Sæsonbetinget affektiv lidelse (SAD)

Sæsonbetinget affektiv lidelse (SAD) er en type depression, der kommer og går i et sæsonbestemt mønster.

SAD er undertiden kendt som ” vinterdepression “, fordi symptomerne normalt er mere synlige og mere alvorlige om vinteren.

Et par mennesker med SAD kan have symptomer om sommeren og føle sig bedre om vinteren.

Symptomer på SAD

Symptomer på SAD kan omfatte:

For nogle mennesker kan disse symptomer være alvorlige og have en betydelig indvirkning på deres daglige aktiviteter.

Læs mere om symptomerne på SAD .

Hvornår skal jeg se din læge

Du bør overveje at se din læge, hvis du tror, du måske har SAD, og du kæmper for at klare det.

Din læge kan foretage en vurdering for at kontrollere din mentale sundhed. De kan spørge dig om dit humør, livsstil, spisevaner og sovevaner plus eventuelle sæsonmæssige ændringer i dine tanker og opførsel.

Læs mere om diagnosticering af SAD .

Hvad forårsager SAD?

Den nøjagtige årsag til SAD forstås ikke fuldt ud, men det er ofte forbundet med reduceret udsættelse for sollys i løbet af de kortere efterårs- og vinterdage.

Hovedteorien er, at mangel på sollys kan stoppe en del af hjernen kaldet hypothalamus, der fungerer korrekt, hvilket kan påvirke:

  • produktion af melatonin – melatonin er et hormon, der får dig til at føle dig søvnig; hos mennesker med SAD kan kroppen producere det i højere niveauer end normalt
  • produktion af serotonin – serotonin er et hormon, der påvirker dit humør, appetit og søvn; mangel på sollys kan føre til lavere serotoninniveauer, som er forbundet med depression
  • kroppens indre ur (døgnrytme) – din krop bruger sollys til at time forskellige vigtige funktioner, som når du vågner op, så lavere lysniveauer om vinteren kan forstyrre dit kropsur og føre til symptomer på SAD

Det er også muligt, at nogle mennesker er mere sårbare over for SAD på grund af deres gener, da nogle tilfælde ser ud til at køre i familier.


Behandlinger for SAD

En række behandlinger er tilgængelige for SAD. Din læge vil anbefale det mest passende behandlingsprogram for dig.

De vigtigste behandlinger er:

Læs mere om, hvordan sæsonbetinget affektiv lidelse behandles .