Emboli

En emboli er en blokeret arterie forårsaget af et fremmedlegeme, såsom en blodprop eller en luftboble .

Kroppens væv og organer har brug for ilt, som transporteres rundt i kroppen i blodbanen.

Hvis blodtilførslen til et større organ – såsom hjerne, hjerte eller lunger – er blokeret, mister organet noget eller hele dets funktion.

2 af de mest alvorlige tilstande forårsaget af en emboli er:

  • slagtilfælde – hvor blodtilførslen til hjernen afbrydes
  • lungeemboli – hvor et fremmedlegeme blokerer arterien, der fører blod fra hjertet til lungerne (lungearterien)

Symptomer på en emboli

Symptomerne på en emboli afhænger af den særlige type emboli, der er involveret.

De vigtigste symptomer på et slagtilfælde er hængende i ansigtet, svaghed eller følelsesløshed i den ene arm og sløret tale eller manglende evne til at tale eller forstå eller bliver sagt.

Ring straks til 112 for at bede om en ambulance, hvis du har mistanke om, at du eller en anden har et slagtilfælde.

Hvis du har lungeemboli, får du en skarp eller stikkende smerte i brystet, der begynder pludselig eller kommer gradvist op. Åndenød, hoste blod og føle sig svimmel eller svimmel eller passerer ud er også almindelige symptomer.

Dyb venetrombose (DVT) er en blodprop i de dybe vener i dit ben. Det er en af hovedårsagerne til lungeemboli.

DVT forårsager undertiden ingen symptomer. Imidlertid kan symptomer omfatte:

  • smerte, hævelse og ømhed i et af dine ben (normalt din kalv)
  • en kraftig smerte i det berørte område
  • varm hud i blodproppens område
  • rød hud, især bag på benet under knæet

Få øjeblikkelig lægehjælp, hvis du har smerter, hævelse og ømhed i dit ben, og du udvikler åndenød og brystsmerter.

Du har muligvis en DVT, der er udviklet til en lungeemboli.

Dykkere bør altid overvåges nøje af deres kolleger og tilsynsførende, så enhver luft- eller gasemboli kan identificeres og behandles med det samme. Læs om advarselstegn på en luftemboli .

Årsager

En fremmedlegeme er ethvert objekt eller stof, der ikke burde være i dit blod. Fremmedlegemer, der forårsager embolier, er kendt som emboli – en enkelt emboli kaldes en emboli.

Nogle almindelige årsager til en emboli er beskrevet nedenfor.

Blodpropper

Blod indeholder naturlige koagulationsmidler, der hjælper med at forhindre, at du bløder for meget, når du skærer dig selv.

Visse sundhedsmæssige forhold – såsom fedme , hjertesygdomme , kræft og graviditet – kan få blodpropper til at dannes inde i dine årer, selv hvor der ikke er blødning.

En blodprop kan bevæge sig i blodbanen, før den sidder fast og begynder at blokere blodgennemstrømningen til et organ eller en lem.

Fed

En brud på en lang knogle, såsom en lårben, kan føre til, at fedtpartikler i knoglen frigives i blodbanen. Fedtpartikler kan også undertiden udvikle sig efter alvorlige forbrændinger eller som en komplikation af knoglekirurgi.

Luft

Embolier kan også forekomme, hvis luftbobler eller andre gasser trænger ind i blodbanen.

Luftemboli er en særlig bekymring for dykkere. Hvis en dykker svømmer for hurtigt til overfladen, kan trykændringen medføre, at der dannes nitrogenbobler i deres blodbane og bliver fanget i et blodkar. Denne blokering kan forårsage dekompressionssygdom, der ofte omtales som “bøjningerne”.

Kolesterol

Hos mennesker med svær aterosklerose (indsnævrede arterier forårsaget af ophobning af kolesterol ) kan små stykker kolesterol undertiden bryde væk fra siden af et blodkar, hvilket resulterer i en emboli.

Fostervand

I sjældne tilfælde kan fostervand – som omgiver og beskytter en baby inde i livmoderen – lække ind i moderens blodkar under fødslen og forårsage en blokering. Dette kan føre til vejrtrækningsproblemer, blodtryksfald og bevidsthedstab.

Risikofaktorer

Din risiko for at få en emboli øges, hvis du:

Behandling af embolier

Hvordan en emboli behandles, afhænger af:

  • hvad der forårsagede blokeringen
  • størrelsen af blokeringen
  • hvor blokeringen er i kroppen

En kirurgisk procedure kaldet en embolektomi udføres undertiden for at fjerne en forhindring. Under operationen foretager kirurgen et snit i den berørte arterie, så det fremmedlegeme, der forårsager blokering, kan suges ud i en proces kendt som aspiration.

Medicin kan bruges til at opløse embolier (trombolyse) forårsaget af blodpropper. Antikoagulerende medicin , såsom warfarin , heparin og lavdosis aspirin , kan hjælpe med at gøre blodet mindre klæbrigt og stoppe dannelsen af yderligere blodpropper.

Embolier forårsaget af luftbobler behandles normalt i et hyperbarkammer. Lufttrykket inde i kammeret er højere end det normale lufttryk udenfor, hvilket hjælper med at reducere størrelsen af luftboblerne inde i dykkers krop.

Forebyggelse af embolier

Det er ikke altid muligt at forhindre embolier, men der er ting, du kan gøre for at reducere din risiko betydeligt. For eksempel kan du: