Underaktiv skjoldbruskkirtel (hypothyroidisme) – Årsager

En underaktiv skjoldbruskkirtel (hypothyroidisme) er, når skjoldbruskkirtlen ikke producerer nok af hormonet thyroxin (også kaldet T4).

De fleste tilfælde af en underaktiv skjoldbruskkirtel skyldes, at immunsystemet angriber skjoldbruskkirtlen og beskadiger den eller af skader, der opstår som et resultat af behandlinger for skjoldbruskkirtlen eller en overaktiv skjoldbruskkirtlen .

Immunsystem

En underaktiv skjoldbruskkirtlen opstår ofte, når immunsystemet, som normalt bekæmper infektion, angriber skjoldbruskkirtlen. Dette skader skjoldbruskkirtlen, hvilket betyder, at den ikke er i stand til at gøre nok af hormonet thyroxin, hvilket fører til symptomerne på en underaktiv skjoldbruskkirtlen .

En tilstand kaldet Hashimotos sygdom er den mest almindelige type autoimmun reaktion, der forårsager en underaktiv skjoldbruskkirtel.

Det er ikke klart, hvad der forårsager Hashimotos sygdom, men det kører i familier. Det er også almindeligt hos mennesker med en anden immunsystemforstyrrelse, såsom type 1-diabetes og vitiligo .

Tidligere behandling med skjoldbruskkirtlen

En underaktiv skjoldbruskkirtel kan også forekomme som en bivirkning eller komplikation af tidligere behandling af skjoldbruskkirtlen, såsom kirurgi eller en behandling kaldet radioaktiv jodterapi.

Disse behandlinger bruges undertiden til en overaktiv skjoldbruskkirtel (hvor skjoldbruskkirtlen producerer for meget hormon) eller skjoldbruskkirtelkræft.


Mindre almindelige årsager

På verdensplan er mangel på kostjod en almindelig årsag til en underaktiv skjoldbruskkirtel, fordi kroppen har brug for jod for at fremstille thyroxin. Imidlertid er jodmangel ualmindelig i Storbritannien.

Babyer fødes undertiden med en underaktiv skjoldbruskkirtel, fordi skjoldbruskkirtlen ikke udvikler sig ordentligt i livmoderen. Dette kaldes medfødt hypothyroidisme og er ualmindeligt. Det afhentes normalt under rutinemæssig screening kort efter fødslen.

Webstedet Great Ormond Street Hospital for Children har flere oplysninger om medfødt hypothyroidisme og hvordan det behandles .

Et problem med hypofysen kan føre til en underaktiv skjoldbruskkirtel. Hypofysen sidder ved hjernens bund og regulerer skjoldbruskkirtlen. Derfor kan beskadigelse af hypofysen føre til en underaktiv skjoldbruskkirtlen.

En underaktiv skjoldbruskkirtel har også været forbundet med nogle virusinfektioner eller nogle lægemidler, der anvendes til behandling af andre tilstande, såsom:

  • lithium – et lægemiddel, der undertiden bruges til behandling af visse mentale sundhedsmæssige forhold, herunder depression og bipolar lidelse
  • amiodaron – et lægemiddel, der undertiden bruges til at behandle uregelmæssige hjerterytme (arytmier)
  • interferoner – en klasse medicin, der undertiden bruges til behandling af visse typer kræft og hepatitis C

Tal med din læge eller specialist, hvis du er bekymret for, at en medicin, du tager, kan påvirke dit skjoldbruskkirtelhormonniveau.

Hjælp os med at forbedre vores hjemmeside

Hvis du er færdig med det, du laver, kan du besvare nogle spørgsmål om dit besøg i dag?

Tag vores undersøgelse