Stamcelle- og knoglemarvstransplantationer – Hvad sker der?

En stamcelle- eller knoglemarvstransplantation er en lang og kompliceret proces, der involverer 5 hovedfaser.

Disse faser er:

 1. Test og undersøgelser – for at vurdere dit generelle helbredsniveau.
 2. Høst – processen med at få de stamceller, der skal bruges i transplantationen, enten fra dig eller en donor.
 3. Konditionering – behandling for at forberede din krop til transplantationen.
 4. Transplantation af stamceller.
 5. Recovery – du bliver nødt til at blive på hospitalet i mindst et par uger, indtil transplantationen begynder at træde i kraft.

Trinene er beskrevet mere detaljeret nedenfor.

Test og eksamen

Inden en stamcelletransplantation kan udføres, skal du have en række tests og undersøgelser for at sikre, at du er sund nok til, at proceduren kan udføres.

Transplantationer har tendens til at være mere succesrige hos mennesker, der har et godt generelt helbred på trods af deres underliggende tilstand.

De tests, du måske har, inkluderer:

Hvis du har kræft, skal du muligvis også have en biopsi . Det er her, en lille prøve af kræftceller fjernes og analyseres. Det kan vise, om din kræft er under kontrol (i remission), og om der er stor risiko for, at den vender tilbage efter din transplantation.

Høstning af stamceller

Når du har haft test for at kontrollere dit generelle helbred, skal stamcellerne, der skal bruges til transplantationen, fjernes og opbevares.

Der er 3 hovedmåder, hvorpå stamceller kan høstes, disse er:

Det kan være muligt at fjerne stamceller fra dit eget blod eller knoglemarv og transplantere dem senere efter eventuelle beskadigede eller kræftceller er blevet fjernet.

Hvis dette ikke er muligt, anvendes normalt stamceller fra en donors blod eller knoglemarv.

Fjernelse af stamceller fra blod

Den mest almindelige måde at høste stamceller på er midlertidigt at fjerne blod fra kroppen, adskille stamcellerne og derefter returnere blodet til kroppen.

For at øge antallet af stamceller i blodet gives medicin, der stimulerer deres produktion, i cirka 4 dage på forhånd. På den femte dag udføres en blodprøve for at kontrollere, at der er nok stamceller i cirkulation.

Hvis der er nok celler, vil vener i hver arm være forbundet med rør til en cellesepareringsmaskine. Blod fjernes fra den ene arm og føres gennem et filter, før det returneres til kroppen gennem den anden arm.

Denne procedure er ikke smertefuld og udføres, mens du er vågen. Det tager ca. 3 timer og skal muligvis gentages den næste dag, hvis ikke nok celler fjernes første gang.

Fjernelse af en knoglemarvsprøve

En alternativ metode til at indsamle stamceller er at fjerne omkring en liter knoglemarv fra din hofteben ved hjælp af en nål og sprøjte.

Det kan være nødvendigt at indsætte nålen i flere dele af din hofte for at sikre, at der opnås nok knoglemarv. Dette gøres under generel bedøvelse , så du vil sove og ikke føle nogen smerte, mens den udføres.

Imidlertid kan det område, hvor nålen er indsat, være smertefuldt bagefter, og du vil have mærker på din hud, hvor kanylerne blev indsat (normalt en på hver side).

Konditioneringsbehandling

Behandling med høje doser kemoterapi og undertiden strålebehandling er nødvendig, før stamcellerne kan transplanteres til:

 • ødelægge eksisterende knoglemarvsceller – dette er for at gøre plads til det transplanterede væv
 • ødelægge eksisterende kræftceller
 • stop dit immunsystems arbejde – dette reducerer risikoen for, at transplantationen afvises

Som en del af konditioneringsbehandlingen får du en række lægemidler, så et rør kaldet en central linje vil normalt blive indsat i en stor vene nær dit hjerte. Dette betyder, at medicin kan overføres til din krop uden behov for masser af injektioner.

Konditioneringsprocessen varer normalt op til en uge. Du bliver sandsynligvis nødt til at blive på hospitalet under hele behandlingen.

Konditionering kan forårsage en række ubehagelige bivirkninger, såsom sygdom, hårtab og træthed. Disse er normalt midlertidige. Dit behandlingsteam vil på forhånd diskutere risikoen ved behandling med dig.

Læs mere om risikoen ved stamcelletransplantationer .

Transplantationen

Transplantationen udføres normalt en dag eller 2, efter at konditioneringen er afsluttet.

Stamcellerne føres langsomt ind i din krop gennem den centrale linje. Denne proces tager ofte et par timer.

Transplantationen vil ikke være smertefuld, og du vil være vågen hele vejen igennem.


Genopretning

Når transplantationen er færdig, skal du blive på hospitalet i et par uger, mens du venter på, at stamcellerne sætter sig i din knoglemarv og begynder at producere nye blodlegemer.

I denne periode kan du:


 • føler dig svag, og du kan opleve opkastning, diarré og / eller appetitløshed
 • gives væske gennem munden eller gennem et rør, der løber fra din næse til din mave (et nasogastrisk rør) for at forhindre underernæring
 • har regelmæssige blodtransfusioner , da du har et lavt antal røde blodlegemer
 • har regelmæssige blodpladetransfusioner, da du har et lavt antal blodplader
 • ophold i et specielt kimfrit rum, og besøgende skal muligvis bære beskyttelsestøj for at forhindre infektioner, da du har et lavt antal infektionsbekæmpende hvide blodlegemer

Mange mennesker er godt nok til at forlade hospitalet mellem 1 og 3 måneder efter transplantationen. Men hvis du udvikler komplikationer såsom en infektion, kan du muligvis ikke forlade hospitalet længere.

Selv efter at du er gået hjem, vil du stadig være i risiko for infektioner i potentielt et år eller 2, fordi det kan tage et stykke tid for dit immunsystem at vende tilbage til fuld styrke.

Hvis donerede stamceller blev transplanteret, skal du normalt også tage medicin, der forhindrer dit immunsystem i at arbejde så kraftigt, for at reducere risikoen for, at din krop angriber de transplanterede celler (immunsuppressiva) eller for at reducere risikoen for, at de transplanterede celler angribe andre celler i din krop.