Akustisk neurom (vestibulært schwannom)

Et akustisk neurom er en type ikke-kræft (godartet) hjernetumor. Det er også kendt som et vestibulært schwannom.

En godartet hjernetumor er en vækst i hjernen, der normalt vokser langsomt over mange år og ikke spredes til andre dele af kroppen.

Akustiske neuromer vokser på nerven, der bruges til hørelse og balance, hvilket kan forårsage problemer som høretab og ustabilitet.

De kan undertiden være seriøse, hvis de bliver meget store, men de fleste afhentes og behandles, inden de når dette trin.

Akustiske neuromer har tendens til at påvirke voksne i alderen 30 til 60 og har normalt ingen åbenbar årsag, selvom et lille antal tilfælde er resultatet af en genetisk tilstand kaldet neurofibromatosis type 2 (NF2) .

Symptomer på et akustisk neurom

Et akustisk neurom kan muligvis ikke forårsage nogen indlysende symptomer i starten.

Eventuelle symptomer har tendens til at udvikle sig gradvist og inkluderer ofte:

Et stort akustisk neurom kan også undertiden forårsage:

  • vedvarende hovedpine
  • midlertidig sløret eller dobbeltsyn
  • følelsesløshed, smerte eller svaghed på den ene side af ansigtet
  • problemer med lemmer koordination (ataksi) på den ene side af kroppen
  • en hæs stemme eller synkebesvær

Få lægehjælp

Se din læge, hvis du har vedvarende eller besværlige symptomer, som du er bekymret for kan være forårsaget af et akustisk neurom.

Akustiske neuromer kan være vanskelige at diagnosticere, fordi symptomerne kan være forårsaget af andre tilstande, såsom Ménières sygdom .

Hvis din læge mener, at du kan have et akustisk neurom, vil du blive henvist til et hospital eller klinik til yderligere tests, såsom:

  • høretest for at kontrollere, om der er høreproblemer og afgøre, om de er forårsaget af et nerveproblem
  • en MR-scanning , der bruger stærke magnetfelter og radiobølger til at producere et detaljeret billede af indersiden af dit hoved
  • en CT-scanning , der bruger en række røntgenstråler til at skabe et detaljeret billede af indersiden af dit hoved

Behandlinger for akustiske neuromer

Der er flere forskellige behandlingsmuligheder for et akustisk neurom afhængigt af størrelsen og placeringen af din tumor, hvor hurtigt den vokser og dit generelle helbred.

De vigtigste muligheder er:

Alle disse muligheder medfører nogle risici. For eksempel kan operation og strålekirurgi undertiden forårsage følelsesløshed i ansigtet eller manglende evne til at bevæge en del af dit ansigt (lammelse) .

Tal med din specialist om den bedste løsning for dig, og hvad fordelene og risiciene er.

Udsigter for akustiske neuromer

Store akustiske neuromer kan være alvorlige, fordi de undertiden kan forårsage en livstruende ophobning af væske i hjernen (hydrocephalus) .

Men det er sjældent, at de når dette trin. Mange vokser meget langsomt eller slet ikke, og dem, der vokser hurtigere, kan behandles, før de bliver for store.

Selv med behandling kan symptomer som høretab og tinnitus vedvare og påvirke din evne til at arbejde, kommunikere og køre.

Disse problemer kan have behov for yderligere behandling.

Læs mere om behandling af høretab og behandling af tinnitus .

Et akustisk neurom kan lejlighedsvis vende tilbage efter behandling. Dette menes at ske med omkring 1 ud af 20 personer, der har fået kirurgisk fjernelse.

Du fortsætter sandsynligvis med regelmæssige MR-scanninger efter enhver behandling for at kontrollere, om tumoren vokser igen eller kommer tilbage.

100.000 genomprojektet

Hvis din læge mener, at der kan være en genetisk årsag til dit akustiske neurom, kan du blive inviteret til at deltage i 100.000 genomprojektet.

Dit DNA vil blive undersøgt for at finde ud af mere om årsagen til din tilstand.

Målet er at oprette en ny personlig medicintjeneste til . Dette skulle ændre den måde, folk bliver passet på.

Find ud af, om du muligvis kan deltage