Trigeminusneuralgi

Trigeminusneuralgi er pludselig, alvorlig ansigtssmerter. Det beskrives ofte som en skarp skydesmerter eller som at have et elektrisk stød i kæben, tænder eller tandkød.

Det sker normalt i korte, uforudsigelige angreb, der kan vare fra et par sekunder til ca. 2 minutter. Angrebene stopper lige så pludselig som de starter.

I de fleste tilfælde påvirker triginal neuralgi kun den ene side af ansigtet, hvor smerten normalt mærkes i den nedre del af ansigtet. Meget lejlighedsvis kan smerten påvirke begge sider af ansigtet, men normalt ikke på samme tid.

Diagram over trigeminusnerven

Kredit:

Alila Medical Images / Alamy Stock-foto

Mennesker med tilstanden kan opleve smerteanfald regelmæssigt i dage, uger eller måneder ad gangen. I alvorlige tilfælde kan angreb forekomme hundreder af gange om dagen.

Det er muligt for smerten at blive bedre eller endda forsvinde helt i flere måneder eller år ad gangen (remission), selvom disse perioder har tendens til at blive kortere med tiden.

Nogle mennesker kan derefter udvikle en mere kontinuerlig smerte, bankende eller brændende fornemmelse, undertiden ledsaget af de skarpe angreb.

At leve med trigeminusneuralgi kan være meget svært. Det kan have en væsentlig indvirkning på en persons livskvalitet, hvilket resulterer i problemer som vægttab, isolation og depression .

Læs mere om symptomerne på trigeminusneuralgi .

Hvornår skal man søge lægehjælp

Se din læge, hvis du oplever hyppige eller vedvarende ansigtssmerter, især hvis standard smertestillende midler, såsom paracetamol og ibuprofen , ikke hjælper, og en tandlæge har udelukket eventuelle tandårsager.

Din læge vil forsøge at identificere problemet ved at spørge om dine symptomer og udelukke forhold, der kan være ansvarlige for din smerte.

Imidlertid kan det være svært at diagnosticere trigeminusneuralgi, og det kan tage et par år for en diagnose at blive bekræftet.

Læs mere om diagnosticering af trigeminusneuralgi .

Hvad forårsager trigeminusneuralgi?

Trigeminusneuralgi skyldes normalt kompression af trigeminusnerven. Dette er nerven inde i kraniet, der overfører følelser af smerte og berøring fra dit ansigt, tænder og mund til din hjerne.

Komprimering af trigeminusnerven skyldes normalt, at et nærliggende blodkar trykker på en del af nerven inde i kraniet.

Trigeminusneuralgi kan også ske, når trigeminusnerven er beskadiget af en anden medicinsk tilstand, såsom multipel sklerose (MS) eller en tumor.

Angreb af smerter er normalt forårsaget af aktiviteter, der involverer let berøring af ansigtet, såsom vask, spisning og børstning af tænderne, men de kan også udløses af vind – endda en let brise eller aircondition – eller bevægelse af ansigtet hoved. Nogle gange kan smerten ske uden en udløser.

Læs mere om årsagerne til trigeminusneuralgi .

Hvem er berørt

Det er ikke klart, hvor mange mennesker der er ramt af trigeminusneuralgi, men det menes at være sjældent, hvor ca. 10 ud af 100.000 i Storbritannien udvikler det hvert år.

Trigeminusneuralgi påvirker flere kvinder end mænd, og det starter normalt mellem 50 og 60 år. Det er sjældent hos voksne under 40 år.


Behandling af trigeminusneuralgi

Trigeminusneuralgi er normalt en langvarig tilstand, og perioder med remission bliver ofte kortere over tid. De tilgængelige behandlinger hjælper dog de fleste tilfælde til en vis grad.

En krampestillende medicin kaldet carbamazepin, som ofte bruges til behandling af epilepsi , er den første behandling, der normalt anbefales til behandling af trigeminusneuralgi. Carbamazepin kan lindre nervesmerter ved at bremse elektriske impulser i nerverne og reducere deres evne til at overføre smertemeddelelser.

Carbamazepin skal tages flere gange om dagen for at være effektiv, idet dosis gradvist øges i løbet af få dage eller uger, så høje nok niveauer af medicinen kan opbygges i din blodbane.

Medmindre din smerte bliver meget bedre eller forsvinder, fortsætter medicinen normalt så længe det er nødvendigt, hvilket kan være i mange år.

Hvis du går ind i en periode med remission, hvor dine smerter forsvinder, skal du altid stoppe carbamazepin langsomt over dage eller uger, medmindre din læge fortæller dig andet.

Hvis denne medicin ikke hjælper dig, forårsager for mange bivirkninger, eller du ikke er i stand til at tage det, kan du blive henvist til en specialist for at diskutere alternative lægemidler eller kirurgiske procedurer, der kan hjælpe.

Der er en række mindre kirurgiske procedurer, der kan bruges til at behandle trigeminusneuralgi – normalt ved at beskadige nerven for at stoppe den med at sende smertesignaler – men disse er generelt kun effektive i et par år.

Alternativt kan din specialist anbefale at have operation for at åbne din kranium og flytte blodkar, der komprimerer trigeminusnerven. Forskning tyder på, at denne operation giver de bedste resultater for langvarig smertelindring, men det er en større operation og har en risiko for potentielt alvorlige komplikationer, såsom høretab , følelsesløshed i ansigtet eller meget sjældent et slagtilfælde .

Læs mere om behandling af trigeminusneuralgi .

Postherpetisk neuralgi

Postherpetic neuralgi er en mere almindelig type nervesmerter, der normalt udvikler sig i et område, der tidligere er ramt af helvedesild .