Transurethral resektion af prostata (TURP) – Recovery

Efter en transurethral resektion af prostata (TURP) skal du normalt komme dig på hospitalet i 1 til 3 dage, før du kan gå hjem.

Mens du er på hospitalet, kan du få væske direkte i en vene (intravenøst), indtil du er kommet dig efter bedøvelsesmidlet og er i stand til at spise og drikke.

Du bør ikke opleve nogen alvorlig smerte, men der kan være noget ubehag og blærekramper (sammentrækninger) fra kateteret , som efterlades på plads, fordi din urinrør (røret, der fører urin ud af kroppen), vil være hævet og ondt.

Du kan gå hjem, når dit kateter er fjernet, og du er i stand til at tisse normalt. Før du bliver udskrevet, får du råd om dit opsving. En opfølgningsaftale for at kontrollere dine fremskridt skal foretages et par uger senere.

Vandladning efter TURP

Du kan først tisse normalt, fordi urinrøret vil være hævet. Kateteret, der bruges til at skylle blæren ud under operationen, skal stå på plads et stykke tid, så du kan passere urin, indtil hævelsen går ned.

I løbet af dagen efter operationen kan der pumpes vand gennem kateteret for at rense blæren og slippe af med blodpropper og andet affald. Dette er normalt ikke smertefuldt, men kan få din blære til at føle sig ubehageligt fuld.

Efter omkring 24 til 48 timer fjernes kateteret for at kontrollere, om du kan give urin og er i stand til at gå hjem. Det er normalt at finde urinering ubehagelig og vanskelig at kontrollere i mindst et par dage efter fjernelse af kateteret.

Hvis du stadig ikke er i stand til at passere urin, kan det være nødvendigt at indsætte et kateter midlertidigt. Du vil være i stand til at gå hjem med kateteret stadig på plads, og der aftales en aftale for at fjerne det et par dage eller uger senere.

Se at leve med et urinkateter for at få oplysninger om pasning af dit kateter.

Gendannelse derhjemme

Det er almindeligt at føle sig træt og under vejret i en uge eller to efter at have haft en TURP. De fleste mænd er i orden efter dette tidspunkt, men du bliver nødt til at tage tingene let i op til 2 måneder.

I de første par uger skal du ikke løfte eller flytte tunge genstande (inklusive shopping) eller gøre en anstrengende øvelse. Hvis det er muligt, så spørg venner eller familiemedlemmer, om de kan hjælpe rundt i huset.

Når du først er i stand til, vil mild træning som at gå med til at holde dit blod i cirkulation og mindske risikoen for at få en blodprop i dine ben.

At drikke rigeligt med vand, mens du kommer dig, kan hjælpe med at reducere risikoen for at få en urinvejsinfektion (UTI) og kan hjælpe med at rense blod fra urinen. Du kan også rådes til at lave nogle bækkenbundsøvelser for at forbedre din blærekontrol.

Enhver smerte kan normalt behandles ved at tage over-the-counter smertestillende midler, såsom paracetamol eller ibuprofen .

Vender tilbage til dine normale aktiviteter

Det tager normalt mellem 3 og 6 uger at komme sig fuldstændigt efter en TURP. Din kirurg eller læge vil rådgive dig om, hvornår det er sikkert at vende tilbage til dine normale aktiviteter.

Arbejde

Hvornår du kan vende tilbage til arbejde, afhænger stort set af dit job. For eksempel kan en, der arbejder på et kontor, være i stand til at vende tilbage til arbejdet hurtigere end en, der udfører tungt manuelt arbejde.

I de fleste tilfælde rådes du til at tage ca. 3 eller 4 uger fra arbejde.

Kørsel

Din kirurg eller læge vil fortælle dig, hvornår de føler, at det er sikkert for dig at køre igen, hvilket normalt er, når du komfortabelt kan udføre et nødstop.

Nogle mennesker når dette trin efter cirka en uge, mens andre måske ikke kan køre i en måned eller mere.

At have sex

Det vil sandsynligvis vare omkring 3 eller 4 uger efter din operation, før du føler dig komfortabel nok til at have sex.


Blod i urinen

Efter at have haft en TURP er det normalt at lejlighedsvis bemærke noget blod i urinen . Cirka en uge eller to efter operationen kan mængden af blod stige, da skurret på din prostata falder af.

At drikke rigeligt med væsker hjælper med at skylle blod eller små blodpropper ud af blæren.

Hvis det øgede blod i urinen fortsætter i mere end 48 timer, skal du kontakte hospitalet.

Hvornår skal man søge lægehjælp

Mens du kommer dig, skal du kontakte hospitalsklinikken eller din læge, hvis du udvikler:

  • en høj temperatur (feber) på 38C (100,4F) eller derover
  • svær smerte under vandladning
  • en manglende evne til at tisse
  • vedvarende alvorlig eller forværret blod i urinen

Disse symptomer kan være et tegn på et problem såsom intern blødning eller en urininfektion, der skal behandles.