Multipelt myelom – diagnose

Multipelt myelom kan være svært at diagnosticere, fordi det er en usædvanlig type kræft, der normalt har få eller ingen symptomer i de tidlige stadier.

Hvad sker der på din praktiserende læge?

Din læge vil undersøge dig og spørge om dine symptomer, sygehistorie og generelle helbred. Under undersøgelsen vil din læge søge efter ting som blødning, tegn på infektion og specifikke områder med knoglen ømhed.

Du har muligvis brug for urin- og blodprøver for at kontrollere, om der er visse typer antistoffer og proteiner (immunglobuliner).

Henvisning til hospitalet

Hvis der er mistanke om multipelt myelom, henvises du til hospitalet for at se en hæmatolog (en læge, der har specialiseret sig i tilstande, der påvirker blodet) for yderligere tests og scanninger.

Røntgenbilleder og andre scanninger

På hospitalet vil du sandsynligvis tage røntgenbilleder af dine arme, ben, kranium, rygsøjle og bækken for at se efter eventuelle skader.

Det er sandsynligt, at du også har brug for andre scanninger, såsom CT-scanninger og MR-scanninger .

Knoglemarvsbiopsi

En knoglemarvstransplantation biopsi er normalt nødvendig for at bekræfte myelomatose. En nål bruges til at tage en lille prøve af knoglemarv (hvor alle blodlegemer er lavet) fra et af dine knogler, normalt bækkenet. En lille prøve af knogler kan også fjernes.

Dette udføres ved hjælp af lokalbedøvelse , hvilket betyder, at det område, hvor nålen indsættes, er bedøvet.

Prøverne af knoglemarv og knogler kontrolleres derefter for kræft i plasmaceller.