Behçets sygdom – symptomer

Behçets sygdom kan forårsage en lang række symptomer, men det er sjældent, at nogen med tilstanden har dem alle på én gang.

De fleste mennesker oplever tidspunkter, hvor symptomerne forbedres (remission) og tidspunkter, hvor de bliver værre (opblussen eller tilbagefald).

Mavesår

Næsten alle med Behçets sygdom udvikler mavesår. Sår ser ud som normale mavesår , men kan være mere talrige og smertefulde. De udvikler sig ofte på tungen, læberne, tandkødet og indersiden af kinderne.

Sårene heler normalt inden for et par uger uden at efterlade ardannelse, selvom de ofte vender tilbage.

Mavesår

Ligesom mavesår er tilbagevendende kønssår også et almindeligt symptom på Behçets sygdom.

Hos mænd vises sår normalt på pungen. Hos kvinder vises de normalt på livmoderhalsen (livmoderhalsen), vulva eller vagina. Imidlertid kan kønssår forekomme overalt i lysken, inklusive på penis.

Kønssår er normalt smertefulde og efterlader ardannelse i omkring halvdelen af alle tilfælde. Mænd kan også opleve betændelse (hævelse) i testiklerne, og kvinder kan finde mavesår, der gør sex smertefuldt.

Kønssår forårsaget af Behçets sygdom er ikke smitsom og kan ikke spredes gennem samleje.


Hudlæsioner

Mange mennesker med Behçets sygdom udvikler også hudlæsioner. En læsion er enhver form for usædvanlig vækst eller abnormitet, der udvikler sig på din hud, såsom en bump eller et misfarvet hudområde.

Hudlæsioner, der kan forekomme i Behçets sygdom, inkluderer røde, ømme hævelser på benene kaldet erythema nodosum og mere udbredte acne- lignende pletter kaldet pseudofolliculitis.

Hudlæsioner heler ofte inden for 14 dage, selvom de ofte kan komme tilbage. Erythema nodosum læsioner kan efterlade permanent misfarvede hudområder.

Betændelse i leddene

Behçets sygdom påvirker leddene hos omkring 1 ud af 2 personer med lidelsen og forårsager arthritislignende symptomer såsom smerte, stivhed, hævelse, varme og ømhed.

De led, der oftest er ramt, inkluderer knæ, ankler, håndled og små led i hænderne.

I modsætning til nogle tilstande, der påvirker leddene, er permanent ledskade sjælden i Behçets sygdom, og symptomer kan normalt kontrolleres med succes.

Betændelse i øjnene

Betændelse i øjnene er et andet almindeligt symptom på Behçets sygdom, der forekommer i omkring 7 ud af 10 tilfælde. Det udvikler sig ofte meget pludselig.

Betændelse påvirker ofte uvealkanalen, som er en gruppe af forbundne strukturer inde i øjet. Nogle gange kan begge øjne blive påvirket på samme tid.

Betændelse i uvealkanalen er kendt som uveitis, og det kan forårsage symptomer, der inkluderer:

I de mest alvorlige tilfælde af Behçets sygdom kan øjenbetændelse føre til permanent synstab . Dette er dog langt mindre sandsynligt ved tidlig og passende behandling.

Følsom hud

Hos nogle mennesker med Behçets sygdom er huden særlig følsom over for skade eller irritation. Dette er kendt som pathergy.

For eksempel, hvis en nål bruges til at stikke huden på en person, der har pathergy, vil en stor rød bump udvikle sig inden for 1 til 2 dage, der vises ude af proportioner med den originale nålestik.


Gastrointestinale symptomer

Behçets sygdom kan forårsage betændelse i mave og tarm, hvilket kan føre til symptomer som:

Lejlighedsvis kan betændelsen få tarmen til at blive beskadiget og bløde. At have blod i din poo er et muligt symptom på betændelse i tarmens indre foring.

Blodpropper

Betændelsen i slimhinden i blodkarrene forbundet med Behçets sygdom kan undertiden få blodpropper til at dannes.

En af de mest almindelige typer blodpropper, der påvirker mennesker med Behçets sygdom, er dyb venetrombose (DVT) , hvor en blodprop udvikler sig i 1 af de dybe vener i kroppen, normalt i benene.

Symptomer på DVT inkluderer:

 • smerter, hævelse og ømhed i et af dine ben (normalt i kalven)
 • en kraftig smerte i det berørte område
 • varm hud i blodproppens område
 • rødme i din hud, især på bagsiden af dit ben under knæet

DVT kræver øjeblikkelig medicinsk behandling. Hvis du har mistanke om DVT, skal du straks gå til din nærmeste ulykke- og beredskabsafdeling (A&E) .

Hos mennesker med Behçets sygdom er det nødvendigt med en omhyggelig vurdering for at afgøre, om det er sikkert at bruge blodfortyndende behandling for denne komplikation. Behandling for at kontrollere betændelse er normalt mere effektiv.

Cerebral venøs trombose

En mindre almindelig type blodpropper forbundet med Behçets sygdom er cerebral venøs trombose (CVT). Dette sker, når en blodprop udvikler sig inde i blodkarrene, der løber gennem kanaler placeret mellem det ydre og indre lag af din hjerne.

Blodproppen kan øge trykket inde i dit kranium og også føre til en afbrydelse af blodtilførslen til hjernen (slagtilfælde) .

Symptomer på en CVT inkluderer:

 • en svær hovedpine – dette er blevet beskrevet som en bankende, gennemtrængende, smertebånd eller som en meget alvorlig smerte, der pludselig vises ud af ingenting
 • utydelig tale
 • krampeanfald (anfald)
 • høretab
 • Dobbelt syn
 • slagtilfælde-lignende symptomer, såsom muskelsvaghed eller lammelse – men i modsætning til de fleste slagtilfælde kan begge sider af kroppen blive påvirket

CVT er som en medicinsk nødsituation. Hvis du har mistanke om et slagtilfælde, skal du straks ringe til 112 for at anmode om en ambulance.

Aneurysmer

Betændelse i blodkarrene kan få væggene i dine blodkar til at svækkes. Dette får væggene til at bule udad som følge af blodtryk. Udbulingen er kendt som en aneurisme.

Aneurysmer forårsager normalt ikke nogen mærkbare symptomer, medmindre blodkarets væg bliver så svag, at den forstørres eller brister. Dette kan lægge pres på nærliggende områder og kan undertiden føre til indre blødninger eller organdysfunktion.

Symptomerne på en bristet aneurisme kan variere afhængigt af hvor i kroppen aneurismen udviklede sig. Mulige symptomer inkluderer:

Betændelse i nervesystemet

Betændelse i centralnervesystemet (CNS) forårsager de mest alvorlige symptomer forbundet med Behçets sygdom.

Symptomerne på CNS-betændelse udvikler sig normalt hurtigt i løbet af få dage og kan omfatte:

 • hovedpine
 • Dobbelt syn
 • tab af balance
 • krampeanfald (anfald)
 • delvis lammelse på 1 side af kroppen
 • adfærdsmæssige eller personlighedsændringer


Generelle symptomer

Det er også almindeligt for mennesker med Behçets sygdom at opleve mere generelle symptomer som følge af tilstanden, herunder perioder med ekstrem fysisk eller mental træthed (træthed). Dette kan påvirke en persons evne til at udføre enhver form for aktivitet.