Underaktiv skjoldbruskkirtel (hypothyroidisme) – Komplikationer

Flere komplikationer kan opstå, hvis du har en underaktiv skjoldbruskkirtel, der ikke behandles.

Hjerteproblemer

Hvis du har en ubehandlet underaktiv skjoldbruskkirtel, øges din risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme .

Dette skyldes, at det at have lave niveauer af hormonet thyroxin kan føre til øgede niveauer af kolesterol i dit blod. Højt kolesterol kan forårsage fedtaflejringer i arterierne, hvilket begrænser blodgennemstrømningen.

Kontakt din læge, hvis du bliver behandlet for en underaktiv skjoldbruskkirtel, og du udvikler brystsmerter , så eventuelle problemer kan opdages og behandles, hvis det er nødvendigt.

Goitre

En struma er en unormal hævelse af skjoldbruskkirtlen, der får en klump til at dannes i halsen. Struma kan udvikle sig hos mennesker med en underaktiv skjoldbruskkirtel, når kroppen forsøger at stimulere skjoldbruskkirtlen til at producere flere skjoldbruskkirtelhormoner.

Graviditet komplikationer

Hvis en underaktiv skjoldbruskkirtel ikke behandles under graviditet, er der risiko for problemer. Disse inkluderer:

Disse problemer kan normalt undgås ved behandling under vejledning af en specialist i hormonforstyrrelser (en endokrinolog). Fortæl derfor din læge, hvis du har en underaktiv skjoldbruskkirtel, og du er gravid eller prøver at blive gravid.

Myxødema koma

I meget sjældne tilfælde kan en alvorlig underaktiv skjoldbruskkirtlen føre til en livstruende tilstand kaldet myxødem koma. Dette er hvor skjoldbruskkirtelhormonniveauerne bliver meget lave, hvilket forårsager symptomer som forvirring, hypotermi og døsighed.

Myxødema koma kræver akut behandling på hospitalet. Det behandles normalt med medicin til udskiftning af skjoldbruskkirtelhormon, der gives direkte i en vene. I nogle tilfælde er andre behandlinger såsom vejrtrækningsstøtte, antibiotika og steroidmedicinering (kortikosteroider) også påkrævet.