Neuroendokrine tumorer

En neuroendokrin tumor er en sjælden tumor, der kan udvikle sig i mange forskellige organer i kroppen. Det påvirker cellerne, der frigiver hormoner i blodbanen (neuroendokrine celler).

Neuroendokrine tumorer kan være kræft (ondartede) eller ikke-kræft (godartede). De vokser ofte langsomt, men ikke altid.

Symptomer på neuroendokrine tumorer

Symptomerne på en neuroendokrin tumor afhænger af, hvor i kroppen den er, og hvilke hormoner den producerer.

For eksempel kan en tumor i fordøjelsessystemet (gastrointestinal neuroendokrin tumor) forårsage diarré , forstoppelse eller mavesmerter.

En tumor i lungen (pulmonal neuroendokrin tumor) kan forårsage hvæsen eller en vedvarende hoste .

Nogle tumorer kan føre til unormalt store mængder hormoner, der frigives i blodbanen. Disse er kendt som “fungerende tumorer” og kan forårsage symptomer som diarré, rødme, kramper, hvæsende vejrtrækning, lavt blodsukker (hypoglykæmi) , ændringer i blodtryk og hjerteproblemer.

Årsager til neuroendokrine tumorer

Årsagen til neuroendokrine tumorer forstås ikke fuldt ud. Din chance for at udvikle en øges dog, hvis du har en af følgende arvelige tilstande:

Forskning tyder på, at din risiko for at udvikle en neuroendokrin tumor er lidt øget, hvis din far, mor, bror eller søster har haft nogen form for kræft.

Diagnosticering af neuroendokrine tumorer

Mange tests kan bruges til at diagnosticere neuroendokrine tumorer, herunder blodprøver , urinprøver, scanninger og en biopsi (hvor en lille vævsprøve tages til nærmere undersøgelse).

Typer af anvendte scanninger inkluderer:

Behandling for neuroendokrine tumorer

Hvordan en neuroendokrin tumor behandles, afhænger af dine individuelle forhold, såsom:

  • hvor tumoren er
  • hvor avanceret din tilstand er
  • dit generelle helbred

Desværre diagnosticeres mange mennesker først, efter at tumoren har spredt sig til andre dele af kroppen.

Det kan dog stadig være muligt at bruge kirurgi til at fjerne tumoren. Hvis kirurgi ikke kan helbrede din tilstand fuldstændigt, kan den bruges til at hjælpe med at reducere og håndtere eventuelle symptomer.

Medicin kaldet somatostatinanaloger , såsom octreotid eller lanreotid, kan anbefales. De stopper din krop med at producere for mange hormoner og kan reducere sværhedsgraden af dine symptomer og bremse tilstandens progression. Du får en injektion, normalt en gang hver 28. dag.

Det kan også være muligt at krympe tumoren eller stoppe den med at vokse ved hjælp af behandlinger, der blokerer dens blodforsyning (embolisering) eller ved hjælp af kemoterapi , strålebehandling eller radiofrekvensablation (hvor varme bruges til at ødelægge cellerne).

Der er også to behandlinger – everolimus og sunitinib – der kan bruges til at behandle nogle neuroendokrine tumorer hos voksne, hvis:

  • de kan ikke fjernes fuldstændigt ved hjælp af kirurgi
  • de har spredt sig
  • symptomerne bliver værre

Everolimus tages som en tablet, og sunitinib tages som en kapsel.

National Institute for Health and Care Excellence (NICE) har flere oplysninger om everolimus og sunitinib .

Cancer Research UK har også flere oplysninger om neuroendokrine tumorer .