Underaktiv skjoldbruskkirtel (hypothyroidisme) – Diagnose

Det er meget vigtigt, at en underaktiv skjoldbruskkirtel (hypothyroidisme) diagnosticeres hurtigst muligt.

Lave niveauer af skjoldbruskkirtelproducerende hormoner, såsom triiodothyronin (T3) og thyroxin (T4), kan ændre den måde, kroppen behandler fedt på.

Dette kan forårsage højt kolesteroltal og åreforkalkning (tilstopning af arterierne) , hvilket potentielt kan føre til alvorlige hjerte-relaterede problemer, såsom angina og et hjerteanfald .

Derfor bør du se en læge og bede om en blodprøve, hvis du gentagne gange har symptomer på en underaktiv skjoldbruskkirtel .

Skjoldbruskkirtelfunktionstest

En blodprøve, der måler dine hormonniveauer, er den eneste nøjagtige måde at finde ud af, om der er et problem.

Testen, kaldet en skjoldbruskkirtelfunktionstest, ser på niveauer af skjoldbruskkirtelstimulerende hormon (TSH) og thyroxin (T4) i blodet.

Læger kan henvise til dette som “gratis” T4 (FT4).

Et højt niveau af TSH og et lavt niveau af T4 i blodet kan betyde, at du har en underaktiv skjoldbruskkirtlen.

Hvis dine testresultater viser hævet TSH men normal T4, kan du være i risiko for at udvikle en underaktiv skjoldbruskkirtel i fremtiden.

Lægen kan anbefale, at du tager en gentagen blodprøve så ofte for at se, om du i sidste ende udvikler en underaktiv skjoldbruskkirtel.

Blodprøver bruges undertiden også til andre målinger, såsom kontrol af niveauet af et hormon kaldet triiodothyronin (T3). Dette tilbydes dog ikke rutinemæssigt.

Mindre almindeligt kan en skjoldbruskkirtel antistof test anbefales efter en skjoldbruskkirtelfunktionstest. Dette er for at hjælpe med at diagnosticere eller udelukke autoimmune sygdomme i skjoldbruskkirtlen, såsom Hashimotos thyroiditis . En skjoldbruskkirtelantistoftest kan kun anbefales, hvis din læge har mistanke om, at du har en autoimmun skjoldbruskkirtlen.

Lab Tests Online UK har flere oplysninger om de forskellige typer af skjoldbruskkirtelfunktionstest og skjoldbruskkirtelantistoftest .

Henvisning

En læge kan henvise dig til en endokrinolog (specialist i hormonforstyrrelser), hvis du:

Hjælp os med at forbedre vores hjemmeside

Hvis du er færdig med det, du laver, kan du besvare nogle spørgsmål om dit besøg i dag?

Tag vores undersøgelse