgisk teknik kaldet transurethral resektion af en blæretumor (TURBT). Dette efterfølges af en dosis kemoterapimedicin direkte i blæren for at reducere risikoen for, at kræften vender tilbage.

I tilfælde med højere risiko for gentagelse kan medicin, der kaldes Bacillus Calmette-Guérin (BCG), injiceres i blæren for at reducere risikoen for, at kræften vender tilbage.

Behandling for højrisiko ikke-muskel-invasiv blærekræft eller muskel-invasiv blærekræft kan involvere kirurgisk fjernelse af blæren i en operation kendt som en cystektomi.

De fleste patienter kan vælge enten kirurgi eller strålebehandling .

Når blæren fjernes, skal du bruge en anden måde at samle din urin på. Mulige muligheder inkluderer at lave en åbning i maven, så urinen kan føres i en ekstern pose eller at konstruere en ny blære ud af en sektion af tarmen. Dette vil ske på samme tid som en cystektomi.

Efter behandling for alle typer blærekræft har du regelmæssige opfølgningstest for at kontrollere tegn på gentagelse.

Læs mere om behandling af blærekræft .

Hvem er berørt?

Cirka 10.000 mennesker diagnosticeres med blærekræft hvert år, og det er den tiende mest almindelige kræft i Storbritannien.

Tilstanden er mere almindelig hos ældre voksne, hvor de fleste nye tilfælde er diagnosticeret hos personer i alderen 60 år og derover.

Blærekræft er også mere almindelig hos mænd end hos kvinder, muligvis fordi mænd tidligere var mere tilbøjelige til at ryge og arbejde i fremstillingsindustrien.