Antiphospholipidsyndrom (APS) – Årsager

Antiphospholipidsyndrom (APS) er forårsaget af kroppens immunsystem, der producerer unormale antistoffer kaldet antiphospholipid antistoffer.

Dette øger risikoen for, at blodpropper udvikler sig i blodkarrene, hvilket kan føre til alvorlige helbredsproblemer, såsom:

Det er ikke klart, hvorfor disse unormale antistoffer produceres, eller hvorfor mange mennesker har antifosfolipidantistoffer, men ikke udvikler blodpropper.

En kombination af genetiske og miljømæssige faktorer menes at være ansvarlige.

Antiphospholipid antistoffer

Antistoffer er proteiner produceret af immunsystemet for at bekæmpe infektion og sygdom.

De er en del af kroppens forsvarssystem og er produceret for at hjælpe med at beskytte mod “fremmede angribere”, såsom bakterier og vira.

Antistoffer signalerer immunsystemet om at frigive kemikalier for at dræbe disse bakterier og vira og for at forhindre spredning af infektion.

I APS producerer immunsystemet unormale antistoffer, der i stedet for at angribe bakterier og vira fejlagtigt angriber proteiner, der findes på ydersiden af celler i blod og blodkar.

Det vides ikke, hvordan dette får blodet til at størkne lettere.

Men de fleste eksperter mener, at det at holde dit blod i den korrekte konsistens (ikke for løbende og ikke for klæbrig) er en delikat afbalanceringshandling, der er afhængig af forskellige typer proteiner og fedtstoffer, der arbejder sammen.

Denne balance kan forstyrres af de unormale antistoffer hos mennesker med APS.


Genetiske faktorer

Forskning i genetikken omkring APS er stadig på et tidligt tidspunkt, men det ser ud til, at de gener, du arver fra dine forældre, kan spille en rolle i udviklingen af unormale antifosfolipidantistoffer.

APS overføres ikke direkte fra forældre til børn på samme måde som andre tilstande, såsom hæmofili og seglcelleanæmi .

Men at have et familiemedlem med antifosfolipidantistoffer øger chancen for, at dit immunsystem også producerer dem.

Undersøgelser har vist, at nogle mennesker med APS har et defekt gen, der spiller en rolle under andre autoimmune tilstande, såsom lupus .

Dette kan forklare, hvorfor nogle mennesker udvikler APS sammen med en anden immunsystemtilstand.

Miljømæssige faktorer

Det antages, at en eller flere miljøudløsere muligvis er nødvendige for at udløse APS hos nogle mennesker.

Miljøfaktorer, der kan være ansvarlige, inkluderer:

En anden teori er, at mange mennesker med unormale antiphospholipidantistoffer kun udvikler APS, hvis de har en højere risiko for at udvikle blodpropper.

For eksempel, hvis de:

Men dette forklarer ikke, hvorfor nogle børn og voksne, der ikke har nogen af disse risikofaktorer, stadig udvikler APS.