Transurethral resektion af prostata (TURP)

En transurethral resektion af prostata (TURP) er en kirurgisk procedure, der involverer at skære en del af prostata væk.

Prostata er en lille kirtel i bækkenet, der kun findes hos mænd. Det er placeret mellem penis og blære og omgiver urinrøret (røret, der fører urin fra blæren til penis).

Hvis prostata forstørres, kan den lægge pres på blæren og urinrøret. Dette kan forårsage symptomer, der påvirker vandladning.

Hvorfor TURP udføres

TURP anbefales ofte, når forstørrelse af prostata (godartet prostatahyperplasi) forårsager generende symptomer og ikke reagerer på behandling med medicin.

Symptomer der kan forbedres efter TURP inkluderer:

  • problemer, der begynder at tisse
  • en svag urinstrøm eller standsning og start
  • at skulle stamme for at passere urin
  • et hyppigt behov for at tisse
  • vågner ofte om natten for at urinere (nokturi)
  • en pludselig trang til at tisse
  • ikke er i stand til at tømme blæren helt

Sådan udføres TURP

TURP udføres ved hjælp af en enhed kaldet et resektoskop, som er et tyndt metalrør indeholdende et lys, kamera og en trådsløjfe. Dette føres langs din urinrør, indtil den når din prostata, hvilket betyder, at der ikke skal foretages snit (snit) i din hud.

Trådsløjfen opvarmes derefter med en elektrisk strøm og bruges til at skære den del af din prostata, der forårsager dine symptomer, væk. Et tyndt rør kaldet et kateter indsættes derefter i urinrøret for at pumpe væske ind i blæren og skylle stykker prostata, der er fjernet, væk.

Generelt eller spinal anæstesi anvendes under proceduren, så du ikke føler nogen smerte, mens det er udført.

Gendannelse fra TURP

Du bliver normalt nødt til at blive på hospitalet i 1 til 3 dage efter din operation.

Kateteret, der blev brugt under operationen, bliver efterladt på plads, mens du er på hospitalet, fordi urinrøret vil være hævet, og du kan muligvis ikke tisse normalt i starten.

Det er almindeligt at føle sig træt og under vejret i en uge eller to efter at være gået hjem. De fleste mænd er i orden efter dette tidspunkt, men du bliver nødt til at tage tingene let i 4 til 8 uger.

Du bliver normalt rådet til at holde dig væk fra arbejde og undgå at løfte tunge genstande, træne hårdt, køre bil og have sex i mindst et par uger.

Det er normalt at have nogle problemer med vandladning og noget blod i urinen i et par uger. Disse problemer bør blive bedre, når du kommer dig, men du skal kontakte hospitalsklinikken eller din læge, hvis du er bekymret.


Hvilke risici er der?

I de fleste tilfælde er TURP en sikker procedure, og risikoen for alvorlige komplikationer er meget lille.

Imidlertid mister mange mænd, der har en TURP, evnen til at ejakulere sæd under sex eller onani, selvom de stadig har den fysiske glæde forbundet med ejakulation (orgasme). Dette er kendt som retrograd ejakulation.

Mange mænd mister også midlertidigt evnen til at kontrollere deres blære (urininkontinens) , selvom dette normalt går over et par uger. I sjældne tilfælde kan det være vedvarende og har brug for yderligere behandling.

Der er også en lille risiko for problemer som erektil dysfunktion , urinvejsinfektioner og urinvejsinfektioner (UTI’er) .

Alternativer til TURP

Der er en række alternativer til TURP, der kan være lige så effektive med en lavere risiko for komplikationer.

De omfatter:

  • holmium laser enucleation af prostata (HoLEP) – en laser fastgjort til et resektoskop bruges til at skære væk overskydende prostata væv
  • transurethral laserresektion eller fordampning af prostata – et tyndt rør kaldet cystoskop indsættes i urinrøret, og en laser fastgjort til cystoskopet affyrer energipulser for at forbrænde prostatavæv
  • prostata urinrørslift (PUL) implantater – en kirurg indsætter implantater, der holder den forstørrede prostata væk fra urinrøret, så urinrøret ikke blokeres; dette hjælper med at lindre symptomer som smerter eller vanskeligheder ved tisse

Disse procedurer er ikke egnede til alle mænd med prostataudvidelse. Din læge vil diskutere dine muligheder med dig.