Kirurgi og procedurer for urininkontinens

Hvis ikke-kirurgiske behandlinger for urininkontinens mislykkes eller er uegnet, kan kirurgi eller andre procedurer anbefales.

Inden du træffer en beslutning, skal du diskutere risici og fordele med en specialist samt mulige alternative behandlinger.

Din læge skal føre en detaljeret oversigt over den type operation, de foretager, herunder eventuelle komplikationer, du får, efter at du har været operation. Du skal få en kopi af denne post.

Hvis du planlægger at blive gravid, vil dette påvirke dine muligheder. Den fysiske belastning af graviditet og fødsel kan undertiden få kirurgiske behandlinger til at mislykkes.

Du ønsker måske at vente til, efter at du har fået børn, før du vælger operation.

Kirurgi og procedurer for stressinkontinens

Kolposuspension

Kolposuspension involverer at skære et snit i din nedre mave (mave), løfte blærens hals og sy den i denne løftede stilling.

Hvis du har en vagina, kan en colposuspension hjælpe med at forhindre ufrivillige lækager fra stressinkontinens.

Der er to typer colposuspension:

 • åben colposuspension – hvor kirurgi udføres gennem et stort snit
 • laparoskopisk (nøglehul) colposuspension – hvor kirurgi udføres gennem 1 eller flere små snit ved hjælp af små kirurgiske instrumenter

Begge typer colposuspension tilbyder effektiv langvarig behandling af stressinkontinens, selvom laparoskopisk colposuspension skal udføres af en erfaren laparoskopisk kirurg.

Problemer, der kan opstå efter colposuspension, inkluderer vanskeligheder med at tømme blæren fuldstændigt, når man tisse, urinvejsinfektioner (UTI’er), der bliver ved med at komme tilbage, og ubehag under sex.

Slyngkirurgi

Slyngkirurgi indebærer, at der foretages et snit i din nedre mave (mave) og vagina, så en slynge kan placeres omkring blærens hals for at understøtte den og forhindre urinlækage. Hvis du har en penis, indebærer denne operation at foretage et snit mellem pungen og anus for at anbringe en slynge omkring en del af urinrørspæren (den forstørrede ende af urinrøret).

Sejlet kan være lavet af:

 • væv taget fra en anden del af din krop (autolog slynge)
 • væv doneret fra en anden person (allograft slynge)
 • væv taget fra et dyr (xenograft slynge), såsom ko- eller svinevæv

I mange tilfælde anvendes en autolog slynge. Det er lavet af en del af det lag af væv, der dækker mavemusklerne (rectus fascia).

Disse slynger foretrækkes generelt, fordi der er mere kendt om deres langsigtede sikkerhed og effektivitet.

Det mest rapporterede problem forbundet med brugen af slynger er vanskeligheder med at tømme blæren fuldstændigt, når man tisse.

Et lille antal mennesker, der har proceduren, finder også, at de udvikler tranginkontinens bagefter.

Vaginal mesh kirurgi (tape kirurgi)

Information:

I øjeblikket er det ikke muligt at have en vaginal mesh-operation for urininkontinens på , medmindre der ikke er noget alternativ, og proceduren ikke kan forsinkes og efter detaljeret diskussion mellem dig og en læge.

Vaginal mesh kirurgi er, hvor en strimmel af syntetisk mesh indsættes bag røret, der fører urin ud af din krop (urinrøret) for at understøtte det.

Vaginal mesh-operation for stressinkontinens kaldes undertiden tape-operation. Netværket forbliver permanent i kroppen.

Du sover under operationen. Det gøres ofte som dagkirurgi, så du behøver ikke blive på hospitalet. Nogle mennesker har brug for at blive på hospitalet natten over.

Et par mennesker har haft alvorlige komplikationer efter netoperation. Nogle, men ikke alle, af disse komplikationer kan også ske efter andre typer operationer.

Problemer inkluderer:

 • langvarig smerte
 • permanent nerveskade
 • inkontinens
 • forstoppelse
 • seksuelle problemer
 • neteksponering gennem vaginalt væv og lejlighedsvis skade på nærliggende organer, såsom blære eller tarm

Hvis du er bekymret for vaginal mesh-operation

Hvis du tidligere har fået indsat vaginal mesh eller tape til inkontinens, og du tror, du har komplikationer, skal du tale med en læge eller din kirurg.

Hvis du ikke har nogen komplikationer, er der ingen grund til at gøre noget. Mange kvinder har haft denne type operation uden at udvikle nogen problemer bagefter.

Du kan rapportere et problem med medicin eller medicinsk udstyr på GOV.UK.

Find ud af mere om reglerne for hvornår du skal bruge vaginal mesh-operation .

Urethrale bulking agenter

Et urinrørsmasse er et stof, der injiceres i urinrørets vægge hos mennesker med stressinkontinens, der har en vagina.

Dette øger størrelsen på urinrørets vægge og giver urinrøret mulighed for at forblive lukket med mere kraft.

Flere forskellige fyldstoffer er tilgængelige, og der er ingen beviser, 1 er mere gavnlig end en anden.

Dette er mindre invasivt end kirurgiske behandlinger for stressinkontinens hos mennesker med en vagina, da det normalt ikke kræver nogen nedskæringer.

Stoffet injiceres normalt gennem et cystoskop (et tyndt kamera) indsat i urinrøret.

Urethrale fyldstoffer er generelt mindre effektive end andre procedurer. Effektiviteten af et urinrigt fyldstof reduceres også med tiden, og det kan være nødvendigt, at injektionen gentages.

Mange mennesker oplever en let brændende fornemmelse eller blødning, når de passerer urin i en kort periode, efter at et fyldstof er injiceret.

Kunstig urin lukkemuskel

Urin lukkemuskel er en muskelring, der forhindrer urin i at strømme fra blæren ind i urinrøret.

I nogle tilfælde kan det foreslås, at du har en kunstig urin lukkemuskel monteret til at lindre din inkontinens.

Denne behandling bruges oftere til mennesker, der har en penis snarere end en vagina.

En kunstig lukkemuskel har 3 dele:

 • en cirkulær manchet, der er placeret omkring urinrøret – denne kan fyldes med væske, når det er nødvendigt for at komprimere urinrøret og forhindre urin, der passerer gennem det
 • en lille pumpe anbragt i pungen (når den bruges til mennesker med penis), der indeholder en mekanisme til at kontrollere strømmen af væske til og fra manchetten
 • et lille væskefyldt reservoir i maven – væsken passerer mellem dette reservoir og manchetten, når enheden aktiveres og deaktiveres

Proceduren for at tilpasse en kunstig urin lukkemuskel forårsager ofte kortvarig blødning og en brændende fornemmelse, når du tisse.

Det er ikke ualmindeligt, at enheden til sidst holder op med at arbejde, i hvilket tilfælde det kan være nødvendigt med yderligere operation for at fjerne den

Kirurgi og procedurer for tranginkontinens

Botulinumtoksin A-injektioner

Botulinumtoksin A (Botox) kan injiceres i siderne af blæren for at behandle tranginkontinens og overaktiv blæresyndrom.

Denne medicin kan undertiden hjælpe med at lindre disse problemer ved at slappe af din blære.

Denne effekt kan vare i flere måneder, og injektionerne kan gentages, hvis de hjælper.

Selvom symptomerne på inkontinens kan blive bedre efter injektionerne, kan det være svært at tømme blæren helt.

Hvis dette sker, skal du lære, hvordan du indsætter et tyndt, fleksibelt rør kaldet et kateter i urinrøret for at dræne urinen fra din blære.

Botulinumtoksin A er i øjeblikket ikke licenseret til at behandle tranginkontinens eller overaktiv blæresyndrom, så du bør gøres opmærksom på eventuelle risici, før du beslutter at have denne behandling.

De langsigtede virkninger af denne behandling er endnu ikke kendt.

Sakral nervestimulering

De sakrale nerver er placeret i bunden af din ryg. De bærer signaler fra din hjerne til nogle af de muskler, der bruges, når du går på toilettet, såsom detrusormuskel, der omgiver blæren.

Hvis tranginkontinens er resultatet af, at dine detrusormuskler trækker sig sammen for ofte, kan sacral nervestimulering, også kendt som sacral neuromodulation, anbefales.

En enhed indsættes nær 1 af dine sakrale nerver, normalt i 1 af dine bagdele. En elektrisk strøm sendes fra enheden ind i sakralnerven.

Dette skulle forbedre den måde, hvorpå signaler sendes mellem din hjerne og dine detrusormuskler og reducere dine opfordringer til at tisse.

Stimulering af sakralnerven kan være smertefuld og ubehagelig, men nogle rapporterer en væsentlig forbedring af deres symptomer eller slutningen af deres inkontinens fuldstændigt.

Posterior tibial nerve stimulation

Din bageste tibiale nerve løber ned ad dit ben til din ankel. Den indeholder nervefibre, der starter fra samme sted som nerver, der løber til din blære og bækkenbund.

Det antages, at stimulering af tibialnerven vil påvirke disse andre nerver og hjælpe med at kontrollere trangen til at tisse.

En meget tynd nål indsættes gennem huden på din ankel, og en mild elektrisk strøm sendes igennem den, hvilket får en prikkende følelse og din fod bevæger sig.

Du har muligvis brug for 12 stimuleringssessioner, der hver varer omkring 30 minutter med 1 uges mellemrum.

Nogle undersøgelser har vist, at denne behandling kan tilbyde lindring fra tranginkontinens og overaktiv blæresyndrom for nogle mennesker, selvom der endnu ikke er tilstrækkelig dokumentation til at anbefale tibial nervestimulering som en rutinemæssig behandling.

Tibial nervestimulering anbefales kun i nogle få tilfælde, hvor tranginkontinens ikke er forbedret med medicin, og du ikke ønsker at få botulinumtoksin A-injektioner eller stimulering af sakralnerven.

Augmentation cystoplasty

I sjældne tilfælde kan en operation kendt som augmentation cystoplasty anbefales til behandling af tranginkontinens.

Dette indebærer at gøre din blære større ved at tilføje et stykke væv fra tarmen til blærevæggen.

Efter forstærket cystoplastik kan du muligvis ikke passere urin normalt og muligvis bruge et kateter.

På grund af dette overvejes cystoplastik kun, hvis du er villig til at bruge et kateter.

Vanskelighederne med at urinere kan også betyde, at mennesker, der har øget cystoplastik, kan få urinvejsinfektioner (UTI’er), der stadig kommer tilbage.

Urinvejledning

Urinvejledning er en procedure, hvor rørene, der fører fra dine nyrer til din blære (urinledere), omdirigeres til ydersiden af din krop.

Urinen opsamles derefter i en pose uden at den strømmer ind i blæren.

Urinvejledning bør kun udføres, hvis andre behandlinger har været mislykkede eller ikke er egnede.

Det kan forårsage flere komplikationer, såsom en blæreinfektion, og nogle gange er der behov for yderligere operation for at rette op på eventuelle problemer, der opstår.

Kateterisering for overløbsinkontinens

Der er 2 typer kateterisering til overløbsinkontinens, ren intermitterende kateterisering og indbygget kateterisering.

Rengør intermitterende kateterisering (CIC)

Ren intermitterende kateterisering (CIC) bruges til at tømme blæren med jævne mellemrum og dermed reducere overløbsinkontinens, også kendt som kronisk urinretention.

En kontinensrådgiver vil lære dig, hvordan du fører et kateter gennem urinrøret og ind i blæren. Urin vil derefter strømme gennem kateteret og ind i toilettet.

Brug af et kateter kan føles lidt smertefuldt eller ubehageligt i starten, men ubehag skal lette over tid.

Hvor ofte CIC skal udføres, afhænger af dine omstændigheder.

For eksempel har du muligvis kun brug for CIC en gang om dagen, eller du skal muligvis bruge det flere gange om dagen.

Regelmæssig brug af et kateter øger risikoen for urinvejsinfektioner (UTI’er) .

Indbygget kateterisering

Hvis brug af et kateter lejlighedsvis ikke er nok til at behandle overløbsinkontinens, kan du i stedet få et indbygget kateter monteret.

Dette er et kateter, der er indsat på samme måde som CIC, men efterlades på plads. En pose er fastgjort til enden af kateteret for at opsamle urin.

Find ud af mere om urinkateterisering