Sportsskader – Eksempler

Sportsskader kan påvirke næsten enhver del af kroppen, inklusive muskler, knogler, led og bindevæv (sener og ledbånd).

Forstuvninger og stammer er den mest almindelige type sportsskade. Forskellen mellem en stamme og en forstuvning er, at en:

 • forstuvning sker, når et eller flere af ledbåndene er strakt, snoet eller revet
 • muskelbelastning (“trækker en muskel”) sker, når muskelvæv eller fibre strækkes eller rives.

Symptomer på en forstuvning eller stamme kan omfatte smerte, hævelse, blå mærker og ømhed omkring et led eller i en muskel. Du kan også finde det vanskeligt at flytte den berørte kropsdel.

Find ud af, hvordan du behandler følgende sportsskader:

Læs behandling af sportsskader for mere generel information.

Rygsmerte

Rygsmerter er normalt forårsaget af en forstuvning eller belastning i ryggen. Opvarmning ordentligt inden træning kan reducere risikoen for rygsmerter.

Rygsmerter mærkes ofte som ømhed, spænding eller stivhed i lænden, men det kan mærkes hvor som helst fra nakke og skuldre ned til balder og ben.

Knogleskader

Gentagen aktivitet eller en kraftig påvirkning under sport kan skade knoglerne og forårsage:

En knækket knogle kan forårsage hævelse, betydelig blå mærker og ømhed omkring det skadede område og blødning, hvis knoglen har brudt huden (en åben brud). Det er usandsynligt, at du er i stand til at bruge det berørte lem.

Smerten forbundet med en knækket knogle kan være alvorlig og få dig til at føle dig svimmel, svimmel og syg.

Hvis nogen del af din krop ser ud til at være deforme, inklusive dine fingre, har du muligvis brudt et ben. Du skal gå til din nærmeste ulykkesafdeling (A&E) .

Find ud af, hvordan du fortæller, om du har knækket et ben .

Hamstring skader

Hamstringskader er tårer i sener eller store muskler bag på lårene. De er en almindelig skade hos atleter og motionister.

Pludselig lunging, løb eller spring kan forårsage hamstring sener eller muskler til at rive, hvilket kan mærkes eller høres som en pop og vil straks være smertefuldt. Muskelen vil krampe (griber op) og føles stram og øm. I nogle tilfælde kan der også være hævelse og blå mærker.

Hovedskader

Mindre hovedskader , såsom bump og blå mærker, er almindelige og er normalt ikke alvorlige. Hvis du har nogen bekymringer, skal du kontakte din læge eller gå til dit lokale walk-in-center .

Gå til din nærmeste ulykkesafdeling (A&E) eller ring 112 og bede om en ambulance, hvis du udvikler symptomer på en alvorlig hovedskade , såsom:

 • bevidstløshed (selvom det kun var meget kort)
 • svært ved at være vågen eller stadig være søvnig flere timer efter skaden
 • et anfald eller anfald (når din krop pludselig bevæger sig ukontrollabelt)
 • vanskeligheder med at tale, såsom sløret tale
 • markant sløret syn eller dobbeltsyn
 • svært ved at forstå, hvad folk siger
 • opkast

Læs mere om tegn på alvorlig hovedskade .

Hæl smerter

Hælsmerter kan opstå, når det tykke bånd af væv, der løber under fodsålen, bliver betændt. Det er en almindelig løbeskade.

Det kan forårsage en skarp og ofte svær smerte, når du lægger vægt på din hæl. I de fleste tilfælde påvirkes kun en hæl, selvom nogle mennesker har smerter i begge hæle.

Hælsmerter og stivhed kan også undertiden være forårsaget af beskadigelse eller tæthed i akillessenen, der løber op bag på hælen. Dette kan forekomme gradvist over en lang periode, eller senen kan pludselig briste eller rive.

Hvis du oplever pludselige og svære smerter bag på hælen, som kan være ledsaget af en “poppende” eller “snappende” lyd, kan du have revet din akillessenen og skal straks gå til din nærmeste ulykke- og beredskabsafdeling (A&E) .

Hævede led

Hævede led kan være forårsaget af tilstande, der påvirker leddene eller strukturer omkring leddene, såsom bursa og sener. Bursa er små væskefyldte sække under huden, der findes over leddene og mellem sener og knogler.

Eksempler på disse typer betingelser inkluderer:


 • bursitis – en hævet bursa; bursitis er almindelig i knæ, hofte og albue
 • senebetændelse – en hævet sene omkring skulder, albue, håndled, finger, lår, knæ eller bagsiden af hælen

Tennisalbue er betændelse i muskler og sener omkring albueleddet. Det påvirker ydersiden af albuen og skyldes normalt gentagne bevægelser af musklerne i underarmen. Golfers albue er ens, men betændelsen opstår på indersiden af albuen.

Knæsmerter

Pludselig knæsmerter er almindelige i kontaktsport, især dem der involverer vridning. Det er normalt forårsaget af en forstuvning, stamme eller senebetændelse.

Andre knæskader inkluderer:

 • løberknæ – forårsaget af overforbrug af knæet; symptomer inkluderer ømhed og ubehag under eller til den ene side af knæskallen det kan også forårsage en gitterfølelse i dit knæ
 • bruskskader – hvor et stykke brusk går i stykker og påvirker bevægelsen af dit led dit led kan føles som om det låser eller går i indgreb, og det kan også undertiden give efter
 • et revet forreste korsbånd (ACL)

Knæbåndskader

ACL er et af fire knæbånd. Det kan rive, hvis du pludselig stopper eller skifter retning, eller hvis du lander akavet fra et spring. Hvis du river din ACL, kan du høre en knæk eller knæk på tidspunktet for skaden.

Andre symptomer på en revet ACL inkluderer:

 • svær smerte i knæet
 • ustabilitet i knæet, hvilket betyder, at du ikke kan lægge meget vægt på det, især når du går op eller ned ad trappen
 • hævelse i knæet
 • ikke har hele bevægelsesområdet i knæet og især ikke er i stand til at rette dit ben helt ud

Læs mere om ACL-skader .

Skulder smerter

Skuldersmerter er almindelige i sportsgrene, der involverer bowling eller kastning, såsom cricket eller baseball. Sener omkring skulderen (rotormanchetten) kan blive betændt (senebetændelse) eller revet og forårsage smerte.

En forskudt skulder kan være forårsaget af kraftigt fald eller pludselig stød. Overarmen “springer” smerteligt ud af skulderleddet, og du vil ikke være i stand til at bevæge din arm.

Gå til din nærmeste A & E-afdeling, hvis du tror, du har forskudt din skulder. Hvis du støtter din arm med et slynge, mens du rejser derhen, kan det hjælpe med at mindske smerten.

Hudskader

Gnidning eller gnidning af huden kan skyldes dårligt tilpassede sko eller tøj. Sørg for, at dit sportsudstyr passer til din aktivitet for at forhindre gnidning.

Få lægehjælp så hurtigt som muligt, hvis du har en alvorlig hudskade, såsom et dybt snit, der ikke stopper blødningen. Du har muligvis brug for behandling for at stoppe blødningen og sømme for at lukke såret.