Sæsonbetinget affektiv lidelse (SAD) – Behandling

En række behandlinger er tilgængelige for sæsonbetinget affektiv lidelse (SAD), herunder kognitiv adfærdsterapi, antidepressiva og lysterapi.

Din læge vil anbefale den bedst mulige behandlingsmulighed for dig baseret på arten og sværhedsgraden af dine symptomer. Dette kan omfatte brug af en kombination af behandlinger for at få de bedste resultater.

NICE anbefalinger

National Institute for Health and Care Excellence (NICE) anbefaler, at SAD behandles på samme måde som andre typer depression .

Dette inkluderer brug af talebehandlinger såsom kognitiv adfærdsterapi (CBT) eller medicin såsom antidepressiva.

Lysterapi er også en populær behandling for SAD, selvom NICE siger, at det ikke er klart, om det er effektivt.

Se NICE vejledning om behandling og styring af depression hos voksne .

Ting du kan prøve selv

Der er en række enkle ting, du kan prøve, der kan hjælpe med at forbedre dine symptomer, herunder:

Det kan også være nyttigt at tale med din familie og venner om SAD, så de forstår, hvordan dit humør ændrer sig om vinteren. Dette kan hjælpe dem med at støtte dig mere effektivt.

Psykosociale behandlinger

Psykosociale behandlinger fokuserer på både psykologiske aspekter (hvordan din hjerne fungerer) og sociale aspekter (hvordan du interagerer med andre).

Kognitiv adfærdsterapi

Kognitiv adfærdsterapi (CBT) er baseret på ideen om, at den måde, vi tænker og opfører sig på, påvirker den måde, vi har det på. At ændre den måde, du tænker på situationer, og hvad du gør ved dem, kan hjælpe dig med at føle dig bedre.

Hvis du har CBT, har du et antal sessioner med en specielt uddannet terapeut, normalt over flere uger eller måneder. Dit program kan være:

 • et individuelt program for selvhjælp
 • et program designet til dig og din partner (hvis din depression påvirker dit forhold)
 • et gruppeprogram, som du gennemfører med andre mennesker i en lignende situation
 • et computerbaseret CBT-program skræddersyet til dine behov og understøttet af en uddannet terapeut

Læs mere om CBT .

Rådgivning og psykodynamisk psykoterapi

Rådgivning er en anden type taleterapi, der indebærer at tale med en uddannet rådgiver om dine bekymringer og problemer.

Under psykodynamisk psykoterapi diskuterer du, hvordan du føler dig selv og andre, og taler om oplevelser i din fortid. Målet med sessionerne er at finde ud af, om noget i din fortid påvirker, hvordan du har det i dag.

Det er ikke klart nøjagtigt, hvor effektive disse 2 terapier er til behandling af depression.

Læs mere om psykoterapi .

Antidepressiva

Antidepressiva ordineres ofte til behandling af depression og bruges undertiden til behandling af alvorlige tilfælde af SAD, selvom beviset for, at de er effektive til behandling af SAD, er begrænset.

Antidepressiva menes at være mest effektive, hvis de tages i starten af vinteren, før symptomerne vises, og fortsætter indtil foråret.

Selektive serotonin-genoptagelsesinhibitorer (SSRI’er) er den foretrukne type antidepressivt middel til behandling af SAD. De øger niveauet af hormonet serotonin i din hjerne, hvilket kan hjælpe med at løfte dit humør.

Hvis du får ordineret antidepressiva, skal du være opmærksom på, at:

 • det kan tage op til 4 til 6 uger, før medicinen får fuld effekt
 • du skal tage medicinen som ordineret og fortsætte med at tage den, indtil du rådes til gradvist at stoppe af din læge
 • nogle antidepressiva har bivirkninger og kan interagere med andre typer medicin, du tager

Almindelige bivirkninger af SSRI’er inkluderer følelse af ophidselse, rystende eller ængstelig, mavebesvær og diarré eller forstoppelse . Se informationsfolderen, der følger med din medicin for en komplet liste over mulige bivirkninger.

Læs mere om antidepressiva .

Lysterapi

Nogle mennesker med SAD finder ud af, at lysterapi kan hjælpe med at forbedre deres humør betydeligt. Dette indebærer at sidde ved en speciel lampe kaldet en lysboks, normalt i ca. 30 minutter til en time hver morgen.

Lysbokse kommer i en række forskellige designs, herunder bordlamper og vægmonterede armaturer. De producerer et meget stærkt lys. Lysets intensitet måles i lux – jo højere lux, jo lysere er lyset.

Gryningsstimulerende vækkeure, som gradvist lyser op i dit soveværelse, når du vågner op, kan også være nyttige for nogle mennesker.

Lyset, der produceres af lysboksen, simulerer det sollys, der mangler i de mørkere vintermåneder.

Det antages, at lyset kan forbedre SAD ved at tilskynde din hjerne til at reducere produktionen af melatonin (et hormon, der gør dig søvnig) og øge produktionen af serotonin (et hormon, der påvirker dit humør).

Hvem kan bruge lysterapi?

De fleste mennesker kan bruge lysterapi sikkert. De anbefalede lysbokse har filtre, der fjerner skadelige ultraviolette (UV) stråler, så der er ingen risiko for hud- eller øjenskader for de fleste mennesker.

Eksponering for meget stærkt lys er dog muligvis ikke egnet, hvis du:

Tal med din læge, hvis du er i tvivl om et bestemt produkts egnethed.

Forsøger lysterapi

Lysbokse er normalt ikke tilgængelige på , så du bliver nødt til at købe en selv, hvis du vil prøve lysterapi.

Inden du bruger en lysboks, skal du kontrollere producentens information og instruktioner vedrørende:

 • om produktet er egnet til behandling af SAD
 • den lysintensitet, du skal bruge
 • den anbefalede tid, du har brug for at bruge lyset

Sørg for, at du vælger en lysboks, der er medicinsk godkendt til behandling af SAD og produceret af en fuldt certificeret producent.

Fungerer lysterapi?

Der er blandede beviser for den samlede effektivitet af lysterapi, men nogle undersøgelser har konkluderet, at det er effektivt, især hvis det bruges første om morgenen.

Det antages, at lysterapi er bedst til at producere kortsigtede resultater. Dette betyder, at det kan hjælpe med at lindre dine symptomer, når de opstår, men du kan stadig blive påvirket af SAD næste vinter.

Når det har vist sig, at lysterapi hjælper, bemærkede de fleste en forbedring af deres symptomer inden for en uges tid.

Bivirkninger af lysterapi

Det er sjældent, at folk, der bruger lysterapi, har bivirkninger. Nogle mennesker kan dog opleve:

 • uro eller irritabilitet
 • hovedpine eller øjenbelastning
 • søvnproblemer (undgåelse af lysterapi om aftenen kan hjælpe med at forhindre dette)
 • træthed
 • sløret syn

Disse bivirkninger er normalt milde og kortvarige, men du bør besøge din læge, hvis du oplever nogen særlig generende bivirkninger, mens du bruger lysterapi.