Trigeminusneuralgi – Diagnose

Da smerten forårsaget af trigeminusneuralgi ofte mærkes i kæben, tænder eller tandkød, besøger mange mennesker med sygdommen deres tandlæge, før de går til deres læge.

Din tandlæge vil spørge dig om dine symptomer og give dig en tandrøntgen for at hjælpe dem med at undersøge dine ansigtssmerter. De vil se efter almindelige årsager til ansigtssmerter, såsom en tandinfektion eller revnet tand.

Trigeminusneuralgi diagnosticeres ofte af en tandlæge, men hvis du har set din tandlæge, og de ikke kunne finde en åbenbar årsag til dine smerter, skal du besøge din læge.

At se din læge

Der er ingen specifik test for trigeminusneuralgi, så en diagnose er normalt baseret på dine symptomer og beskrivelse af smerten.

Hvis du har oplevet ansigtssmerter, vil din læge stille dig spørgsmål om dine symptomer, såsom:

  • hvor ofte sker smerteanfaldene
  • hvor længe varer smerteanfaldene
  • hvilke områder i dit ansigt, der er berørt

Din læge vil overveje andre mulige årsager til din smerte og kan også undersøge dit hoved og kæbe for at identificere, hvilke dele der er smertefulde.

At udelukke andre forhold

En vigtig del af processen med at diagnosticere trigeminusneuralgi indebærer at udelukke andre tilstande, der forårsager ansigtssmerter.

Ved at spørge om dine symptomer og udføre en undersøgelse kan din læge muligvis udelukke andre forhold, såsom:

Din læge vil også spørge om din medicinske, personlige historie og familiehistorie, når du prøver at finde årsagen til din smerte.

For eksempel er du mindre tilbøjelige til at have trigeminusneuralgi, hvis du er under 40 år. Multipel sklerose (MS) kan være en mere sandsynlig årsag, hvis du har en familiehistorie af tilstanden, eller hvis du har en anden form for denne tilstand.

Det er dog meget usandsynligt, at trigeminusneuralgi er det første symptom på MS.

MR-scanninger

Hvis din læge ikke er sikker på din diagnose, eller hvis du har usædvanlige symptomer, kan de henvise dig til en MR-scanning af dit hoved.

En MR-scanning bruger stærke magnetfelter og radiobølger til at skabe detaljerede billeder af indersiden af din krop.

Det kan hjælpe med at identificere potentielle årsager til ansigtssmerter, såsom betændelse i bihulerne (bihulebetændelse) , tumorer på en af ansigtsnervene eller nerveskader forårsaget af MS.

En MR-scanning kan også være i stand til at opdage, om et blodkar i dit hoved komprimerer en af de trigeminale nerver, hvilket menes at være den mest almindelige årsag til trigeminusneuralgi .