Trigeminusneuralgi – Behandling

En række behandlinger kan give en vis lindring fra smerter forårsaget af trigeminusneuralgi.

At identificere udløsere og undgå dem kan også hjælpe.

De fleste mennesker med trigeminusneuralgi får ordineret medicin til at hjælpe med at kontrollere deres smerter, selvom kirurgi kan overvejes på længere sigt i tilfælde, hvor medicin er ineffektiv eller forårsager for mange bivirkninger.

Undgå udløsere

De smertefulde angreb af trigeminusneuralgi kan undertiden bringes eller forværres af visse udløsere, så det kan hjælpe med at undgå disse udløsere, hvis det er muligt.

For eksempel, hvis din smerte udløses af vind, kan det hjælpe med at bære et tørklæde viklet rundt om dit ansigt i blæsende vejr. En gennemsigtig kuppelformet paraply kan også beskytte dit ansigt mod vejret.

Hvis din smerte udløses af et træk i et rum, skal du undgå at sidde i nærheden af åbne vinduer eller kilden til aircondition.

Undgå varm, krydret eller kold mad eller drikke, hvis disse ser ud til at udløse din smerte. Brug af et sugerør til at drikke varme eller kolde drikkevarer kan også hjælpe med at forhindre, at væsken kommer i kontakt med smertefulde områder i munden.

Det er vigtigt at spise nærende måltider, så overvej at spise grødet mad eller likvidere dine måltider, hvis du har problemer med at tygge.

Visse fødevarer ser ud til at udløse angreb hos nogle mennesker, så du kan overveje at undgå ting som koffein, citrusfrugter og bananer.


Medicin

Da smertestillende medicin som paracetamol ikke er effektive til behandling af trigeminusneuralgi, får du normalt ordineret et krampestillende – en type medicin, der bruges til at behandle epilepsi – for at hjælpe med at kontrollere din smerte.

Antikonvulsiva var ikke oprindeligt designet til at behandle smerte, men de kan hjælpe med at lindre nervesmerter ved at bremse elektriske impulser i nerverne og reducere deres evne til at sende smertebeskeder.

De skal tages regelmæssigt, ikke kun når smerteanfaldene sker, men du kan stoppe med at tage dem, hvis smerterne ophører, og du er i remission.

Medmindre din læge eller specialist beder dig om at tage din medicin på en anden måde, er det vigtigt at øge din dosis langsomt. Hvis smerten går i remission, kan du gradvist reducere dosis i løbet af et par uger. At tage for meget for hurtigt eller stoppe medicinen for hurtigt kan forårsage alvorlige problemer.

I starten vil din læge sandsynligvis ordinere en type antikonvulsiv kaldet carbamazepin, selvom der findes et antal alternative antikonvulsiva, hvis dette er ineffektivt eller uegnet.

Carbamazepin

Det antikonvulsive carbamazepin er i øjeblikket det eneste lægemiddel, der er godkendt til behandling af trigeminusneuralgi i Storbritannien. Det kan være meget effektivt i starten, men kan blive mindre effektivt over tid.

Du bliver normalt nødt til at tage carbamazepin i en lav dosis en eller to gange dagligt, hvor dosis gradvist øges og tages op til 4 gange om dagen, indtil den giver tilfredsstillende smertelindring.

Carbamazepin forårsager ofte bivirkninger, hvilket kan gøre det vanskeligt for nogle mennesker at tage.

Disse inkluderer:

 • træthed og søvnighed
 • svimmelhed (svimmelhed)
 • koncentrationsbesvær og hukommelsesproblemer
 • forvirring
 • føler ustød på dine fødder
 • føler og er syg
 • Dobbelt syn
 • et reduceret antal infektionsbekæmpende hvide blodlegemer (leukopeni)
 • allergiske hudreaktioner, såsom nældefeber (urticaria)

Du bør tale med din læge, hvis du oplever vedvarende eller besværlige bivirkninger, mens du tager carbamazepin, især allergiske hudreaktioner, da disse kan være farlige.

Carbamazepin har også været knyttet til en række mindre almindelige, men mere alvorlige bivirkninger, herunder tanker om selvskading eller selvmord .

Rapporter straks eventuelle selvmordsfølelser til din læge. Hvis dette ikke er muligt, skal du ringe til 111 .

Andre lægemidler

Carbamazepin kan stoppe med at arbejde over tid. I dette tilfælde, eller hvis du oplever betydelige bivirkninger, mens du tager det, skal du henvises til en specialist for at overveje alternative lægemidler eller procedurer.

Der er et antal specialister, du kan blive henvist til til yderligere behandling, herunder neurologer, der er specialiserede i hovedpine , neurokirurger og specialister i smertemedicin.

Ud over carbamazepin er der anvendt en række andre lægemidler til behandling af trigeminusneuralgi, herunder:

 • oxcarbazepin
 • lamotrigin
 • gabapentin
 • pregabalin
 • baclofen

Ingen af disse lægemidler er specifikt licenseret til behandling af trigeminusneuralgi, hvilket betyder, at de ikke har gennemgået strenge kliniske forsøg for at afgøre, om de er effektive og sikre til behandling af tilstanden.

Imidlertid vil mange specialister ordinere en ikke-licenseret medicin, hvis de mener, at det sandsynligvis vil være effektivt, og fordelene ved behandlingen opvejer eventuelle tilknyttede risici.

Hvis din specialist ordinerer dig en ikke-licenseret medicin til behandling af trigeminusneuralgi, skal de informere dig om, at den er uden licens og diskutere de mulige risici og fordele med dig.

Læs mere om licensering af medicin .

Bivirkningerne forbundet med de fleste af disse lægemidler kan oprindeligt være ret vanskelige at klare.

Ikke alle oplever bivirkninger, men hvis du gør det, så prøv at holde ud, da de ofte aftager med tiden eller i det mindste indtil den næste dosisforøgelse.

Tal med din læge, hvis du finder bivirkningerne meget besværlige.

Kirurgi og procedurer

Hvis medicin ikke kontrollerer tilstrækkeligt dine symptomer eller forårsager vedvarende generende bivirkninger, kan du blive henvist til en specialist for at diskutere de forskellige kirurgiske og ikke-kirurgiske muligheder, der er tilgængelige for dig.

En række procedurer er blevet brugt til behandling af trigeminusneuralgi, så diskuter de potentielle fordele og risici ved hver enkelt med din specialist, inden du træffer en beslutning.

Der er ingen garanti for, at nogen af disse procedurer fungerer for dig. Men hvis en procedure er vellykket, behøver du ikke længere tage smertestillende medicin, medmindre smerten vender tilbage.

Hvis en procedure ikke fungerer, kan du prøve en anden procedure eller fortsætte med at tage medicin på kort sigt eller permanent.

Nogle af de procedurer, der kan bruges til behandling af trigeminusneuralgi, er beskrevet nedenfor.

Perkutane procedurer

Der er en række procedurer, der kan tilbyde en vis lindring fra smerter ved trigeminusneuralgi, i det mindste midlertidigt, ved at indsætte en nål eller et tyndt rør gennem kinden og ind i trigeminusnerven inde i kraniet.

Disse er kendt som perkutane procedurer. Røntgenbilleder af dit hoved og hals tages for at hjælpe med at lede nålen eller røret til det rigtige sted, mens du er stærkt bedøvet med medicin eller under generel bedøvelse , hvor du er bevidstløs.

Perkutane procedurer til behandling af trigeminusneuralgi inkluderer:

 • glycerolinjektioner – hvor et lægemiddel kaldet glycerol injiceres omkring Gasserian ganglion, hvor de tre hovedgrene af trigeminusnerven går sammen
 • radiofrekvenslæsion – hvor en nål bruges til at påføre varme direkte til den gasseriske ganglion
 • ballonkompression – hvor en lille ballon føres langs et tyndt rør, der er indsat gennem kinden. Ballonen pustes derefter op omkring den gasseriske ganglion for at presse den; derefter fjernes ballonen

Disse procedurer fungerer ved bevidst at skade eller beskadige trigeminusnerven, som menes at forstyrre smertesignalerne, der bevæger sig langs den. Du er normalt i stand til at gå hjem samme dag.

Samlet set er disse procedurer på samme måde effektive til at lindre trigeminusneuralgi, selvom der kan være komplikationer med hver. Disse varierer afhængigt af proceduren og individet.

Smertelindring varer normalt kun et par år eller i nogle tilfælde et par måneder. Nogle gange fungerer disse procedurer slet ikke.

Den største bivirkning ved disse procedurer er følelsesløshed delvis eller hele den ene side af ansigtet, som kan variere fra at være meget følelsesløs eller bare stifter og nåle .

Fornemmelsen, som kan være permanent, svarer ofte til den følelse, du har efter en injektion hos tandlægen. Du kan også udvikle en kombination af følelsesløshed og kontinuerlig smerte kaldet anæstesi dolorosa, som næsten ikke kan behandles, men dette er meget sjældent.

Disse procedurer medfører også en risiko for andre kort- og langsigtede bivirkninger og komplikationer, herunder blødning, blå mærker i ansigtet, øjenproblemer og nedsat hørelse på den berørte side. Meget sjældent kan det forårsage slagtilfælde .

Stereotaktisk strålekirurgi

Stereotaktisk strålebehandling er en forholdsvis ny behandling, der bruger en koncentreret stråle af stråling til bevidst at beskadige trigeminusnerven hvor det kommer ind i hjernestammen.

Stereotaktisk strålekirurgi kræver ikke generel bedøvelse, og der foretages ingen snit (indsnit) i kinden.

En metalramme er fastgjort til dit hoved med fire stifter indsat omkring din hovedbund – en lokalbedøvelse bruges til at dumme de områder, hvor disse indsættes.

Dit hoved, inklusive rammen, holdes i en stor maskine i 1 til 2 timer, mens strålingen er givet. Rammen og stifterne fjernes derefter, og du kan gå hjem efter en kort hvile.

Det kan tage et par uger – eller nogle gange mange måneder – at bemærke enhver ændring efter stereotaktisk strålekirurgi, men det kan tilbyde smertelindring for nogle mennesker i flere måneder eller år.

Ansigtsløshed og stifter og nåle i ansigtet er de mest almindelige komplikationer forbundet med stereotaktisk strålekirurgi. Disse bivirkninger kan være permanente og i nogle tilfælde meget generende.

Mikrovaskulær dekompression

Mikrovaskulær dekompression (MVD) er en operation, der kan hjælpe med at lindre trigeminusneuralgi smerter uden forsætligt at beskadige trigeminusnerven.

Proceduren lindrer det tryk, der placeres på trigeminusnerven af blodkar, der berører nerven eller er viklet rundt om den.

MVD er en vigtig procedure, der involverer åbning af kraniet og udføres under generel bedøvelse af en neurokirurg.

En kirurg laver et snit i din hovedbund bag dit øre og fjerner et lille stykke kraniet. De adskiller derefter blodkar (ne) fra trigeminusnerven ved hjælp af en kunstig pude eller en slynge konstrueret af tilstødende væv.

Mange mennesker finder, at denne operation er effektiv til at lindre eller helt stoppe smerten ved trigeminusneuralgi.

Det giver den længstvarende lindring, med nogle undersøgelser, der tyder på, at smerte vender tilbage i ca. 3 ud af 10 tilfælde inden for 10 til 20 års operation.

I øjeblikket er MVD den nærmeste mulige kur mod trigeminusneuralgi. Det er imidlertid en invasiv procedure og medfører en risiko for potentielt alvorlige komplikationer, såsom følelsesløshed i ansigtet, høretab , slagtilfælde og endda død i omkring 1 ud af 200 tilfælde.

Yderligere information og support

At leve med en langvarig og smertefuld tilstand, såsom trigeminusneuralgi, kan være meget vanskelig.

Det kan være nyttigt at kontakte en lokal eller national støttegruppe, såsom Trigeminal Neuralgia Association UK , for mere information og rådgivning om at leve med tilstanden og for at komme i kontakt med andre mennesker, der har tilstanden til at tale med dem om deres oplevelser.

En række forskningsprojekter kører både i Storbritannien og i udlandet for at finde årsagen til trigeminusneuralgi og udvikle nye behandlinger og nye lægemidler, så der er håb for fremtiden.