Vulval cancer – Diagnose

Se din læge, hvis du bemærker ændringer i det normale udseende af din vulva.

Din læge vil spørge dig om dine symptomer, se på din sygehistorie og undersøge din vulva for at se efter eventuelle klumper eller usædvanlige hudområder.

Hvis du foretrækker at blive undersøgt af en kvindelig læge, eller hvis du vil have en sygeplejerske til stede under undersøgelsen, kan det hjælpe med at fortælle din praktiserende læge før din aftale.

Henvisning til gynækolog

Hvis din læge mener, at det er nødvendigt med yderligere tests, henviser de dig til en hospitalsspecialist kaldet gynækolog. En gynækolog er specialist i behandling af kvindelige reproduktionssystem.

National Institute for Health and Care Excellence ( NICE ) anbefaler, at læger overvejer at henvise til en kvinde, der har en uforklarlig vulval klump eller sår eller uforklarlig blødning.

Gynækologen vil spørge om dine symptomer og undersøge din vulva igen, og de kan anbefale en test kaldet en biopsi for at afgøre, om du har kræft.

Biopsi

En biopsi er, hvor en lille prøve af væv fjernes, så den kan undersøges under et mikroskop for at se, om cellerne er kræftformede.

Dette gøres ofte, efter at der er givet lokalbedøvelse for at bedøve området, hvilket betyder, at proceduren ikke bør være smertefuld, og du kan gå hjem samme dag. Lejlighedsvis kan det ske under generel bedøvelse (hvor du sover), hvilket muligvis kræver en overnatning på hospitalet.

Din læge kan sætte et par sting i det område, hvor biopsien blev taget fra. Du kan have let blødning og ømhed i et par dage bagefter.

Din læge vil normalt se dig 7 til 10 dage senere for at diskutere resultaterne med dig.

Yderligere test

Hvis resultaterne af biopsien viser kræft, kan du få brug for yderligere tests for at vurdere, hvor udbredt den er.

Disse kan omfatte:

  • en kolposkopi – en procedure hvor et mikroskop bruges til at kontrollere for unormale celler i vagina
  • en cystoskopi – en undersøgelse af indersiden af blæren ved hjælp af et tyndt, hul rør indsat i blæren
  • en proktoskopi – en undersøgelse af endetarmens inderside
  • biopsier af lymfeknuderne i nærheden af din vulva for at kontrollere, om kræft har spredt sig gennem dit lymfesystem
  • en computertomografi (CT) eller magnetisk resonansbilleddannelse (MRI) – scanninger for at kontrollere tegn på kræft i dine lymfeknuder eller andre organer
  • en røntgen for at kontrollere, at kræft ikke spredes til lungerne

Resultaterne af disse tests giver din læge mulighed for at “fase” din kræft. Det betyder at bruge et talsystem til at indikere, hvor langt kræften har spredt sig.

Iscenesættelse

Vulvacancer er iscenesat ved hjælp af et tal fra 1 til 4. Jo lavere stadium, jo mindre har kræften spredt sig, og jo større er chancen for, at behandlingen bliver en succes.

Iscenesættelsessystemet for vulva kræft er:

  • Trin 1 – kræften er begrænset til vulvaen
  • Trin 2 – kræften har spredt sig til andre nærliggende dele af kroppen, såsom den nedre vagina, anus eller nedre urinrør (urinrøret passerer ud af kroppen), men lymfeknuderne er upåvirket
  • Trin 3 – kræften har spredt sig i nærliggende lymfeknuder
  • Trin 4 – kræften har spredt sig til andre dele af kroppen, herunder fjernere lymfeknuder

Trin 1 og 2 vulvalkræft betragtes generelt som kræft i det tidlige stadium med en relativt god chance for at blive behandlet med succes. Trin 3 og 4 kræftformer betragtes normalt som kræft i avanceret fase, og en komplet kur mod disse typer kræftformer er muligvis ikke altid mulig.