Information om medicin

Denne side forklarer de forskellige typer medicin, forskellen mellem mærkevarer og generiske lægemidler, og hvordan lægemidlerne bliver tilgængelige.

Hvilke lægemidler kan jeg købe uden recept?

Nogle lægemidler til mindre sygdomme kan købes uden recept, så du kan behandle dig selv uden at skulle se en læge.

Enkle smertestillende midler og hostemedicin kan f.eks. Købes direkte fra supermarkeder og andre butikker.

Andre typer medicin, såsom øjendråber eller nødprævention, er tilgængelige uden recept, men har brug for en apotekers tilsyn, så de er kun tilgængelige for at købe bag apoteksdisken.

Receptpligtige lægemidler, såsom antibiotika, skal ordineres af en kvalificeret sundhedsperson.

Dette kan være en læge, hospitalslæge, tandlæge, sygeplejerske, farmaceut, optiker, fysioterapeut eller fodlæge.

Læs mere om, hvem der kan skrive en recept .

Køb medicin online

Du kan også købe medicin over internettet. Men vær meget forsigtig, hvis du gør dette, da mange websteder sælger falske lægemidler .

Onlinemedicin er ikke reguleret, og ingredienserne i dem kan variere. De kan forårsage ubehagelige bivirkninger eller passer måske ikke til dig.

Det er bedst at se din læge, før du køber medicin online, da de kender din sygehistorie og kan fortælle dig, om medicinen vil være passende.

Hvis du vælger at købe medicin online, skal du sørge for at:

Brandnavne versus generiske lægemidler

Mange lægemidler har mindst 2 forskellige navne:

  • mærkenavnet – oprettet af det farmaceutiske firma, der fremstillede medicinen
  • det generiske navn – navnet på den aktive ingrediens i medicinen

For eksempel er sildenafil det generiske navn på et lægemiddel, der anvendes til behandling af erektil dysfunktion. Men det firma, der fremstiller sildenafil, Pfizer, sælger det under varemærket Viagra.

Virksomheder tegner eksklusive rettigheder kaldet patenter på hvert nyt lægemiddel, de opdager. Hvis et firma har patent på et lægemiddel, er det kun det firma, der kan markedsføre det under deres varemærke, når det først er tildelt en licens.

Når patentet udløber, kan andre producenter markedsføre generiske versioner. De generiske versioner vil være de samme som mærkevaremedicinen, fordi de indeholder de samme aktive ingredienser.

De bruges oftere af , fordi de er lige så effektive, men koster langt mindre. Det svarer til at købe mærkevarer eller et supermarkeds eget mærke – supermarkedets version er normalt billigere.

Hvis navnet på din receptpligtige medicin fortsætter med at ændre sig, kan det skyldes, at du får den generiske version snarere end den mærkevarer.

Hvordan nye lægemidler bliver tilgængelige

Licenserede lægemidler

Før nogen ny medicin kan bruges til at behandle mennesker i Storbritannien, gennemgår den en nøje overvåget udviklingsproces.

Dette indebærer at undersøge medicinen i laboratoriet og teste det i kliniske forsøg. Efter bestået de kliniske forsøg vil der blive givet en licens, før den kan stilles til rådighed til bredere brug.

Læs mere om kliniske forsøg .

Licenser gives kun, hvis strenge sikkerheds- og kvalitetsstandarder er opfyldt. I Storbritannien gives licenser af Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) og Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) .

Licenser bekræfter den sundhedsmæssige tilstand, som lægemidlet skal bruges til, og den anbefalede dosis.

Dette findes i informationsfolderen, der følger med medicinen. Doseringsinstruktionerne er normalt på etiketten på medicinpakken.

Ulicensierede lægemidler

Undertiden kan en sundhedsperson anbefale, at du tager en off-label eller ikke-licenseret medicin.

Off-label brug betyder, at medicinen ikke er licenseret til behandling af din tilstand. Men medicinen har licens til at behandle en anden tilstand og vil have gennemgået kliniske forsøg med dette.

Din læge kan anbefale en medicin uden licens, hvis de mener, at den vil behandle din tilstand effektivt, og fordelene er større end nogen risiko.

Medicinernes sikkerhed

Ingen medicin er helt risikofri, men MHRA og EMA forsøger at sikre, at enhver medicin, der er godkendt til behandling af mennesker i Storbritannien, er så sikker som muligt.

Medicin er fortsat nøje reguleret, efter at de er licenseret. Dette indebærer kontrol af problemer og tidligere ukendte bivirkninger.

I sjældne tilfælde kan medicin trækkes tilbage, hvis der er alvorlige sikkerhedsmæssige problemer, eller risikoen ved lægemidlerne opvejer fordelene.

Du kan hjælpe MHRA med at overvåge lægemidlers sikkerhed ved at rapportere eventuelle mistænkte bivirkninger til det gule kort . Rapporter kan også laves på vegne af en person, du holder af.