Hvad der sker under strålebehandling –

Strålebehandling kan udføres på mange forskellige måder, afhængigt af dine omstændigheder.

Inden behandlingen starter

Beslutter at få behandling

Hvis du er diagnosticeret med kræft, bliver du passet af et team af specialister. Dit team vil anbefale strålebehandling, hvis de synes, det er den bedste mulighed for dig, men den endelige beslutning er din.

Det kan være svært at tage denne beslutning. Det kan være nyttigt at skrive en liste med spørgsmål, du kan stille dit plejeteam.

For eksempel kan du spørge om:

 • hvad er formålet med behandlingen – bruges den for eksempel til at helbrede kræften, lindre dine symptomer eller gøre andre behandlinger mere effektive?
 • de mulige bivirkninger, og hvad der kan gøres for at forhindre eller lindre dem
 • hvor effektiv strålebehandling sandsynligvis vil være
 • om andre behandlinger kunne afprøves i stedet

Hvis du er enig i dit teams anbefaling, begynder de at planlægge din behandling, når du har givet dit samtykke til behandlingen .

Planlægning af din behandling

Din behandling planlægges nøje for at sikre, at den højest mulige dosis leveres til kræften, samtidig med at du undgår skade på nærliggende sunde celler så meget som muligt.

Du vil sandsynligvis have en CT-scanning for at finde ud af nøjagtigt, hvor kræften er, og hvor stor den er.

Efter scanningen kan der laves nogle meget små, men permanente blækmærker på din hud for at sikre, at det rigtige område er målrettet nøjagtigt hver gang.

Hvis du har strålebehandling i hovedet eller nakken, bliver der lavet en plastmaske, som du kan bære under behandlingen. Blækmærkerne anbringes på masken.

Din behandling

Strålebehandling gives normalt dagligt over flere uger.

Inden behandlingen starter, opretter dit plejeteam en plan, der beskriver:

 • den type strålebehandling, du har
 • hvor mange behandlingssessioner du har brug for
 • hvor ofte du har brug for behandling

De fleste mennesker har 5 behandlinger hver uge (1 behandling om dagen fra mandag til fredag, med en pause i weekenden). Men nogle gange kan behandling gives mere end en gang om dagen eller i weekenden.

Din læge kan kalde hver dosis for en “fraktion”, selvom udtrykket “fremmøde” undertiden bruges til at angive, hvor mange hospitalbesøg du skal foretage under behandlingen.

Yderligere information:

Sådan gives strålebehandling

Strålebehandling kan gives som:

 • ekstern strålebehandling – hvor en maskine dirigerer stråler til kræften
 • et radioaktivt implantat inde i din krop nær kræften
 • en radioaktiv væske, som du sluger eller har injiceret
 • direkte ved tumoren under operationen (intrabeam radiotherapy)

Ekstern strålebehandling

Under ekstern strålebehandling ligger du på et bord, og en maskine retter strålebjælker mod kræften.

Maskinen betjenes uden for rummet, men du kan overvåges gennem et vindue eller et kamera. Der er intercom, hvis du har brug for at tale med den person, der behandler dig.

Du skal holde så stille som muligt under hele behandlingen. Det tager normalt kun et par minutter og er helt smertefrit. Du kan normalt gå hjem kort efter, at den er færdig.

Implantater til strålebehandling

Radioaktive implantater (metaltråde, frø eller rør) kan bruges til at behandle kræft i områder af kroppen, hvor de kan placeres inde i kroppen uden kirurgi (såsom vagina).

Nogle gange bruges kirurgi til at placere et implantat nær kræften.

Hvor lang tid implantatet er tilbage i din krop varierer. Det kan være et par minutter eller et par dage. I nogle tilfælde kan små implantater efterlades permanent inde i kroppen.

Strålingen fra implantaterne er smertefri, men den kan være skadelig for andre mennesker, så du bliver muligvis nødt til at blive på hospitalet i et par dage, indtil implantatet fjernes.

Permanente implantater er ikke en risiko for andre mennesker, fordi de producerer en meget lille mængde stråling, som gradvist falder over tid.

Strålebehandling injektioner, kapsler eller drinks

Nogle typer kræft, herunder skjoldbruskkirtelkræft og anden prostatakræft , kan behandles med radioaktiv væske, som du slugte eller har injiceret.

Du kan være radioaktiv i et par dage efter behandling er givet, så du bliver sandsynligvis nødt til at blive på hospitalet som en forholdsregel, indtil mængden af stråling er faldet til et sikkert niveau.

Dit behandlingsteam kan give dig nogle råd, du skal følge i et par dage, når du kommer hjem, for at undgå at udsætte andre mennesker i fare.

Intrabeam strålebehandling

Det er her, strålebehandling leveres direkte til tumoren under brystkræftoperation.

Denne behandling er ikke tilgængelig på ethvert -hospital, kun dem med en intrabeam-maskine.

Yderligere information:

Problemer under behandlingen

Graviditet og prævention

Kvinder bør undgå at blive gravid, mens de har strålebehandling, da behandlingen kan skade barnet.

Brug en effektiv prævention, såsom kondom, og kontakt straks dit plejeteam, hvis du tror, du kan være gravid.

Mænd, der har strålebehandling, kan undertiden rådes til at bruge prævention under behandlingen og muligvis i flere måneder derefter.

Macmillan har flere oplysninger om sex under kræftbehandling .

Bivirkninger

Strålebehandling kan forårsage en række bivirkninger.

Læs om bivirkningerne ved strålebehandling .

Beslutter at stoppe behandlingen

Nogle mennesker beslutter, at fordelene ved strålebehandling ikke er den dårlige livskvalitet værd på grund af bivirkningerne.

Hvis du kæmper med behandlingen og er i tvivl om, hvorvidt du skal fortsætte, er det en god ide at tale med dit plejeteam.

Dit team kan give dig råd om de sandsynlige fordele ved at fortsætte med behandlingen, men den endelige beslutning om at fortsætte eller stoppe er din.