Vulval cancer – Behandling

Behandling for vulva kræft afhænger af faktorer som hvor langt kræften har spredt sig, dit generelle helbred og dine personlige ønsker.

De vigtigste muligheder er kirurgi, strålebehandling og kemoterapi . Mange kvinder med vulvacancer har en kombination af disse behandlinger.

Hvis din kræft er på et tidligt stadium, er det ofte muligt at slippe af med det helt. Dette er dog muligvis ikke muligt, hvis kræften har spredt sig.

Selv efter vellykket behandling er der en chance for, at kræften vender tilbage på et tidspunkt senere, så du har brug for regelmæssige opfølgningsaftaler for at kontrollere dette.

Din behandlingsplan

De fleste hospitaler bruger multidisciplinære teams (MDT’er) til behandling af vulva kræft. MDT’er er teams af specialister, der arbejder sammen for at træffe beslutninger om den bedste måde at gå videre med din behandling på.

Medlemmer af din MDT vil sandsynligvis omfatte en specialistkirurg, en specialist i ikke-kirurgisk behandling af kræft (klinisk onkolog) og en specialist kræft sygeplejerske.

At beslutte, hvilken behandling der er bedst for dig, kan ofte være forvirrende. Dit kræfthold vil anbefale, hvad de synes er den bedste behandlingsmulighed, men den endelige beslutning vil være din.

Inden du besøger hospitalet for at diskutere dine behandlingsmuligheder, kan det være nyttigt at skrive en liste med spørgsmål, du gerne vil stille specialisten. For eksempel vil du måske finde ud af fordele og ulemper ved bestemte behandlinger.


Kirurgi for at fjerne vulva kræft

I de fleste tilfælde vil din behandlingsplan involvere en eller anden form for operation. Den type operation vil afhænge af kræftstadiet.

Der er tre kirurgiske muligheder til behandling af vulval kræft:

 • radikal bred lokal excision – kræftvæv fra din vulva fjernes, såvel som en margen af sundt væv, normalt mindst 1 cm bredt, som en forholdsregel
 • radikal delvis vulvektomi – en større del af din vulva fjernes, såsom en eller begge skamlæber og muligvis klitoris
 • radikal vulvektomi – hele vulva fjernes, inklusive den indre og ydre labia og muligvis klitoris

Den tid, det tager dig at komme sig efter operationen, afhænger af typen af operation og hvor omfattende den var. Ved omfattende operationer, såsom en bækkeneksenteration (se nedenfor), kan det gå mange uger eller måneder, før du begynder at føle dig bedre.

Din kirurg vil tale med dig om de mulige risici forbundet med den type procedure, du har. Mulige risici inkluderer infektion, blødning, blodpropper , ændret fornemmelse i din vulva og problemer med at have sex.

Vurdering og fjernelse af lysken lymfeknuder

En yderligere operation kan også være påkrævet for at vurdere, om kræftcellerne har spredt sig i en eller flere lymfeknuder i din lyske og fjernet disse, hvis de viser sig at indeholde kræft. Dette kan omfatte en eller flere af nedenstående procedurer.

Sentinel node biopsi

Hvis kræften har spredt sig til nærliggende lymfeknuder, er det undertiden kun muligt at fjerne visse lymfeknuder, kendt som sentinelknuder.

Sentinel noder identificeres ved at injicere et farvestof på tumorstedet og undersøge dets strømning for at lokalisere de noder, der er tættest på tumoren. Disse fjernes derefter og kontrolleres for kræftceller.

Lyske lymfadenektomi

I nogle tilfælde skal nogle eller alle knudepunkterne i din lyske muligvis fjernes kirurgisk. Dette kaldes en lyske eller inguinofemoral lymfadenektomi. Yderligere behandling med strålebehandling kan også anbefales.

Fjernelse af kræftformede lymfeknuder reducerer risikoen for, at kræften vender tilbage, men det kan gøre dig mere sårbar over for infektion og forårsage hævelse i dine ben fra ophobning af lymfevæske (lymfødem) .

Bekken eksenteration

I tilfælde af fremskreden vulvacancer eller hvor kræften vender tilbage efter tidligere behandling, kan en operation kaldet bækkeneksenteration anbefales. Dette indebærer at fjerne hele din vulva såvel som din blære, livmoder og en del af din tarm. Dette er en større operation og udføres ikke meget ofte i disse dage.

Hvis en del af din tarm fjernes, vil det være nødvendigt for din kirurg at aflede din tarm gennem en åbning i din mave (en stomi). Afføring passerer derefter langs dette stykke tarm og ind i en taske, du bærer over stomien. Dette er kendt som en kolostomi .

Hvis din blære fjernes, kan urinen ledes ud af din krop i en pose via en stomi. Dette er kendt som en urostomi. Alternativt kan det være muligt at oprette en ny blære ved at fjerne en del af tarmen og bruge den til at oprette en pose til opbevaring af urin i.

Rekonstruktiv kirurgi

Hvis kun en lille mængde væv er fjernet under operationen, kan vulvaens hud ofte sys pænt sammen.

Ellers kan det være nødvendigt at rekonstruere vulva ved hjælp af et hudtransplantat, hvor et stykke hud tages fra låret eller maven og flyttes til såret i din vulva. En anden mulighed er at have en hudklap, hvor et hudområde i nærheden af vulva bruges til at skabe en klap og dække såret.

Disse rekonstruktive procedurer udføres normalt på samme tid som operationen for at fjerne kræften.


Strålebehandling

Strålebehandling indebærer anvendelse af højenergistråling for at ødelægge kræftceller. Der er flere måder, det kan bruges til at behandle vulval kræft:

 • inden operation for at forsøge at krympe en stor kræft – dette er for at hjælpe med at gøre operationen mulig uden at fjerne nærliggende organer
 • efter operation for at ødelægge kræftceller, der kan være tilbage – for eksempel i tilfælde, hvor kræftceller har spredt sig til lymfeknuderne i lysken
 • som et alternativ til operation, hvis du ikke er godt nok til at få en operation
 • for at lindre symptomer i tilfælde, hvor en fuldstændig kur ikke er mulig – dette kaldes palliativ strålebehandling

I de fleste tilfælde vil du have ekstern strålebehandling, hvor en maskine leder strålingstråler til den del af kroppen, der indeholder kræften.

Dette gives normalt i daglige sessioner, 5 dage om ugen, hvor hver session varer et par minutter. Hele behandlingsforløbet varer normalt et par uger.

Bivirkninger

Mens stråling er effektiv til at dræbe kræftceller, kan den også skade sundt væv. Dette kan føre til en række bivirkninger, såsom:

 • øm hud omkring vulvaområdet
 • diarré
 • føler sig træt hele tiden
 • tab af skamhår, som kan være permanent
 • hævelse af vulva
 • indsnævring af din vagina, hvilket kan gøre sex vanskeligt
 • betændelse i blæren (blærebetændelse)

Hos yngre kvinder kan ekstern strålebehandling undertiden udløse en tidlig overgangsalder . Dette betyder, at de ikke længere vil kunne få børn.

Læs mere om bivirkningerne ved strålebehandling .

Kemoterapi

Kemoterapi er hvor medicin bruges til at dræbe kræftceller. Det gives normalt ved injektion.

Det bruges normalt, hvis vulva kræft kommer tilbage eller til at kontrollere symptomer, når en kur ikke er mulig. Nogle gange kan det kombineres med strålebehandling.

Bivirkninger

De lægemidler, der anvendes i kemoterapi, kan undertiden skade sundt væv såvel som kræftvæv. Bivirkninger er almindelige og inkluderer:

 • træthed
 • føler og er syg
 • udtynding af hår eller hårtab
 • ondt i munden og mavesår
 • en øget risiko for infektioner – fortæl dit plejeteam, hvis du udvikler symptomer på en infektion, og prøv at undgå tæt kontakt med personer, der vides at have en infektion

Disse bivirkninger skal forsvinde, når behandlingen er afsluttet.

Læs mere om bivirkningerne ved kemoterapi .

Følelsesmæssig støtte

Den følelsesmæssige virkning af at leve med vulvacancer kan være betydelig. Mange rapporterer, at de oplever en slags rutsjebaneeffekt. Du kan føle dig nede ved at modtage en diagnose, føle dig op, når kræften er fjernet fra din krop, og derefter føle dig nede igen, når du prøver at ordne sig med eftervirkningerne af operationen.

Nogle mennesker oplever følelser af depression . Hvis du tror, du er deprimeret, skal du kontakte din læge eller dit plejeteam for at få råd. Der er en række behandlinger, der kan hjælpe.

Du kan også finde det nyttigt at kontakte en af de vigtigste kræftorganisationer, såsom:

 • Macmillan Cancer Support – hjælpelinjen er tilgængelig på 0808808 00 00, mandag til fredag, 9 til 20
 • Cancer Research UK – en hjælpelinje til kræft sygeplejerske er tilgængelig på 0808 800 4040, mandag til fredag, 9 til 17

Læs mere om at leve med kræft .