Transurethral resektion af prostata (TURP) – Risici

Transurethral resektion af prostata (TURP) er generelt en sikker procedure. Som med alle typer operationer er der dog potentielle risici.

Retrograd ejakulation

Retrograd ejakulation er den mest almindelige langvarige komplikation af TURP og kan forekomme i så mange som 90% af tilfældene.

Det er her sæd ikke kommer ud af din penis under sex eller onani, men strømmer ind i din blære i stedet. Det er forårsaget af skader på nerverne eller musklerne omkring blærens hals, hvilket er det punkt, hvor urinrøret forbinder til blæren.

Retrograd ejakulation er ikke skadelig, og du vil stadig opleve fornøjelsen af en orgasme. Din fertilitet kan dog blive påvirket, så du bør tale med din kirurg, hvis dette er et problem.

Det kan være muligt at have en alternativ procedure kaldet transurethral snit i prostata (TUIP) i stedet, hvilket medfører en lavere risiko for at forårsage retrograd ejakulation. Det er også undertiden muligt at reducere risikoen ved udførelse af en TURP ved at efterlade prostata væv nær urinrøret intakt.


Ufrivillig vandladning

En vis grad af urininkontinens er ret almindelig efter TURP. Det bliver normalt bedre i ugerne efter operationen, men kan meget lejlighedsvis være et langsigtet problem.

Det tager normalt form af tranginkontinens – hvor du pludselig har trang til at passere urin og mister kontrol over blæren, hvis du ikke finder et toilet hurtigt nok.

En række behandlinger er tilgængelige for inkontinens, herunder livsstilsændringer, medicin og kirurgi. Læs mere om ikke-kirurgiske behandlinger for urininkontinens og kirurgiske behandlinger for urininkontinens .

Erektil dysfunktion

Op til 10% af mændene, der har en TURP, har svært ved at få og opretholde en erektion (erektil dysfunktion) bagefter. Dette kan være enten midlertidigt eller permanent.

Medicin kan ordineres for at hjælpe med at reducere problemet, hvis det er nødvendigt, men du bør tale med din kirurg, hvis dette er et problem. Din kirurg kan muligvis give mere information om din individuelle risiko.

Urinrørsforstyrrelser

Indsnævring af urinrøret (urinrørstrikurer) anslås at udvikle sig i op til 4% af tilfældene. Det kan forekomme, hvis urinrøret er beskadiget under operationen og bliver arret.

Symptomer på urinrørstriktur inkluderer:

  • anstrenger sig for at passere urin
  • sprøjtning af urin eller en “split-stream” af urin
  • driblende dråber urin, når du er færdig med at gå på toilettet
  • mild smerte ved urinvejledning

Hvis indsnævring af urinrøret er mild, kan det normalt behandles ved at indsætte en stang for at udvide urinrøret. Mere omfattende indsnævring kan kræve operation.


Andre risici

Nogle af de andre risici ved en transurethral resektion af prostata inkluderer:

TURP syndrom

En sjælden, men potentielt alvorlig risiko forbundet med en TURP er kendt som TURP-syndrom. Dette sker, når for meget af væsken, der bruges til at vaske området omkring prostata under proceduren, absorberes i blodbanen.

Indledende symptomer på TURP syndrom inkluderer:

  • føler eller er syg
  • desorientering
  • svimmelhed
  • hovedpine
  • hævelse af din mave
  • langsom hjerterytme (bradykardi)

Venstre ubehandlede, livstruende problemer kan udvikle sig, såsom anfald (anfald), åndenød , blå hud (cyanose) og koma .

Hvis du oplever symptomerne på TURP-syndrom under din procedure, vil kirurgen stoppe operationen og injicere dig med et diuretikum, som er en type medicin, der bruges til at fjerne væske fra kroppen. Fortæl straks hospitalets personale, hvis du får symptomer, efter du er vendt tilbage til afdelingen.

Risikoen for TURP-syndrom anslås til at være mindre end 1% og vil sandsynligvis reducere yderligere, da nye teknikker, der undgår at pumpe vand ind i blæren, i stigende grad anvendes.

Død

TURP bærer en meget lille risiko for at forårsage død. Risikoen for at dø som et resultat af proceduren estimeres nu til at være mindre end 1 ud af 1.000. Risikoen opstår normalt som følge af komplikationer, der involverer hjertet eller en alvorlig postoperativ infektion.