Forskudt skulder

En forskudt skulder sker, når din overarm springer ud af skulderstikket.

Skulderen er en af de letteste led at løsne sig, fordi kugleleddet på din overarm sidder i en meget lav dyse.

Dette gør armen ekstremt mobil og i stand til at bevæge sig i mange retninger, men betyder også, at den ikke er særlig stabil.

I nogle tilfælde kan det omgivende væv, der understøtter skulderleddet, også være for strakt eller revet.

En forskudt skulder tager mellem 12 og 16 uger at helbrede, efter at skulderen er sat på plads igen.

Hvordan en forskudt skulder sker

Du kan løsne din skulder, hvis du falder hårdt på din arm. De fleste mennesker vred deres skulder, mens de spiller en kontaktsport, såsom rugby, eller i en sportsrelateret ulykke.

Hos ældre mennesker, er årsagen ofte falder på udstrakte hænder – for eksempel efter at glide på is.

Skuldervridninger kan ske lettere hos mennesker, der er meget fleksible, såsom dem med løse led (fælles hypermobilitet) .

Har jeg forskudt skulderen?

I de fleste tilfælde af forskudt skulder springer kugledelen af leddet ud foran skulderstikket.

Dette er normalt indlysende, fordi:

  • du vil ikke være i stand til at bevæge din arm, og det vil være meget smertefuldt
  • din skulder vil pludselig se firkantede ud end runde
  • du kan muligvis se en klump eller bule (toppen af armbenet) under huden foran din skulder

Det er meget mere usædvanligt, at knoglen springer ud bag skulderleddet. Dette kan ske efter en epileptisk tilpasning eller en elektrisk stødskade og er mindre let at få øje på.

Hvad skal man gøre med en forskudt skulder

Gå straks til din nærmeste ulykke- og beredskabsafdeling (A&E), hvis du tror, du har forskudt din skulder.

Forsøg ikke at sprænge armen tilbage i dig selv – du kan beskadige væv, nerver og blodkar omkring skulderleddet.

Mens du venter på lægehjælp, skal du undgå at bevæge din overarm så meget som muligt.

Anbring noget blødt, f.eks. Et foldet tæppe eller en pude, i mellemrummet mellem din arm og siden af brystet for at støtte det.

Hvis du kan, skal du bede nogen om at lave en simpel slynge for at holde din underarm over brystet med albuen bøjet i en ret vinkel.

Hvordan en forskudt skulder behandles

Du bliver vurderet og undersøgt, når du kommer til A&E. Du har normalt en røntgen for at kontrollere, om du har knækket knogler og bekræfte forskydningen.

Hvis du har et brud, kan du få yderligere scanninger for at undersøge området mere detaljeret. Frakturer med en skulderdislokation kræver specialist ortopædisk pleje, og du kan få brug for operation.

Hvis du ikke har brud, manipuleres din arm forsigtigt tilbage i skulderleddet ved hjælp af en procedure kendt som reduktion.

Reduktion

Du får smertestillende medicin og kan blive tilbudt medicin for at hjælpe dig med at slappe af (et beroligende middel).

Reduktion udføres normalt i A&E, men nogle gange sker det i operationsstuen under generel bedøvelse (hvor du er bevidstløs) af det ortopædiske hold.

Mens du sidder på sengen, vil lægen dreje armen rundt om skulderleddet, indtil den går tilbage i stikket. Dette kan tage et par minutter.

Du har normalt en anden røntgen for at kontrollere, at din skulder er i den rigtige position, når din skulderled er tilbage på plads.

Reparation af tårer i skuldervævet

Nogle mennesker rive ledbånd, sener og andet væv, når de løsner skulderen.

Hvis disse væv er blevet beskadiget, skal du muligvis have kirurgi for at reparere dem. Dette kan reducere chancen for at løsne den samme skulder igen i fremtiden for nogle mennesker.

Kirurgi for at reparere skuldervæv udføres under generel bedøvelse. Det gøres ofte ved hjælp af nøglehullskirurgi, hvor der anvendes små snit (snit) og et tyndt rør med lys og kamera i den ene ende (artroskop) .

Nogle gange er det nødvendigt at have en åben operation for at flytte knogler rundt i skulderen for at forhindre yderligere forskydninger.

Kirurgi kan undertiden undgås ved at udføre passende øvelser for at styrke skulderen, hvis vævet er overstrakt, men ikke revet.

Gendannelse fra en forskudt skulder

Du kan normalt gå hjem kort efter, at din skulder er sat på plads igen, men du bliver nødt til at hvile din arm i et sejl i et par dage, mens smerten lægger sig.

Det kan være nødvendigt at du vender tilbage til hospitalet for opfølgning, og du kan også blive henvist til fysioterapi for at rehabilitere og styrke din skulder.

Arm- og skulderøvelser

Nogle blide arm- og skulderøvelser kan anbefales til dig at gøre derhjemme med armen ud af slyngen.

Disse vil hjælpe:

  • reducere stivhed
  • lindre noget af smerten
  • opbygge styrke i dine skuldermuskler

Du vil sandsynligvis føle ømhed, ubehag eller strækning, når du udfører disse øvelser. Men hvis du oplever intens smerte i mere end 30 minutter, skal du udføre øvelsen mindre kraftigt og mindre ofte.

Smertelindring

Din skulder kan være meget smertefuld de første par dage derhjemme, og du skal muligvis tage smertestillende midler, såsom paracetamol eller ibuprofen . Følg altid doseringsinstruktionerne på pakken.

Hvis dette ikke kontrollerer smerten, kan din læge ordinere et stærkere smertestillende middel, såsom kodein . Smerten skal lægge sig ret hurtigt, når sejlet er fjernet, og du begynder at bevæge din skulder.

Gendannelsestid

Du kan stoppe med at bære sejlet efter et par dage, men det tager cirka 12 til 16 uger at komme sig helt efter en forskudt skulder.

Du vil normalt være i stand til at genoptage de fleste aktiviteter inden for 2 uger, men du bør undgå tunge løft og sport, der involverer skulderbevægelser i mellem 6 uger og 3 måneder. Dit plejeteam vil rådgive dig.

Du vil sandsynligvis være fra arbejde i 2 til 4 uger eller længere, hvis du har et fysisk job. Diskuter dette med dit plejeteam.

Hvis du også har brækket din arm eller skulderled, skal du muligvis bære din slynge i op til 6 uger, og bedring tager længere tid.

Vred din skulder igen

Chancerne for at løsne din skulder igen afhænger af din alder og hvor godt vævene omkring leddet helede første gang.

Det kan hjælpe, hvis revet væv blev repareret kirurgisk, efter at den forskudte skulder blev sat på plads igen.

Imidlertid forekommer efterfølgende dislokationer undertiden, især hos mennesker under 25 og dem over 40.

Hvis du foretager regelmæssige restitutionsøvelser under tilsyn af en fysioterapeut og undgår akavede armpositioner, kan det også reducere risikoen for at flytte din skulder igen.