Sportsskader – Behandling

Behandling af en sportsskade vil afhænge af faktorer som hvor alvorlig skaden er og den del af din krop, der er berørt.

Information og rådgivning om behandling af specifikke skader:

Nogle generelle behandlinger, der kan være nyttige for din skade, inkluderer:

PRIS terapi

Mindre skader, såsom milde forstuvninger og stammer , kan ofte oprindeligt behandles derhjemme ved hjælp af PRICE-terapi i to eller tre dage.

PRICE står for beskyttelse, hvile, is, kompression og højde.

  • Beskyttelse – beskyt det berørte område mod yderligere skader – for eksempel ved hjælp af en støtte.
  • Hvil – undgå motion og reducer din daglige fysiske aktivitet. Brug af krykker eller en vandrestok kan hjælpe, hvis du ikke kan lægge vægt på din ankel eller knæ. En slynge kan hjælpe, hvis du har skadet din skulder.
  • Is – påfør en ispose på det berørte område i 15-20 minutter hver anden til tre timer. En pose frosne ærter eller lignende fungerer godt. Pak ispakken i et håndklæde, så den ikke direkte berører din hud og forårsager isforbrænding.
  • Kompression – brug elastiske kompressionsbandager i løbet af dagen for at begrænse hævelse.
  • Højde – hold den skadede kropsdel hævet over dit hjertes niveau, når det er muligt. Dette kan også hjælpe med at reducere hævelse.

Smertelindring

Smertestillende midler, såsom paracetamol , kan bruges til at lette smerten.

Ibuprofen og andre ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAIDs) tabletter eller cremer kan også bruges til at lindre smerter og reducere enhver hævelse.

Aspirin bør ikke gives til børn under 16 år.

Immobilisering

Immobilisering kan undertiden hjælpe med at forhindre yderligere skader ved at reducere bevægelse. Det kan også reducere smerter, muskel hævelse og muskelspasmer.

For eksempel kan slynger, skinner og afstøbninger bruges til at immobilisere sårede arme, skuldre, håndled og ben, mens du heler.

Hvis du har en forstuvning, er langvarig immobilisering normalt ikke nødvendig, og du skal forsøge at bevæge det berørte led forsigtigt, så snart du er i stand til at gøre det uden at opleve væsentlig smerte.


Fysioterapi

Nogle mennesker, der kommer sig efter en langvarig skade, kan have gavn af fysioterapi .

Det er en specialistbehandling, hvor teknikker såsom massage, manipulation og øvelser bruges til at forbedre bevægelsesområdet, styrke de omgivende muskler og returnere det normale funktion i det skadede område.

En fysioterapeut kan også udvikle et træningsprogram for at hjælpe med at styrke den berørte kropsdel og reducere risikoen for, at skaden gentager sig.

Kortikosteroidinjektioner

En kortikosteroidinjektion kan anbefales, hvis du har svær eller vedvarende betændelse.

Det kan hjælpe med at lindre smerter forårsaget af din skade, selvom smertelindring for nogle mennesker er minimal eller kun varer i en kort periode.

Hvis det er nødvendigt, kan en kortikosteroidinjektion gentages, men du kan normalt kun have to eller tre injektioner om året.

Bivirkninger kan omfatte udtynding af huden, tab af fedt og infektion. Den læge, der behandler dig, vil være i stand til at forklare de mulige bivirkninger mere detaljeret.

Kirurgi og procedurer

De fleste sportsskader kræver ikke kirurgi, men meget alvorlige skader såsom hårdt knækkede knogler kan kræve korrigerende behandling. Dette kan omfatte en manipulation eller operation for at fastgøre knoglerne med ledninger, plader, skruer eller stænger.

I nogle tilfælde kan det være muligt at justere fordrevne knogler uden behov for en operation.

Visse andre skader kan også lejlighedsvis kræve operation. For eksempel kan det være nødvendigt med en operation for at reparere et revet knæbånd.

Læs mere om knæbåndskirurgi .

Genopretning efter en skade

Afhængigt af hvilken type skade du har, kan det tage et par uger til et par måneder eller mere for at få fuld restitution.

Du bør ikke vende tilbage til dit tidligere aktivitetsniveau, før du er fuldstændig genoprettet, men du skal sigte mod at forsigtigt begynde at flytte den skadede kropsdel så hurtigt som muligt.

Blide øvelser skal hjælpe med at forbedre områdets bevægelsesområde. Efterhånden som bevægelse bliver lettere, og smerten aftager, kan der indføres stræknings- og styrkelsesøvelser.

Sørg for, at du ikke prøver at gøre for meget for hurtigt, da dette kan forsinke genopretningen. Start med at udføre hyppige gentagelser af et par enkle øvelser, inden du gradvist øger det beløb, du laver.

I nogle tilfælde kan hjælp fra en professionel, såsom en fysioterapeut eller sportsskadespecialist, være gavnlig. De kan designe et passende genopretningsprogram og rådgive dig om de øvelser, du skal gøre, og antallet af gentagelser.