Skjoldbruskkirtelkræft

Skjoldbruskkirtelkræft er en sjælden type kræft, der påvirker skjoldbruskkirtlen, en lille kirtel i bunden af nakken, der producerer hormoner.

Det er mest almindeligt hos mennesker i 30’erne og dem over 60 år. Kvinder er 2 til 3 gange mere tilbøjelige til at udvikle det end mænd.

Skjoldbruskkræft kan normalt behandles og kan i mange tilfælde helbredes fuldstændigt, selvom det undertiden kan komme tilbage efter behandling.

Symptomer på skjoldbruskkirtelkræft

Symptomer på skjoldbruskkirtelkræft kan omfatte:

Find ud af mere om symptomerne på skjoldbruskkirtelkræft .

Hvornår skal man få lægehjælp

Se en læge, hvis du har symptomer på kræft i skjoldbruskkirtlen. Symptomerne kan være forårsaget af mindre alvorlige tilstande, såsom en forstørret skjoldbruskkirtel (struma) , så det er vigtigt at få dem kontrolleret.

En læge vil undersøge din hals og kan organisere en blodprøve for at kontrollere, hvor godt din skjoldbruskkirtel fungerer.

Hvis de tror, du kan have kræft, eller hvis de ikke er sikre på, hvad der forårsager dine symptomer, vil du blive henvist til en hospitalsspecialist for flere tests.

Find ud af mere om, hvordan skjoldbruskkirtelkræft diagnosticeres .

Typer af skjoldbruskkirtelkræft

Der er 4 hovedtyper af skjoldbruskkirtelkræft:

 • papillær carcinom – den mest almindelige type, der tegner sig for ca. 8 ud af 10 tilfælde; det påvirker normalt mennesker under 40 år, især kvinder
 • follikulært carcinom – tegner sig for op til 1 ud af 10 tilfælde og har tendens til at påvirke middelaldrende voksne, især kvinder
 • medullært skjoldbruskkirtelcancer – tegner sig for mindre end 1 ud af 10 tilfælde; i modsætning til de andre typer kan det køre i familier
 • anaplastisk skjoldbruskkirtelcancer – den sjældneste og mest alvorlige type, der tegner sig for omkring 1 ud af 50 tilfælde; det påvirker normalt mennesker over 60 år

Papillære og follikulære carcinomer er undertiden kendt som differentieret kræft i skjoldbruskkirtlen. De har tendens til at være lettere at behandle end de andre typer.


Årsager til kræft i skjoldbruskkirtlen

Skjoldbruskkirtelkræft sker, når der er en ændring i DNA inde i skjoldbruskkirtelceller, som får dem til at vokse ukontrollabelt og producere en klump.

Det er normalt ikke klart, hvad der forårsager denne ændring, men der er en række ting, der kan øge din risiko.

Disse inkluderer:

Behandlinger for kræft i skjoldbruskkirtlen

Behandling af skjoldbruskkirtelkræft afhænger af typen af skjoldbruskkirtlen, du har, og hvor langt den har spredt sig.

De vigtigste behandlinger er:

 • kirurgi – for at fjerne en del af eller hele skjoldbruskkirtlen
 • behandling med radioaktivt jod – du sluger et radioaktivt stof, der bevæger sig gennem dit blod og dræber kræftcellerne
 • ekstern strålebehandling – en maskine bruges til at lede stråler til kræftcellerne for at dræbe dem
 • kemoterapi og målrettede terapier – medicin, der bruges til at dræbe kræftceller

Efter behandling har du opfølgningsaftaler for at kontrollere, om kræften er kommet tilbage.

Læs mere om, hvordan skjoldbruskkirtelkræft behandles .

Forventninger til kræft i skjoldbruskkirtlen

Omkring 9 ud af 10 mennesker lever 5 år efter en diagnose af kræft i skjoldbruskkirtlen. Mange af disse helbredes og har en normal levetid.

Men udsigterne varierer afhængigt af typen af kræft i skjoldbruskkirtlen og hvor tidligt den blev diagnosticeret. På nuværende tidspunkt er udsigterne:

 • mere end 9 ud af 10 personer med papillært carcinom lever mindst 5 år efter diagnosen
 • mere end 9 ud af 10 personer med follikulært carcinom lever mindst 5 år efter diagnosen
 • mere end 7 ud af 10 mænd og omkring 9 ud af 10 kvinder med medullært skjoldbruskkirtelcancer lever mindst 5 år efter diagnosen
 • omkring 1 ud af 10 personer med anaplastisk skjoldbruskkirtelcancer lever mindst 5 år efter diagnosen

Op til 1 ud af 4 personer, der behandles for kræft i skjoldbruskkirtlen, diagnosticeres senere med kræft i en anden del af kroppen, såsom lunger eller knogler, men kræft kan ofte behandles igen, hvis dette sker.