Multipelt myelom

Multipelt myelom, også kendt som myelom, er en type knoglemarvskræft. Knoglemarv er det svampede væv i midten af nogle knogler, der producerer kroppens blodlegemer.

Det kaldes multipelt myelom, da kræften ofte påvirker flere områder af kroppen, såsom rygsøjlen, kraniet, bækkenet og ribbenene.

Symptomer på myelomatose

I de tidlige stadier kan myelom muligvis ikke forårsage nogen symptomer. Det mistænkes ofte eller diagnosticeres efter en rutinemæssig blod- eller urintest.

Til sidst forårsager myelom en lang række problemer, herunder:

Myelom forårsager normalt ikke en klump eller tumor. I stedet beskadiger det knoglerne og påvirker produktionen af sunde blodlegemer.

Læs mere om symptomerne på myelomatose .

Hvornår skal jeg se en læge

Se en læge, hvis du har nogle af symptomerne på myelomatose. Selvom de sandsynligvis ikke skyldes kræft, er det bedst at få en ordentlig diagnose.

Din læge vil undersøge dig for at kontrollere ømhed i knogler, blødning, tegn på infektion og andre symptomer, der tyder på, at du kan have myelom. De kan også arrangere blod- og urinprøver.

Hvis der er mistanke om myelom, vil du blive henvist til en konsulent hæmatolog (en specialist i blodtilstande) til yderligere test og behandling.

Læs mere om diagnosticering af myelomatose .

Årsager til myelomatose

Det vides ikke nøjagtigt, hvad der forårsager multipelt myelom. Der er dog en tæt sammenhæng mellem multipelt myelom og en tilstand kaldet monoklonal gammopati af ukendt betydning (MGUS).

MGUS er, hvor der er et overskud af proteinmolekyler, kaldet immunglobuliner, i dit blod. Dette forårsager ingen symptomer og behøver ikke behandling.

Hvert år udvikler ca. 1 ud af 100 personer med MGUS multipelt myelom. Der er ingen kendt måde at forsinke eller forhindre dette på, så folk med MGUS vil have regelmæssige test for at kontrollere kræft.

Multipelt myelom er også mere almindeligt i:

  • Mænd
  • voksne over 60 år – de fleste tilfælde diagnosticeres i en alder af 70 år, og tilfælde, der rammer mennesker under 40 år, er sjældne
  • sorte mennesker – multipelt myelom er ca. dobbelt så almindeligt i sorte befolkninger end hvide og asiatiske befolkninger
  • mennesker med en familiehistorie af MGUS eller myelomatose


Behandling for myelomatose

Behandling kan ofte hjælpe med at kontrollere tilstanden i flere år, men de fleste tilfælde af myelomatose kan ikke helbredes. Forskning er i gang for at forsøge at finde nye behandlinger.

Behandling for myelomatose inkluderer normalt:

  • anti-myelom medicin for at ødelægge myelomcellerne eller kontrollere kræften, når den kommer tilbage (tilbagefald)
  • medicin og procedurer til forebyggelse og behandling af problemer forårsaget af myelom – såsom knoglesmerter, brud og anæmi

Som en del af din behandling kan du blive spurgt, om du vil deltage i et klinisk forsøg for at hjælpe forskere med at udvikle bedre behandlinger for myelomatose.

Læs mere om behandling af myelomatose .

Støttegrupper til myelomatose

Hvis du er blevet diagnosticeret med myelomatose, kan du kontakte en lokal eller national supportgruppe, såsom Myeloma UK . Dit lokale hæmatologiteam vil være i stand til at lede dig til nyttige ressourcer.

Supportgrupper kan tilbyde mere information og rådgivning. De kan også ofte sætte dig i kontakt med andre mennesker i en lignende situation, så du kan dele råd og tale om dine oplevelser.

Myeloma UK har flere oplysninger om, hvordan det kan hjælpe dig og finde en lokal supportgruppe .