Vulval cancer – Årsager

Kræft opstår, når cellerne i et bestemt område af din krop deler sig og formerer sig for hurtigt. Dette producerer en klump væv kendt som en tumor.

Den nøjagtige årsag til, at dette sker i tilfælde af vulval kræft, er ukendt, men visse ting kan øge dine chancer for at udvikle tilstanden.

Disse inkluderer:

Disse faktorer er beskrevet mere detaljeret nedenfor.

Stigende alder

Risikoen for at udvikle vulva kræft øges, når du bliver ældre. De fleste tilfælde udvikler sig hos kvinder i alderen 65 år eller derover, selvom kvinder under 50 meget lejlighedsvis kan blive berørt.


Vulval intraepitelial neoplasi (VIN)

Vulval intraepitelial neoplasi (VIN) er en præ-kræft tilstand. Dette betyder, at der er ændringer i visse celler i vulvaen, der ikke er kræftfremkaldende, men som potentielt kan blive til kræft på et senere tidspunkt. Dette er en gradvis proces, der normalt tager godt over 10 år.

I nogle tilfælde kan de unormale celler forsvinde af sig selv. På grund af risikoen for kræft anbefales behandling til fjernelse af de berørte celler imidlertid ofte.

Symptomer på VIN svarer til vulvacancer og inkluderer vedvarende kløe i vulva og hævede misfarvede pletter. Se din læge, hvis du har disse symptomer.

Der er to typer VIN:

  • sædvanlig eller udifferentieret VIN – dette påvirker normalt kvinder under 50 år og menes at være forårsaget af en HPV-infektion
  • differentieret VIN (dVIN) – dette er en sjældnere type, der normalt påvirker kvinder over 60 år, forbundet med hudsygdomme, der påvirker vulva

Du kan læse mere om HPV og hudforholdene forbundet med vulva kræft nedenfor.


Humant papillomavirus (HPV)

Human papillomavirus (HPV) er navnet på en gruppe vira, der påvirker huden og de fugtige membraner, der strækker kroppen, såsom dem i livmoderhalsen, anus, mund og hals. Det spredes under sex, herunder anal og oralsex.

Der er mange forskellige typer HPV, og de fleste mennesker er inficeret med virussen på et eller andet tidspunkt i deres liv. I de fleste tilfælde forsvinder virussen uden at forårsage skade og fører ikke til yderligere problemer.

HPV er imidlertid til stede hos mindst 40% af kvinder med vulvacancer, hvilket antyder, at det kan øge din risiko for at udvikle tilstanden. HPV vides at forårsage ændringer i livmoderhalsens celler, hvilket kan føre til livmoderhalskræft . Det antages, at virussen kan have en lignende virkning på vulva-cellerne, som er kendt som VIN.

Hudforhold

Flere hudsygdomme kan påvirke vulva. I et lille antal tilfælde er disse forbundet med en øget risiko for vulvacancer.

To af de vigtigste tilstande forbundet med vulvacancer er lichen sclerosus og lichen planus . Begge disse tilstande får vulva til at blive kløende, øm og misfarvet.

Det anslås, at mindre end 5% af kvinderne, der udvikler en af disse tilstande, fortsætter med at udvikle vulvacancer. Det er ikke klart, om behandling af disse tilstande reducerer denne risiko.

Rygning

Rygning øger din risiko for at udvikle VIN og vulval kræft. Dette kan skyldes, at rygning gør immunforsvaret mindre effektivt og mindre i stand til at rydde HPV-virussen fra din krop og mere sårbar over for virkningerne af virussen.