Thyroiditis

Thyroiditis er hævelse (betændelse) i skjoldbruskkirtlen. Det forårsager enten usædvanligt høje eller lave niveauer af skjoldbruskkirtelhormoner i blodet.

Skjoldbruskkirtlen er en sommerfuglformet kirtel i nakken. Det producerer hormoner, der styrer kroppens vækst og stofskifte.

Disse hormoner påvirker processer som puls og kropstemperatur og omdanner mad til energi for at holde kroppen i gang.

Der er flere forskellige typer thyroiditis, beskrevet nedenfor.

Hashimotos thyroiditis

Hashimotos thyroiditis skyldes, at immunsystemet angriber skjoldbruskkirtlen, hvilket får det til at svulme op og blive beskadiget.

Da skjoldbruskkirtlen ødelægges over tid, bliver den ude af stand til at producere nok skjoldbruskkirtelhormon. Dette fører til symptomer på en underaktiv skjoldbruskkirtel (hypothyroidisme) , såsom træthed, vægtøgning og tør hud.

Den hævede skjoldbruskkirtel kan også forårsage en struma (klump) i din hals.

Det kan tage måneder eller endda år, før tilstanden opdages, fordi den udvikler sig meget langsomt.

Det forstås ikke, hvad der får immunforsvaret til at angribe skjoldbruskkirtlen. Hashimotos thyroiditis ses normalt hos kvinder i alderen 30 til 50, og det kører undertiden i familier.

Det kan ikke helbredes, men symptomer kan behandles med levothyroxin, medicin til erstatning af skjoldbruskkirtelhormon, der normalt tages for livet.

Kirurgi er kun sjældent nødvendigt – for eksempel hvis din struma er særlig ubehagelig, eller hvis der er mistanke om kræft.

Læs om behandling af en underaktiv skjoldbruskkirtel og behandling af struma .

De Quervains (subakutte) thyroiditis

De Quervains (subakutte) thyroiditis er en smertefuld hævelse af skjoldbruskkirtlen, der menes at være udløst af en virusinfektion, såsom fåresyge eller influenza .

Det ses mest hos kvinder i alderen 20 til 50.

Det forårsager normalt feber og smerter i nakke, kæbe eller øre. Skjoldbruskkirtlen kan også frigive for meget skjoldbruskkirtelhormon i blodet (tyrotoksikose), hvilket fører til symptomer på en overaktiv skjoldbruskkirtel (hyperthyroidisme) , såsom angst , søvnløshed og hjertebanken .

Disse symptomer afregnes efter et par dage. Symptomer på en underaktiv skjoldbruskkirtel følger ofte, der varer uger eller måneder, før kirtlen genopretter fuldstændigt.

Men hvis symptomerne fortsat er svære, er skjoldbruskkirtlen hævet ensidig (ensidig), og du fortsat har feber og føler dig utilpas, så kan du have infektiøs thyroiditis.

Hjertebank og rystelser forbundet med tyrotoksikose kan behandles med betablokkere .

For at lindre smerter skal du tage smertestillende midler, der ikke er i hånden, såsom aspirin (kun hvis de er 16 år eller derover) eller ibuprofen . Hvis disse medikamenter ikke virker, kan steroider (antiinflammatorisk medicin) ordineres.

Lejlighedsvis kan tilstanden gentage sig, eller de lave skjoldbruskkirtelhormonniveauer kan være permanente, hvilket betyder, at du har brug for langvarig medicin til erstatning af skjoldbruskkirtelhormon.

Postpartum thyroiditis

Postpartum thyroiditis påvirker kun et lille antal kvinder, der for nylig har født.

Det er dog mere almindeligt hos kvinder med type 1-diabetes, positive skjoldbruskkirtelantistoffer og en tidligere historie med postpartum thyroiditis.

I postpartum thyroiditis angriber immunsystemet skjoldbruskkirtlen inden for omkring seks måneder efter fødslen, hvilket forårsager en midlertidig stigning i skjoldbruskkirtelhormonniveauer (thyrotoksikose) og symptomer på en overaktiv skjoldbruskkirtel .

Efter et par uger bliver kirtlen udtømt af skjoldbruskkirtelhormon, hvilket fører til lave skjoldbruskkirtelhormonniveauer og symptomer på en underaktiv skjoldbruskkirtel .

Imidlertid vil ikke alle kvinder med postpartum thyroiditis gennemgå begge disse faser.

Hvis lave skjoldbruskkirtelhormonniveauer forårsager alvorlige symptomer, kan der være behov for medicin til udskiftning af skjoldbruskkirtelhormon, indtil tilstanden bliver bedre.

Hvis høje skjoldbruskkirtelhormoner forårsager symptomer, kan betablokkere give lindring.

Hos de fleste kvinder vender skjoldbruskkirtelfunktionen tilbage til normal inden for 12 måneder efter fødslen, selvom lave skjoldbruskkirtelhormonniveauer undertiden kan være permanente.

Stille (smertefri) thyroiditis

Silent thyroiditis ligner meget postpartum thyroiditis, men det kan forekomme hos mænd og kvinder og er ikke relateret til fødsel.

Ligesom postpartum thyroiditis kan der være en fase med høje thyreoideahormonniveauer (thyrotoksikose), der forårsager symptomer på en overaktiv skjoldbruskkirtel . Dette kan efterfølges af symptomer på en underaktiv skjoldbruskkirtel , før symptomerne forsvinder om 12 til 18 måneder.

Hvis lave skjoldbruskkirtelhormonniveauer forårsager alvorlige symptomer, kan behandling med skjoldbruskkirtelhormon være nødvendig, indtil tilstanden bliver bedre. I nogle få tilfælde kan de lave skjoldbruskkirtleniveauer være permanente.

Lægemiddelinduceret thyroiditis

Nogle medikamenter kan beskadige skjoldbruskkirtlen og forårsage enten symptomer på en overaktiv skjoldbruskkirtel eller symptomer på en underaktiv skjoldbruskkirtel . Nogle eksempler er interferoner (bruges til behandling af kræft), amiodaron (mod hjerterytmeproblemer) og lithium (taget til bipolar lidelse).

Symptomerne er normalt kortvarige og kan blive bedre, når du holder op med at tage medicinen.

Du bør dog ikke stoppe med at tage ordineret medicin uden at diskutere det med din læge.

Lægemiddelinduceret thyroiditis kan forårsage smerter omkring skjoldbruskkirtlen. Dette kan lindres med over-the-counter smertestillende medicin såsom aspirin (kun hvis de er 16 år eller derover) eller ibuprofen, selvom steroider (antiinflammatorisk medicin) undertiden kan være nødvendige.

Strålingsinduceret thyroiditis

Skjoldbruskkirtlen kan undertiden blive beskadiget af strålebehandling eller radioaktiv iodbehandling givet for en overaktiv skjoldbruskkirtel.

Dette kan enten føre til symptomer på en overaktiv skjoldbruskkirtel eller symptomer på en underaktiv skjoldbruskkirtel .

Lavt niveau af skjoldbruskkirtelhormon er normalt permanent, så det kan være nødvendigt at få livslang behandling med skjoldbruskkirtelhormonbehandling.

Akut eller infektiøs thyroiditis

Akut eller infektiøs thyroiditis udløses normalt af en bakteriel infektion. Det er sjældent og er forbundet med enten et svækket immunsystem eller hos børn et problem med udviklingen af skjoldbruskkirtlen.

Symptomerne kan omfatte smerter i halsen, generelt utilpashed, hævelse af skjoldbruskkirtlen og undertiden symptomer på en overaktiv skjoldbruskkirtel eller symptomer på en underaktiv skjoldbruskkirtel .

Symptomer bliver normalt bedre, når infektionen behandles med antibiotika . Skjoldbruskkirtelsmerter kan håndteres med over-the-counter smertestillende midler såsom aspirin (kun hvis de er 16 år eller derover) eller ibuprofen.

Hvis symptomerne er alvorlige med tegn på infektion, og især hvis hævelse af skjoldbruskkirtlen ser ud til at være ensidig (ensidig), kan det være nødvendigt med en ultralydsscanning af skjoldbruskkirtlen for at kontrollere andre problemer.

Børn har normalt brug for en operation for at fjerne den unormale del af skjoldbruskkirtlen.