Stamcelle- og knoglemarvstransplantationer – Risici

Stamcelle- eller knoglemarvstransplantationer er komplekse behandlinger, der har en betydelig risiko for alvorlige komplikationer.

Det er vigtigt, at du er opmærksom på både risiciene og mulige fordele inden behandlingen begynder. Du vil måske diskutere dem med dit behandlingsteam og din familie.

Generelt set er det mindre sandsynligt, at yngre mennesker, der ikke har andre alvorlige tilstande, eller dem, der modtager transplantationer fra et tæt matchet søskende, oplever alvorlige problemer. Personer, der modtager transplantationer af deres egne stamceller (autologe transplantationer), er også mindre tilbøjelige til at opleve alvorlige bivirkninger.

De vigtigste risici forbundet med en stamcelletransplantation er beskrevet nedenfor.

Graft versus vært sygdom

I nogle tilfælde genkender de transplanterede celler modtagerens celler som “fremmede” og angriber dem. Dette er kendt som graft versus host disease (GvHD).

GvHD kan forekomme inden for få måneder efter transplantationen eller udvikle sig flere måneder eller lejlighedsvis et år eller 2 senere. Tilstanden er normalt mild, men kan undertiden være livstruende.

Symptomer på GvHD kan omfatte:

Fortæl dit behandlingsteam, hvis du udvikler disse symptomer. GvHD kan behandles med medicin, der undertrykker dit immunsystem og stopper de transplanterede stamceller, der angriber resten af din krop.

Nedsat antal blodlegemer

Som forberedelse til en stamcelletransplantation skal du have kemoterapi for at ødelægge de beskadigede eller syge blodlegemer. Disse vil i sidste ende blive erstattet af de transplanterede stamceller, selvom denne proces kan tage flere uger eller mere.

Indtil din krop begynder at kunne producere sunde blodlegemer igen, kan du være i fare for:

  • anæmi – mangel på røde blodlegemer, der kan få dig til at føle dig træt og åndenød dette kan behandles med regelmæssige blodtransfusioner
  • overdreven blødning eller blå mærker forårsaget af mangel på koagulationsceller kaldet blodplader du har muligvis brug for transfusioner af blodplader, hvis dette er et problem
  • infektioner – mangel på hvide blodlegemer og enhver immunsuppressiv medicin, du tager, betyder, at din krop ikke er i stand til at bekæmpe infektioner

Du bliver nødt til at blive i et specielt kimfrit hospitalsrum i løbet af de første par uger efter transplantationen. Når du er kommet hjem, skal du være forsigtig med at komme i kontakt med mennesker med infektioner og tage skridt til at forhindre madforgiftning .

Du kan også få antibiotika til at forebygge eller behandle bakterielle infektioner.

Kemoterapi bivirkninger

Almindelige bivirkninger af kemoterapi inkluderer:

  • føler og er syg
  • diarré
  • mistet appetiten
  • mavesår
  • træthed
  • udslæt
  • hårtab

Disse bivirkninger er normalt midlertidige og varer kun et par uger. Hår vokser normalt tilbage inden for få måneder.

Dog kan højdosis kemoterapi også have nogle langvarige virkninger, herunder permanent infertilitet , som påvirker de fleste mennesker, der har behandlingen.

Dit behandlingsteam vil fortælle dig om dette inden behandlingen starter, hvis det er en risiko, og de kan diskutere mulige måder at få børn i fremtiden. Hos nogle mennesker kan dette omfatte procedurer til opsamling og frysning af æg eller sædceller, selvom dette ikke altid er muligt. Læs mere om kræft og fertilitet .